Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Mimo, że czerwone wina wytrawne wszystkim nam są bardzo dobrze znane i z pewnością wielokrotnie mieliśmy już okazję docenić ich liczne walory, sztuka właściwego podawania tego klasycznego trunku niejednego może wprawić w zakłopotanie. A więc wino czerwone wytrawne – jakie wybrać do danej potrawy i jak je podawać gościom? Podpowiadamy!

Wino czerwone wytrawne – do jakich potraw pasuje?

Dobre czerwone wino wytrawne doskonale współgra z wieloma gatunkami mięs – wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną i dziczyzną. Oprócz tego śmiało podawać je możemy do wędlin i serów. Niektóre rodzaje wina czerwonego wytrawnego ze względu na swój oryginalny bukiet i aromat stają się świetnymi towarzyszami kompozycji mięsnych z ziołami i grzybami – trunkami takimi są np. wina ze szczepu Grenache. Inne z kolei, jak gruzińskie wina Saperavi, szczególnie dobrze smakują z baraniną i twardymi stekami. Decydując się natomiast na wino ze szczepu Cabernet Sauvignon, wybieramy trunek, którym możemy popić nie tylko wyżej wymienione potrawy, lecz również, w przypadku wersji mniej wytrwanych, delektować się ich smakiem przy pizzy lub deserze.

Zarezerwuj dobre wino do pizzy dzięki Winnicalidla.pl.

Czerwone wino wytrawne – jak podawać je gościom?

Wiedząc, do jakich potraw pasuje dany rodzaj wina wytrawnego czerwonego, możemy skupić się na regułach jego podawania. Niezwykle istotny jest wybór odpowiedniego szkła. Czerwone wina lubią kieliszki o zwężających się ku górze ściankach przy jednocześnie większej pojemności niż te, w których podajemy wina białe. Związane jest to z wyższymi temperaturami przy których aromaty zawarte w czerwonych winach przechodzą w stan lotny. Odpowiedni kształt kieliszka zapewnia zatem szeroką powierzchnię parowania (powinniśmy nalewać wino do najszerszego miejsca w kieliszku) oraz umożliwia koncentrację aromatów w jego górnej części.

Pamiętajmy też o kilku innych zasadach związanych z podawaniem wina. Jeśli w trakcie spotkania planujemy zaserwować kilka gatunków win, przed winem czerwonym wytrawnym powinniśmy podać wino białe. Warto również wspomnieć, że część win czerwonych wymaga przed podaniem napowietrzenia, chodzi o to by umożliwić aromatom przejście w stan lotny. Napowietrzanie odbywa się w trakcie przelewania wina do karafki. Możemy również podać wino w dużych kieliszkach, gdzie proces napowietrzania zachodzi wprawdzie wolniej, ale nie musimy już wykonywać dodatkowych czynności. Zwróćmy także uwagę na to, że lekkie wina wytrawne powinniśmy podawać w temperaturze 12-14 stopni, cięższe natomiast w zakresie od 16 do 18 stopni.

Znajdź najlepsze wino do makaronu!

Ile kalorii ma czerwone wino wytrawne?

Wiele osób zastanawia, się jak wino czerwone wytrawne wpływa na odchudzanie. Odpowiedź wydaje się oczywista – wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego danej osoby i ilości spożytego trunku. Zawarta w jednym kieliszku wina czerwonego wytrawnego liczba kalorii wynosi 82. To o wiele mniej niż w porcji wina słodkiego (129) i tylko nieco więcej niż w kieliszku wina wytrawnego białego (79). 82 kcal w porcji wina czerwonego wytrawnego to stosunkowo niewielka wartość energetyczna, jednak starając się zgubić parę kilogramów, powinniśmy uwzględniać i ten zastrzyk energii w dziennym bilansie dostarczonych kalorii. Szczególnie wtedy, gdy winem popijamy cięższy posiłek!

Wybierz doskonałe wino do ryby lub wino do owoców morza.

Wino czerwone wytrawne – wartości odżywcze

Omówiliśmy już zagadnienie liczby kalorii w winie wytrawnym Na koniec chcielibyśmy jeszcze poruszyć kwestię jego wartości odżywczych. W 100 g wina czerwonego wytrawnego węglowodanów znajdziemy około 2-3,5 g, białka – 0,1 g, alkoholu zaś – około 10 g. Wino tego rodzaju bogate jest także w rozmaite minerały, takie jak potas, wapń, żelazo czy mangan. Gdybyśmy natomiast chcieli skupić się na właściwościach zdrowotnych czerwonego wina wytrawnego, powinniśmy zaznaczyć, że częste spożywanie niewielkich porcji tego trunku wpływa dodatnio na pracę układu trawiennego, układu krwionośnego oraz nerek, a także odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Szczególnie istotne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia są zawarte w skórkach winorośli polifenole.

Wybierz najlepsze wino czerwone razem z Winnicalidla.pl.

Mamy nadzieję, że ten wpis zainteresuje wszystkich miłośników wina czerwonego wytrawnego, którzy zastanawiają się, jak podawać i z czym łączyć ulubiony trunek. Nie zapominajmy, że gdy chodzi o wino czerwone wytrawne, cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości wina. Pod uwagą powinniśmy brać przede wszystkim region pochodzenia trunku, wykorzystane przy jego produkcji szczepy winogron i nasze osobiste preferencje. Zajrzyj do Winnicalidla.pl, aby poznać wina od światowych mistrzów winiarskich z całego świata!