Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino półsłodkie

Wino półsłodkie

Wino powstaje w procesie fermentacji, w czasie której cukier, zawarty w owocach winogron, zamieniany jest w alkohol i dwutlenek węgla. Jeśli prawie cały cukier ulegnie fermentacji otrzymamy wino wytrawne. Jeśli jednak zdecydujemy się przerwać ten proces wcześniej otrzymamy wino z wyższą zawartością tak zwanego cukru resztkowego. Wino półsłodkie z winogron będzie miało najczęściej od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów cukru w litrze trunku. Poszukiwania dobrego wina półsłodkiego możemy zacząć od niemieckiego Rieslinga. Wino to występuje w różnych wersjach, w tym również w półsłodkiej. Dużą zaletą Rieslinga jest jego naturalna kwaskowatość, która świetnie równoważy słodycz. Dobre półsłodkie wina możemy znaleźć również wśród win z takich szczepów winogron jak Pinot Gris czy Gewurztraminer.Białe wina tego rodzaju mogą towarzyszyć, niektórym daniom z ryb czy gęsich wątróbek. Z kolei kieliszek czerwonego wina półsłodkiego możemy podać do wybranych gatunków serów i deserów.

Zobacz jako Siatka Lista

26 produktów

  1. Alazani Valley, Mtevino
    Alazani Valley to półsłodkie czerwone wino o intensywnej barwie. Charakteryzuje się wyraźnym bukietem i doskonale zrównoważonym smakiem. Trunek pochodzi z Doliny Alazani, jednego z najważniejszych regionów winiarskich Kachetii. Panujący tam klimat sprzyja dojrzewaniu winogron o wysokiej zawartości c...

    Wino

    Alazani Valley, Mtevino 750ml

    37,99 zł
  2. Alazani Valley, Mtevino
    Alazani Valley to białe wino o smaku półsłodkim, wyprodukowane z odmiany Rkatsiteli. Winogrona do jego produkcji uprawiane są na malowniczych stokach winnic w Dolinie Alazani, w gruzińskiej Kachetii. Region ten uznawany jest za kolebkę światowego winiarstwa. Degustacja białego wina Alazani Vall...

    Wino

    Alazani Valley, Mtevino 750ml

    37,99 zł
  3. Lambrusco Bianco Frizzante Amabile, Marengo
    Lambrusco Bianco Frizzante Amabile marki Marengo to lekkie, słodkie wino musujące pochodzące z regionu Emilia‑Romagna. Styl tego trunku nawiązuje do popularnych w północnych Włoszech lekkich win musujących o owocowym charakterze i niskim alkoholu.    Degustacja Lambrusco Bianco Frizza...
  4. Gran Mirador “Red Blend”, Bodegas Gran Castillo
    Wino o umiarkowanie intensywnej, rubinowej barwie. W kieliszku zwraca uwagę przyjemnym, owocowym bukietem. Rozpoznawalne są tutaj aromaty dojrzałej truskawki, maliny, czereśni, czarnej porzeczki oraz pieprzu. W ustach przyjemna słodycz współgra z delikatną cierpkością i łagodnym alkoholem. Wino speł...
  5. Ocena:
    5 (1 opinia)
    Alazani Valley White, Iveria

    Ocena

    bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Alazani Valley White, Iveria 750ml

    34,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  6. Ocena:
    5 (1 opinia)
    Alazani Valley White, Old Kakheti

    Ocena

    bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Alazani Valley White, Old Kakheti 750ml

    38,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  7. Ocena:
    5 (2 opinie)
    Alazani Valley Red, Old Kakheti

    Ocena

    bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Alazani Valley Red, Old Kakheti 750ml

