Południowoafrykańskie tradycje winiarskie sięgają kilku stuleci wstecz, kiedy to europejscy osadnicy zaczęli na terenie dzisiejszej RPA zakładać pierwsze winnice. Zróżnicowane ukształtowanie terenu oraz moderujący klimat wpływ oceanów stwarzały warunki odpowiednie do uprawy wielu odmian. Mimo wywołanego przez czynniki ekonomiczne i polityczne kryzysu winiarstwa na początku XX wieku, który ciągnął się przez długie dekady, dziś wino z RPA należy do najważniejszych towarów eksportowych tego wyjątkowego kraju. Z roku na roku na całym świecie rośnie liczba miłośników unikatowego wina z RPA, a kraj ten powszechnie uważany jest za jeden z najważniejszych krajów winiarskich Nowego Świata. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o trunkach z Południowej Afryki? Zapraszamy do lektury.
Wino z RPA – gdzie jest wytwarzane?
Jeśli chodzi o wino z RPA, większość terenów upraw położonych jest wzdłuż wybrzeża Zachodniego Przylądka. Oprócz tego istnieją takie winiarskie obszary kraju jak Przylądek Wschodni, Przylądek Północny i Przylądek Południowy. Wymienione obszary dzielą się dalej na regiony, dystrykty i okręgi. System ten, choć skomplikowany, okazuje się bardzo przejrzysty i pomocny dla koneserów pragnących dowiedzieć się czegoś więcej o trunkach produkowanych w danej części kraju.
Najważniejsze szczepy, z których otrzymywane są wina RPA
Smakosze planujący rozpocząć przygodę degustatorką z trunkami oferowanymi przez producentów z Południowej Afryki mają do wyboru zarówno lekkie i orzeźwiające wino białe, jak i szlachetne wino czerwone. Do najważniejszych białych odmian winorośli uprawianych w RPA należą szczepy Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Muscat Aleksandryjski. Jeśli natomiast chodzi o odmiany czerwone, z pewnością wymienić powinniśmy Merlot, Shiraz i Cabernet Sauvignon. Kraj ten słynie jednak nie tylko z odmian międzynarodowych. Doskonałym winem czerwonym z RPA, docenianym na całym świecie, jest to produkowane z winorośli Pinotage. Jeśli pragniesz wybrać najlepszy dla siebie trunek z Południowej Afryki, koniecznie przeczytaj wpis Jakie wino z RPA warto wybrać? 5 propozycji.
Dobre wino z RPA? Pinotage!
Wino Pinotage otrzymywane jest z regionalnej odmiany będącej krzyżówką szczepów Cinsault i Pinot Noir. Dobre wina z RPA z winorośli Pinotage wyróżniają się bogatym bukietem, w którym dominują akcenty jeżyny, śliwki i tytoniu. W smaku są doskonale zrównoważone i cieszą degustatorów długim finiszem. Wiele spośród win Pinotage zyskuje dodatkowe właściwości aromatyczne podczas dojrzewania w baryłkach. Bardzo ciekawe połączenie stanowi kupaż odmian Pinotage i Cabernet Sauvignon. Jeśli pragniesz poznać lepiej oryginalne wino Pinotage, koniecznie zajrzyj do artykułu Pinotage – wino z RPA, którego musisz spróbować!
Wina z RPA – różne smaki i charaktery!
Niezależnie od tego, czy preferujesz trunki wyróżniające się wyraźną słodyczą, czy też napitki wytrawne, cierpkie i ściągające – producenci z RPA zadbali o to, aby każdy smakosz znalazł wino dostosowane do jego preferencji. Doskonałe wino wytrawne z RPA to oczywiście opisywane przed chwilą wino Pinotage (często spotykane również w wersji półwytrawnej), np. Pinotage „Purple Heron” Single Vineyard, Swartland. Jeśli jednak trunkiem, na który mamy szczególną ochotę, jest wino słodkie lub wino półsłodkie, idealnym wyborem może okazać się Chenin Blanc – Muscat d’Alexandrie, Purple Heron, Western Cape. Ciekawą propozycję stanowi także wino musujące z RPA Purple Heron MCC Sparkling Chenin Blanc.
Zachęcamy wszystkich do degustacji doskonałych win produkowanych w RPA. Przypominamy, że mogą być one nie tylko spożywane solo lub w towarzystwie wielu wyszukanych potraw, lecz także być wykorzystywane do przyrządzania przepysznych drinków. Miłośników trunków o rubinowej barwie gorąco zachęcamy do lektury artykułu 5 drinków z czerwonym winem, amatorzy jasnych, orzeźwiających win z pewnością znajdą natomiast coś dla siebie w tekście 7 drinków z białym winem. Zapraszamy na stronę Winnicy Lidla!