Choć przez wiele stuleci wina z Prowansji traktowane były nieco po macoszemu, a uznanie krytyków zdobywały przeważnie wina francuskie z innych krain, regionalni mistrzowie winiarscy od lat udowadniają, że mają wiele do zaoferowania wszystkim miłośnikom trunków z winogron. A wina prowansalskie przypadną do gustu nawet najbardziejwymagającym koneserom!
Wina z Prowansji – najważniejsze szczepy
Jak już zaznaczyliśmy, osoba pragnąca poznać bliżej trunki wywodzące się z tego regionu winiarskiego Francji ma szansę zakosztować intrygujących win we wszystkich spotykanych kolorach. Do najpopularniejszych szczepów czerwonych, z których powstaje także prowansalskie różowe wino, należą Grenache, Mourvedre, Carignan i Cinsault, a także typowe dla innych krain Francji Cabernet Sauvignon i Syrah. Gdy natomiast chodzi o białe wino z Prowansji, lokalni mistrzowie wykorzystują do produkcji trunków przeważnie odmiany Clairette, Semillon, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc i Bourboulenc.
Wieloszczepowe różowe wina wytrawne – specjał dla smakoszy
Różowe wina to bez wątpienia wizytówka regionu. Można pokusić się o stwierdzenie, że picie wina w rozmaitych odcieniach różu to w Prowansji styl życia. Jeśli zatem chodzi o te wakacyjne trunki, w szczególności polecamy wytrawne wina wieloszczepowe.Winem francuskim wartym degustacji jest z pewnością Le Petit Moulin, Bandol AOC. Zarówno w smaku, jak i aromacie tego mocnego napitku główną rolę odgrywają przyjemne akcenty porzeczki, śliwki i poziomki. Pasuje on do szeregu potraw, które z radością przyrządzamy na grillu, a także do makaronu i pizzy. Kolejną propozycję Winnicy Lidla stanowi Pink Sands, Coteaux Varois En Provence AOP, wino lekkie i orzeźwiające. Uwagę przykuwa jego jasno-łososiowa barwa i wyraźna kwasowość. W bukiecie oprócz typowych nut owocowych rozpoznamy interesujące akcenty zielonego pieprzu.
Uwodzicielskie białe wina z Prowansji
Jeśli chodzi o białe wina Prowansji, na szczególną uwagę zasługują te produkowane ze szczepów Ugni Blanc i Clairette, uprawianych m.in. w winnicach Côtes de Provence. Wśród znawców uchodzą one za wina o wyróżniającym się charakterze i kwiatowym aromacie, w ciekawym sposób urozmaiconym nutami migdałów i orzechów laskowych. Doskonałe rezultaty daje także połączenie odmian Rolle i Semillon. Uzyskane w ten sposób trunki rozpieszczają zmysł węchu akcentami miodu, brzoskwini, melona oraz cytrusów. W finiszu natomiast na pierwszym planie znajduje się soczysta brzoskwinia. Kupaże Rolle i Semillon zachwycają koneserów także swoją piękną słomkowo-żółtą barwą, wzbogaconą zielonymi refleksami.
Czerwone wina z Prowansji – doceniane przez krytyków
Mimo że Prowansja kojarzy się nam przede wszystkim z różnymi odcieniami różu, to wina czerwone z tego regionu cieszą się największym zainteresowaniem sommelierów. Koneserzy poszukujący najwyższej jakości czerwonych trunków powinni postawić na apelację Bandol. Wspaniałymi właściwościami cechują się produkowane w niej blendy najpopularniejszych odmian czerwonych – m.in. Mourvèdre, Syrah, Grenache i Carignan. Trunki tego typu zachwycają degustatorów złożonymi bukietami, w których z radością mogą oni rozpoznać akcenty jeżyn, jagody i lukrecji oraz długim finiszem, w którym często uaktywniają się nuty deserowe. Wyraziste wina czerwone wytrawne z Prowansji idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, przede wszystkim w formie grillowanej.
Namawiamy wszystkich entuzjastów win francuskich do wypróbowywania trunków ze słonecznego południa kraju. Nawet najbardziej wymagający smakosze znajdą wśród propozycji regionalnych winiarni coś dla siebie – bez znaczenia, czy wolą wina różowe, białe czy też czerwone. Pamiętaj, że wyborne wino z regionu Prowansja zarezerwujesz, korzystając z naszej platformy!