    38,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  8. Semi Sweet Sparkling “Maestro”, Badagoni
    Musujące, półsłodkie wino z Gruzji, pochodzące z regionu Kachetia. Wyprodukowane w całości z odmiany Mtsvane, wyróżnia się świeżym charakterem aromatów i przyjemnym balansem pomiędzy słodyczą a subtelną kwasowością. Degustacja wina Semi Sweet Sparkling “Maestro”W kieliszku wino prezentuje jasną...
  9. Saperavi Sparkling “Maestro”, Badagoni
    Saperavi Sparkling “Maestro”, Badagoni to wyjątkowej jakości, musujące wino z Gruzji, wyprodukowane w całości z odmiany Saperavi. Łączy ono charakterystyczną dla tej odmiany intensywność owocową z elegancką perlistością, oferując nietuzinkowe doznania degustacyjne. Degustacja wina Saperavi Spar...
  10. Akhasheni, Badagoni
    Akhasheni, Badagoni to czerwone, półsłodkie wino wyprodukowane z gruzińskiej odmiany winorośli Saperavi. W kieliszku wino prezentuje umiarkowanie ciemną, rubinową barwę z delikatnymi purpurowymi refleksami. Bukiet aromatyczny cechuje bogata kompozycja aromatów owocowych, w której wyczuwalne są czere...

    Wino

    Akhasheni, Badagoni 750ml

    39,99 zł
  11. Ocena:
    5 (1 opinia)
    Alazani Valley, Kachetiaan Cellars

    Ocena

    Bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe, takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Alazani Valley, Kachetiaan Cellars 750ml

    34,99 zł
  12. Ocena:
    4.9 (20 opinii)
    Kindzmarauli, Gevelli

    Ocena

    Bardzo delikatne i fantastyczne idealnie uzupełnia kubki smakowe swoją subtelnością fantastycznie kompozycje smakowe wyrażają swój słodkawy smak z każdym łykiem jest bardzo wyjątkowe, takie jakie lubię . Damian

    Wino

    Kindzmarauli, Gevelli 750ml

    44,99 zł
    -35 zł przy min. 200 zł
  13. Ocena:
    4.9 (9 opinii)
    Piper-Heidsieck Champagne Demi-Sec, Cuvée Sublime

    Ocena

    Smakowo - najwyższa półka. Słodycz zrównoważona delikatną kwaskowością. Odpowiednia ilość bąbelków - jak to opisała moja narzeczona: "Gilgają w jęzorek". Spożywany bez dodatków, do toastu. Warto spróbować samego, nie zawodzi. Smak bardzo wyrazisty, orzeźwiający. Bez wątpienia, warty polecenia. Sebastian
na stronę

Wino półsłodkie

Co w przypadku, gdy okazuje się, że wino słodkie to wino za słodkie, półwytrawne natomiast – zbyt wytrawne? W takiej sytuacji smakosz może zdecydować się na wino półsłodkie. Trunek ten, znany jako umiarkowany kuzyn wina słodkiego albo mniej formalny krewniak zachowawczego wina wytrawnego, stanowi idealną propozycję dla koneserów oraz laików gotowych pójść na kompromis w celu odnalezienia smaku idealnego. Ma charakterystyczny intensywnie owocowy posmak i harmonijną strukturę. Zapewnia idealny balans kwasowości i słodyczy. Wina półsłodkie cieszą się niesłabnącą popularnością wśród osób rozpoczynających swoją przygodę z winem, a także wśród doświadczonych miłośników trunków.

Podpowiemy Ci, jak wybrać najlepsze wino półsłodkie, a także w jaki sposób osiąga się jego smak oraz aromat. Szykujesz kolację dla przyjaciół z daniami z drobiu, ryby i sytym deserem? Postaw na wino półsłodkie białe, albo dodaj nieco pikanterii cięższym winem czerwonym. Poznaj wina półsłodkie z oferty Lidla!

