Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Dobre wino półsłodkie do 50 zł - poznaj nasz wybór!

Czy szukasz wina, które pod względem słodkości plasuje się gdzieś między dość kwasowym jeszcze winem półwytrawnym a winem w pełni słodkim, a ponadto będzie w stanie zachwycić Cię rozbudowanym bukietem aromatycznym? W takim razie dobre wino półsłodkie jest właśnie tym, czego szukasz. Jak jednak wybrać najlepsze trunki z tej ciekawej kategorii smakowej? Mamy swoje typy, którymi nie omieszkamy podzielić się z naszymi czytelnikami!

 

Smakowite i przystępne - dobre wino półsłodkie do 50 zł

Jeśli zastanawiasz się, czy dobre wino półsłodkie do 50 zł czeka na Ciebie w Winnicy Lidla, mamy bardzo dobrą wiadomość – w katalogu regularnie goszczą trunki, które z dumą reprezentują tę grupę. Owszem – dobre wino do 50 zł to nie tylko napitki wytrawne i półwytrawne, ale też wino półsłodkie. Bez trudu znajdziesz je w dwóch wariantach kolorystycznych – białym i czerwonym. Jakby tego było mało, na fanów szampańskiej zabawy czeka też wystrzałowe wino musujące półsłodkie. W naszym zestawieniu win o przystępnym półsłodkim odnajdziesz trunki, dzięki którym poznasz tę kategorię win w całej okazałości i różnorodności. A zatem jakie wino półsłodkie do 50 zł zasługuje na szczególne wyróżnienie? Poznaj nasze typy!

 

Półsłodkie perły - ranking naszych topowych win do 50 zł

Żeby możliwie ułatwić Ci znalezienie dobrego wina półsłodkiego na najbliższą degustację, prezentujemy nasz ranking wina półsłodkiego. Kolejność występujących w nim trunków nie ma większego znaczenia. Każdy ze specjałów to gwiazda w swojej winiarni. Nie przedłużając – poznaj nasze ulubione wina półsłodkie do 50 zł!

Appassinerowino czerwone półsłodkie z południa Włoch, z regionu Apulia. W tym soczystym rubinie kryją się dwa słynne regionalne szczepy – Negroamaro i Primitivo. W bukiecie smakowitego kupażu goszczą oczywiście ciemne owoce, ale też deserowe akcenty w postaci lukrecji oraz toffi. Ciekawie jest też w ustach – subtelna słodycz współistnieje z delikatnymi taninami oraz rześką kwasowością. Do czego podawać ten trunek? Oczywiście do deserów czekoladowych, ale też do kurczaka w sosie karmelowo-orzechowym, sałatki z wędzoną kaczką, miękkich serów pleśniowych… a nawet hamburgerów! Wina nie trzeba napowietrzać przed degustacją, dobrze jednak pamiętać, że smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej lub nieco niższej – od 16 do 18 st. C.

Altozano, Tempranillo, Finca Constancia – kolejne półsłodkie o czerwonej barwie, tym razem ze słonecznej Hiszpanii. Właściwości smakowe tego wina zawdzięczamy odmianie Tempranillo. W kieliszku rubin z purpurowymi przebłyskami. W aromacie leśne owoce cieszą się towarzystwem fiołków. W ustach świetnie zgrane trio – słodycz, taniny i kwasowość. Do czego serwować? Do brownie czekoladowego, tarty albo czekoladowych tortów. Jeśli jednak szukasz wytrawnych dodatków, postaw na dobre wędliny, deskę serów, lub drób na ostro – zwłaszcza po azjatycku. Bardzo dobrze smakuje również w wydaniu solowym!

Red Cuvée, Vina Koper – słoweńskie wino z Istrii zawdzięczające swój smak, zapach i barwę kompozycji win Cabernet Sauvignon, Merlot i Refosco. Bukiet wybitnie owocowy – porzeczki i wiśnie – z przyjemnymi dodatkami w postaci aromatów czekolady i pieprzu. W ustach przyjemne ciepło, cierpkość, kwasowość i oczywiście słodycz. Wino wymarzone do ciast i czekoladowych deserów, dobry dodatek także do serów pleśniowych, kaczki i indyka na ostro.

Kindzmarauli, Gevelli – gruzińskie wino ukazujące zalety najpopularniejszej krajowej odmiany, Saperavi. Tajemnicza ciemna barwa zdradza tyle, że wino to jest w stanie zaskoczyć nawet doświadczonego smakosza – zwłaszcza po niedługim napowietrzeniu. Wtedy to w kieliszku obok czerwonej porzeczki, poziomki i maliny zagości soczyste czerwone jabłko. W ustach świetna równowaga cierpkości, kwasowości i słodyczy. To dobre wino półsłodkie to strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz trunku, który uprzyjemni Ci poznawanie tajników kuchni gruzińskiej. Oprócz tego bez obaw możesz podawać je do słodkości – zwłaszcza o ciemniejszej barwie. Jak przystało na jakościowe wino półsłodkie, odnajdzie się też w towarzystwie kaczki czy pasztetu. Równie dobrze smakuje w temperaturze pokojowej jak i schłodzone.

