Wino wytrawne — co to takiego?
Mianem wina wytrawnego określa się trunek, który zawiera nie więcej niż 1,5% cukru. Wyraźnie wyczuwalne są tutaj taniny oraz kwasowość. Po wino wytrawne bez obaw mogą sięgnąć osoby będące na diecie. Porcja 150 ml czerwonego wina wytrawnego ma bowiem zaledwie 82 kalorie, białego — 79 kalorii.
Wino czerwone wytrawne i białe — jakie wybrać?
W Winnicalidla.pl zarezerwować można różnego rodzaju wina wytrawne — tak czerwone, jak i białe. Na uwagę zasługują czerwone wina wytrawne takie, jak:
- Wino Rioja Crianza Marques del Cerro — wytrawne, czerwone wino hiszpańskie, zawierające 12,5% alkoholu. Ma rubinowo-miedzianą barwę i zrównoważony smak. Pachnie jeżynami, dziką różą oraz dżemem z truskawek.
- Wino Syrah Outlook Bay — produkowane w Nowej Zelandii czerwone wino wytrawne o 12,5% zawartości alkoholu. To trunek cierpki, rozgrzewający, o wysokiej kwasowości. W jego bukiecie wyczuć można śliwkę, jeżynę, wanilię, ciemną czekoladę oraz pieprz.
Do najciekawszych białych win wytrawnych z Lidla zaliczyć można z kolei:
- Wino Machon La Roche Vineuse — wyprodukowane z odmiany Chardonnay, wino wytrawne białe. Zawiera 13% alkoholu. Ma słomkową barwę, soczystą kwasowość, długi, słonawy posmak oraz wyczuwalny zapach moreli, jabłek, gruszki oraz akacji.
- Wino Mascavinae — francuskie białe wino wytwarzane z winorośli Picpoul. Posiada wyraźną kwasowość i jest lekko rozgrzewające. Pachnie ananasem, jabłkiem oraz grejpfrutem.
Wino z winogron słodkie — czym się charakteryzuje?
Główną cechą charakterystyczną wina słodkiego jest duża zawartość cukru resztkowego. Jego smak stanowi połączenie słodyczy oraz delikatnej kwasowości. Tego typu trunek to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich miłośników łagodnych alkoholi. Wina słodkie najczęściej serwuje się do deserów. Kieliszek słodkiego czerwonego wina o pojemności 150 ml ma około 159 kalorii, białego — 110 kalorii.
Najlepsze wino słodkie czerwone i białe
Szukając słodkiego czerwonego trunku, warto sięgnąć po wina z winnicalidla.pl takie, jak:
- Wino Sweet by Tokaj — łagodne, słodkie wino z winogron z późnego zbioru. Stanowi doskonały balans pomiędzy słodyczą a kwasowością. Trunek ten pachnie ananasem, liczi, pieczonym jabłkiem oraz miodem.
- Wino Banyuls Grand Cru AOP — francuskie wino słodkie czerwone starzone przez co najmniej 30 miesięcy w dębowych beczkach. Trunek ten ma ceglasto-mahoniową barwę, złożony bukiet i likierową słodycz. Pachnie suszonymi owocami, bakaliami, miodem gryczanym, ziołami oraz kawą. To wino czerwone dobrze komponować będzie się w szczególności z dojrzałymi serami pleśniowymi.
- Wino Tawny Port — słodkie, 10-letnie wino z Portugalii zawierające 20% alkoholu. Charakteryzuje się słodkim smakiem, dojrzałym bukietem i miedzianą barwą. Ma zapach dżemu wiśniowego, suszonej śliwki, czekolady, karmelu oraz orzechów włoskich.
Ciekawą alternatywę stanowią białe wina słodkie. Godne polecenia są na przykład:
- Wino Les Tarendelles — białe słodkie wino znad francuskiej Loary. Zawiera 12% alkoholu. Trunek stanowi połączenie wyczuwalnej słodyczy oraz wyraźnej kwasowości. Pachnie liczi, morelą, miodem oraz herbatnikami.
- Wino Pacherenc du Vic-Bilh — białe wino z Francji o 12% zawartości alkoholu. Charakteryzuje się wysokim stężeniem cukru, umiarkowanej kwasowości i długim posmakiem. W jego zapachu rozpoznać można aromaty suszonej figi, moreli, miodu, kwiatów lipy oraz toffi.
- Wino Tokaji Aszu — produkowane z ręcznie zbieranych gron pokrytych pleśnią i fermentowane w dębowych beczkach. Słodycz doskonale współgra tu z wyczuwalną kwasowością. Trunek ten pachnie śliwką, suszoną morelą, mirabelką, miodem lipowym oraz wanilią.
W winnicalidla.pl każdy znajdzie coś dla siebie — tak miłośnicy wytrawnego wina, jak i zwolennicy słodkich trunków i wina półsłodkiego.