Wino półsłodkie a półwytrawne

Tym, co odróżnia wino z winogron półsłodkie od wina półwytrawnego, jest oczywiście zawartość cukru resztkowego. To właśnie jego ilość pozwala winu osiągnąć określony poziom wytrawności. Dla wina półsłodkiego wynosi ona maksymalnie 45 gramów w przeliczeniu na litr trunku. Dla porównania – w litrze wina półwytrawnego, cukru nie może być więcej niż 12 g (a w przypadku win o wyższej kwasowości, nie więcej niż 18 g/l). Pozostałe składniki, które odpowiadają za smak wina to: pektyny (dają wrażenie gęstości i posmak słodyczy), taniny (dzięki nim wyczuwalna jest w winie cierpkość), alkohol (jest nośnikiem aromatów i w głównej mierze stanowi o ciężarze wina). Odczuwalny poziom wytrawności zależy od stopnia dojrzałości winogron (koncentracja cukrów w moszczu gronowym) oraz od procesu produkcji (winiarz może pozwolić drożdżom na przetworzenie zawartego w moszczu gronowym cukru na alkohol lub zatrzymać fermentację, uzyskując wino mniej wytrawne).

Ważne okazują się również skojarzenia pomiędzy rodzajem aromatów a wrażeniami smakowymi. Często zapachy owoców cytrusowych wyczuwalne w bukiecie wina powodują, że jego smak wydaje się bardziej wytrawny. I analogicznie, zapachy owoców słodkich czy kwiatów sprawiają, że oceniamy wino jako słodsze. Żeby mógł powstać określony rodzaj wina – czy to chodzi o wino półwytrawne, czy też półsłodkie, fermentacja cukru (który zawierają winogrona) powinna zostać przerwana w odpowiednim momencie.

Wino półsłodkie – właściwości

Dobre wino półsłodkie nie przytłacza swoją słodyczą ani kwasowością. Wyróżnia je naturalna słodycz. Często czaruje konesera uwodzicielskimi zapachowymi i smakowymi nutami owocowymi, choć niuanse bukietu zależą oczywiście od wykorzystanego do produkcji trunku szczepu oraz warunków, w jakich dojrzewają trunki. Stanowi ono wybór dość bezpieczny dla smakoszy niezdecydowanych, dopiero rozpoczynających przygodę ze specjałami z winogron, a często także miłą odmianę dla koneserów doświadczonych w degustacji trunków o znacznej taniczności. Warto wiedzieć, że wino półsłodkie po francusku to demi-doux, po włosku: semi-dolce, po angielsku: semi-sweet, w krajach niemieckojęzycznych (Austrii i Niemczech) stosuje się nazwę lieblich wymiennie z halbsüß. Najbardziej dociekliwy koneserzy, a także miłośnicy Bałkanów, z pewnością zaspokoją swoją ciekawość, dowiadując się, że wino półsłodkie po chorwacku to… poluslatko vino!

Pamiętajmy, że ze względu na swój smak wino półsłodkie kalorii może zawierać całkiem sporo, bowiem nawet około 105 w porcji liczącej 120 ml. Mowa tu o kaloriach wina półsłodkiego czerwonego. Nieco niższą wartość energetyczną ma zazwyczaj wino półsłodkie białe i wino półsłodkie różowe. Wszystko jednak zależy od zawartości cukru resztkowego w konkretnym specjale, która może wahać się w przedziale od 12 do 45 gramów w przeliczeniu na litr, jak również od stężenia alkoholu.

Powszechnie przyjmuje się, że umiarkowane spożycie wina do obiadu czy kolacji – zwłaszcza czerwonego – może korzystnie wpływać na układ krążenia, obniżać poziom cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. W przypadku win czerwonych dodatkowym atutem jest obecność przeciwutleniaczy, które według badań mogą wspierać naturalną odporność organizmu. Kalorie to nie wszystko – w przypadku spożywania niewielkich ilości trunku naprawdę nie trzeba się nimi przejmować!

Wina półsłodkie: Struktura, konsystencja i intensywne nuty owocowe

Pośród aromatów rozpoznawalnych w zapachu czerwonych odmian wina półsłodkiego, dominują: wiśnie, maliny, truskawki, nuty owoców ciemnych jak śliwki i winogrona, oraz nuty czekoladowe, dżem i akcenty przypraw. Tak zatem pachnie czerwone wina półsłodkie. A białe wina półsłodkie jak Tokaji? Typowe dla niego zapachy to cytrusy, nuty kwiatowe czy miód. Do tego dochodzą jabłka, brzoskwinie, morele, ananas czy mango. Całość dopełniają inspiracje ziołowe i mineralne. Degustacja prowadzona przez prawdziwego znawcę może obfitować również w rozpoznanie nut fermentacyjnych. Smak owocowy uzupełniają więc aromaty m.in. masła, śmietany, a nawet tostów. Czym z kolei cechują się różowe wina półsłodkie? Intensywne nuty owocowe są również domeną trunków takich jak wina o różowej barwie. Przyciągają one truskawkami, poziomkami, wiśniami, liczi, różą czy maliną. Dodatkowo mogą w nich występować akcenty trawiaste i kwiatowe.