Soft Smooth Red “Purple Heron – jeszcze jedno półsłodkie o czerwonej barwie w naszym zestawieniu, tym razem z zupełnie innego zakątka świata, bowiem z odległej Republiki Południowej Afryki. Słynna Fioletowa Czapla to bardzo udana mieszanka win z odmian Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz i Cinsault. A zatem szczepów międzynarodowych, które w Południowej Afryce znajdują świetne warunki do wzrostu i zachwycania smakoszy swoimi właściwościami. W bukiecie wina wyczuwalne są zwłaszcza ciemne owoce, które powracają do degustatora na podniebieniu. Przyjemny finisz i ciepło. Dobre nie tylko do deserów, ale też Twoich ulubionych potraw na bazie czerwonego mięsa – wołowiny, dziczyzny czy jagnięciny.

Zenit, Feind – węgierskie wino białe półsłodkie o tropikalnym charakterze, powstające na bazie wdzięcznej odmiany Zenit. W zapachu obok egzotycznych owoców także kwiaty. Wino bardzo rześkie – obok słodyczy przyjemna kwasowość charakterystyczna dla win białych. Do czego podawać? Przede wszystkim do potraw na bazie mięsa drobiowego przyrządzonych zgodnie z inspiracjami z Dalekiego Wschodu. Rzecz jasna śmiało możesz pić je też do owoców lub deserów. Albo bez dodatków, ewentualnie z lodem lub odrobiną wody gazowanej. Jeśli serwujesz bez lodu, schłodź trunek do około 10 stopni – będzie smakował jeszcze lepiej. W ten sposób podkreślisz też jego potencjał orzeźwiający.

Muscat Ottonel, Feind – kolejna węgierska propozycja w naszym rankingu, tym razem Muscat Ottonel znad Balatonu - wino o egzotycznym bukiecie, który cieszy zwłaszcza latem. Na szczególną uwagę zasługują liczi oraz cenne dodatki w postaci geranium i macierzanki. Te interesujące akcenty można wyczuć na pierwszym etapie degustacji, podczas wąchania wina, jak i nieco później, po jego skosztowaniu. Trunek cechuje się równowagą słodyczy i kwasowości. Do czego podawać? Chyba nie będziesz zaskoczony, jeśli powiemy, że do deserów owocowych. Ale na tym nie wyczerpuje się potencjał kulinarny tego Muscatu – wypróbuj je do ryb lub drobiu, szczególnie tego, do którego nie żałowałeś przypraw!

Mezei Muscotály Demi-Sec – wino półsłodkie musujące z naszego rankingu pochodzące z węgierskiego regionu Borsod-Abaúj-Zemplén. W zapachu ananas, brzoskwinia, liczi, miodowy melon oraz kwiaty. Smakuje świetnie z owocami, tartami i deserami. Nie obawia się szczodrze doprawionych dań na bazie białego mięsa. Zabawowe bąbelki sprawiają, że to dobre wino na okazję, którą wypada uczcić! Uwaga – gaz sprawia ponadto, że trunek ten okazuje się dobrym wyborem do wielu koktajli na bazie wina musującego w nieco słodszej wersji. Pomyśl np. o Spritzu, Kir Royal czy Air Mail!

 

Jak wybrać półsłodkie wino do 50 zł? Nasze rekomendacje

Wybierając dobre wino półsłodkie, zwróć uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim na kolor – jak widzisz, każda z odmian wina półsłodkiego może stworzyć inne udane połączenia kulinarne. Nie zapominaj też, że niezależnie od koloru wina półsłodkie często wybierane bywają do grzańców. Choć częstszym wyborem koneserów tychże gorących napojów bywa wino o rubinowej barwie, także wino białe potrafi rozgrzać w jesienne i zimowe wieczory!

Wracając jednak do trudnej sztuki wyboru – polując na wino do 50 zł o półsłodkim smaku, warto zwrócić uwagę na kraj i region pochodzenia – każdy z nich ma inne tradycje winiarskie, które warto zgłębić! Jeśli do tej pory obawiałeś się o cenę wina półsłodkiego, teraz już wiesz, że bez trudu znajdziesz butelkę wartą bliższego poznania w kategorii do 50 zł – a w praktyce często w cenie nieznacznie przekraczającej 30 zł.

Przy okazji sprawdź też, jakie wino różowe półsłodkie czeka aktualnie w naszym katalogu. Zachęcamy Cię do częstych odwiedzin opisywanej kategorii, ponieważ często gościmy w niej nowe trunki, które mają do opowiedzenia sporo ciekawych historii! Pamiętaj też, że na Winnicy Lidla zawsze znajdziesz dobre wino słodkie i równie dobre półwytrawne. Do wyboru, do koloru – i to dosłownie!

 

Czytaj także:

Wino do 30 złotych – które warto wybrać?

Wino do 50 złotych – jak wybrać perełkę?

Jakie wino do 100 złotych wybrać?

Wino na majówkę 2022 – podpowiadamy, co wybrać w przedziale do 30, 50 i 100 zł!

Wino dla kobiety – 7 pewniaków prezentowych!

Czym się różni wino białe od czerwonego? 10 różnic!

Wino lekkie na lato - 5 propozycji

Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?

20 win dla początkujących smakoszy!