Zarówno wina czerwone półsłodkie, jak i wina białe półsłodkie - szczególnie te dojrzewające w beczkach - potrafią zaskoczyć złożonością i głębią smaku. Dlatego też dojrzałe trunki z tej kategorii mogą stanowić idealny wybór na prezent na szczególną okazję! Nawiasem mówiąc – podobnie jak wino słodkie, wino półwytrawne czy w pełni wytrawne!

Wino półsłodkie – rodzaje

Wina półsłodkie powstają w całym winiarskim świecie. Wino półsłodkie barwę oraz właściwości aromatyczne zawdzięcza wykorzystanej do produkcji odmianie winorośli. Każdy smakosz ma okazję wypróbować zarówno wino półsłodkie czerwone i wino półsłodkie białe, jak i wino półsłodkie różowe bądź wino półsłodkie musujące, a później, na podstawie własnych doświadczeń, wybrać swoją ulubioną wersję. W zależności od struktury i winogron danego szczepu mówi się także o winach półsłodkich lekkich (jak np. Pinot Noir), ciężkich (jak np. Shiraz czy Tokaj). Charakter wina, oprócz użytej odmiany winorośli, w dużej mierze zależy także od kraju i regionu pochodzenia. Kluczowe znaczenie mają warunki klimatyczne i glebowe winnicy, cechy konkretnego rocznika, a także metody zbiorów stosowane przez winiarzy.

W regionach o dużym nasłonecznieniu - szczególnie na południe od równika - produkuje się wina półsłodkie o niższej kwasowości, o wyrazistych aromatach i większej taniczności (wino półsłodkie czerwone).

Co ciekawe, najlepsze warunki dla uprawy winorośli zapewnia klimat, w którym w ciągu dnia jest sporo słońca, a nocą chłodno i wietrznie. Północ produkuje wino semi sweet, którego charakter będzie bardziej cytrusowy z wyczuwalną kwasowością i lekką mineralnością. Dobre wino półsłodkie będzie brało swoją słodycz z owoców — poddanie fermentacji i leżakowaniu wydobędzie z winogron to, co najlepsze. Istotna w produkcji wina jest także zawartość wody w owocach – im mniej jest jej w winogronach, tym słodszy będzie wyprodukowany trunek. Redukcję wody z gron przeprowadza się przy pomocy suszenia – kiście układa się na matach pod zadaszeniem (metoda z regionu Veneto), lub bezpośrednio wystawione na działanie promieni słonecznych (tradycja np. w Andaluzji). Kwestia terminu zbioru również wpływa korzystnie na proces odparowywania wody z kiści winogron. Dobre czerwone wino czy białe wino półsłodkie otrzymuje się dzięki późnym zbiorom owoców (late harvest). Im późniejsze zbiory, tym stężenie cukrów w gronach będzie wyższe.

Półsłodkie wina często produkowane są z winogron zbieranych nawet trzy, cztery tygodnie po terminie zbiorów gron przeznaczonych do produkcji win wytrawnych. Kolejnym ze sposobów na pozyskiwanie trunków półsłodkich jest botrytyzowanie winogron. W określonych warunkach mikroklimatycznych winogrona pokrywają się szlachetną pleśnią, która powoduje ich szybsze wysychanie. W efekcie tego zjawiska, winogrona zyskują na wysokim stężeniu cukru, dzięki czemu możliwa jest produkcja win półsłodkich oraz słodkich. Ostatnią metodą na wytworzenie wina półsłodkiego jest zatrzymanie fermentacji alkoholowej, czyli powstrzymanie drożdży przed całkowitym przetworzeniem cukru na alkohol, co osiągnąć można trzema sposobami: poprzez dodanie do wina alkoholu (wina wzmacniane), obniżenie temperatury fermentacji lub siarkowanie.

Warto wiedzieć, że wśród win półsłodkich bywają tacy goście jak wina organiczne, wina ekologiczne, wina wzmacniane (jak Sherry Gonzales Byass), wina bezalkoholowe, a nawet wina koszerne. Wszystko definiuje proces produkcji! To delikatne, orzeźwiające wina, w których taniny i goryczka ustępują bardziej wyczuwalnej słodyczy.

Wino półsłodkie – do czego je podawać? Foodpairing!

Podawanie wina to prawdziwa sztuka. Bardzo dobre wino półsłodkie w wielu przypadkach jest w stanie stworzyć z serwowaną potrawą niezwykle apetyczne połączenie kulinarne, nic dziwnego zatem, że foodpairing z winem uchodzi w świecie gastronomii za sztukę. Średnio ciężkie wino półsłodkie czerwone doskonale uwypukli smak mięs takich jak jagnięcina, wołowina czy wieprzowina oraz potraw z aromatycznymi, ciemnymi sosami. A także pasztetu foie gras. Najlepsze towarzystwo dla niego to więc kuchnia mięsna. Ciężkie, oleiste wino półsłodkie czerwone możemy z kolei śmiało podać również do dziczyzny. Wino zdecydowanie lżejsze w budowie lubi desery. Łączymy je przede wszystkim z tartami owocowymi i różnego rodzaju owocowymi przysmakami, sorbetem (lody też będą w porządku!) i musami, a także z delikatnym białym mięsem.

Lekkie wino półsłodkie różowe natomiast idealnie podkreśli smak potraw na bazie drobiu, warzyw, sałatek, przepysznych deserów owocowych oraz samych świeżych owoców. Wino półsłodkie białe gładkie tak samo jak z kurczakiem świetnie będzie współgrać z serami (np. ser gorgonzola czy ser roquefort) i rybami, jak również tymi obficie przyprawionymi daniami w stylu azjatyckim. Nieco cięższe wino półsłodkie białe np. węgierski Tokaj, odnajdzie się też w towarzystwie owoców morza.

Z użyciem półsłodkiego wina można nawet przygotować rozmaite koktajle, które podkreślą jego wyjątkowy smak! Dobre wino półsłodkie sprawdza się wybornie nawet pite solo – w tym przypadku warto jednak zadbać o optymalną temperaturę podawania poszczególnych gatunków. Wino półsłodkie czerwone najlepiej smakować będzie w temperaturze od 14 do 18 stopni. Wino półsłodkie białe i różowe natomiast, w zależności od ciężkości, podajemy zazwyczaj w temperaturze od 8 do 12 stopni. Schłodzone białe wina półsłodkie sprawdzą się też jako aperitif!

Podsumowując: wina półsłodkie są idealne do lekkich dań, zwłaszcza z potrawami zawierającymi ryby i owoce morza oraz białe mięso. Bezbłędnie też pasują do deserów, podkreślając walory lekkich składników. Wina półsłodkie kocha też kuchnia azjatycka, w szczególności kuchnia tajska. Intensywne nuty owocowe, szlachetna konsystencja, czyli struktura, czyni je dodatkiem wręcz wymarzonym do dań z pazurem – czyli tych jak najbardziej na ostro z curry chilli i innymi specjałami!

Wino półsłodkie na prezent? Doskonały pomysł!

Dobre wino półsłodkie na prezent może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeżeli wybierasz się na rodzinną uroczystość, kawę u znajomych albo wieczorną potańcówkę. Trunek o czerwonej lub różowej barwie, kojarzący się z gorącymi uczuciami, to również trafiony pomysł na prezent na Walentynki lub Dzień Kobiet. Może także (jeszcze bardziej!) uprzyjemnić wieczór we dwoje spędzany przy dźwiękach romantycznej muzyki. Ponadto nie zapominaj, że wysokiej jakości trunek o subtelnej słodyczy sprawdzi się także na specjalne okazje, takie jak ślub. Winnice oferują szereg butelek z apelacjami, certyfikatami koszerności (np. Morgen David półsłodkie wino przygotowywane tradycyjnymi metodami) czy oznaczeniami ekologiczności, a nawet wegańskości. Dobre wino półsłodkie na wesele z pewnością przypadnie do gustu gościom, jeśli zamierzamy uraczyć ich smakowitymi deserami i ciastami, sałatkami, czy też np. wybornymi delikatnymi potrawami na bazie drobiu (w tym przypadku szczególnie dobrze zagra wino półsłodkie białe, jak i wino półsłodkie różowe). Wino półsłodkie musujące, jak np. wyśmienity Szampan z odmian Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, nada się również do wznoszenia toastów za nowożeńców!

Jakie wino półsłodkie warto poznać?

Z pewnością dla wielu koneserów, dla których sklep z winami w Warszawie czy innym mieście stanowi naturalne środowisko, odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi – wino półsłodkie francuskie. I nic w tym dziwnego, renomowane winnice Francji mają bowiem do zaoferowania wszystkim amatorom subtelnie słodkich trunków zarówno świetne wina półsłodkie czerwone, jak i trunki białe oraz różowe. Nie można tu pominąć francuskich musujących win półsłodkich z Lidla, na które śmiało możemy postawić, gdy zapragniemy uczcić wyjątkowe wydarzenie. Wielu znawców tworzy listy, zestawienia typu „dobre wina półsłodkie ranking” i dzieli się tam swoimi recenzjami. Warto z nich korzystać podczas wybierania wina, dobrze również zdać się na swój własny gust i odczucia.

Najlepsze wino półsłodkie to takie, które nam smakuje. Jeżeli szukamy trunku o południowym, ciepłym charakterze, należy przyjrzeć się winom półsłodkim z Hiszpanii, Włoch, czy też węgierskim winom półsłodkim z Lidla – takim jak Zenit, Kadarka czy Muscat. Poszukiwacze nowych doświadczeń smakowych mogą także wypróbować oryginalne mołdawskie wino półsłodkie. A co, jeśli mowa o specjałach z Nowego Świata – jakie wino półsłodkie polecamy? Do dobrych białych win półsłodkich z Lidla warto zaliczyć m.in. chilijskie Sauvignon Blanc oraz południowoafrykańskie wina ze szczepów Muscat i Chenin Blanc. Pozostając w temacie win z Afryki – warto również sięgnąć po czerwone półsłodkie kupaże, które zaskakują aromatycznością i wyraźnym finiszem.

Wina półsłodkie, tak jak wina deserowe, to również znakomita baza do wielu smacznych koktajli alkoholowych. Tworząc smakowite drinki warto wykorzystać dodatki do wina w postaci tropikalnych owoców oraz musów na bazie mango, brzoskwini czy gruszki, które dostarczą niesamowitych wrażeń smakowych. Akcenty owocowe, którymi cechuje się półsłodkie wino z winogron, czyni je cennym dodatkiem za barem!

Degustuj najciekawsze wina półsłodkie z Lidlem!

Jeśli interesuje Cię wino półsłodkie czerwone – odpowiedni dodatek do deserów i świetny dodatek do potraw mięsnych – wino półsłodkie białe, świetne do ryb i drobiu, czy też uwodzicielskie wino półsłodkie różowe – sprawdź, jakie trunki poleca obecnie Winnica Lidla. Pij je sauté albo dodaj przekąski do wina półsłodkiego, by cieszyć się pełnią smaku oraz aromatu. Poznawaj i rezerwuj wina półsłodkie, najciekawsze wina organiczne, dzięki naszej platformie. To nie sklep online, lecz przestrzeń pełna inspiracji dla poszukiwaczy nowych wrażeń! Pamiętaj, że wino półsłodkie z górnej półki to wspaniały pomysł na prezent – nawet na szczególną okazję jak urodziny, święta czy ślub.

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: