Bycie trunkiem wyjątkowym jest wręcz wpisane w definicję Szampana. I to nie przenośnia, lecz fakty – każde wino mogące poszczycić się tą nazwą wyprodukowane zostało (naturalnie w Szampanii) zgodnie ze starannie pielęgnowaną tradycją, z odmian winogron uprawianych w najlepszych parcelach. A także z wielką pasją. Nazwy prestiżowych domów Szampana wywołują w głowach smakoszy potok skojarzeń związanych z luksusem i wymawiane są z prawdziwą czcią. O jakich markach mowa? Takich jak Moët & Chandon, producent Szampana Dom Pérignon. To właśnie tej kultowej marce poświęcamy dzisiejszy artykuł. Wszystkiego, co warto wiedzieć o tym wyjątkowym winie, dowiesz się z naszego wpisu!
Dom Pérignon – historia
Kto jest właścicielem Dom Pérignon? Na to pytanie odpowiedzieliśmy już na wstępie – Moët & Chandon, jeden z największych na świecie domów Szampana, a jednocześnie współwłaściciel luksusowej marki LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE. Pierwsza butelka Szampana Dom Pérignon ujrzała światło dzienne (po wydostaniu się z piwniczki, w której nabierała swoich cennych właściwości smakowo-zapachowych) w 1921 roku. W 1936 roku natomiast na rynek trafiła pierwsza partia wybornego wina. Trunek ten należy do kategorii vintage, czyli win rocznikowych, co oznacza, że dla zachowania niezwykłego charakteru Szampana wszystkie wina bazowe wykorzystywane do jego produkcji pochodzą z owoców zebranych w jednym sezonie. A co, jeśli z określonych przyczyn dany rok nie okaże się dla winiarzy zbyt pomyślny? Wtedy to Dom Pérignon Champagne nie jest produkowany, a koneserzy muszą zadowolić się rocznikiem starszym lub… cierpliwe czekać. Wszystko to w trosce o renomę marki Moët & Chandon oraz ich słynnej propozycji! W latach 1921-2009 do kieliszków koneserów trafiły 43 roczniki wyśmienitego trunku z bąbelkami.
Kim był Dom Pérignon? Żyjącym w latach 1638-1715 (najprawdopodobniej) benedyktynem z klasztoru w Hautvillers. Choć Dom Pierre Pérignon – wbrew temu, co sądzą niektórzy – nie wynalazł wina musującego, opracował wiele udoskonaleń związanych z jego produkcją, z których winiarze korzystają do dziś. To właśnie Dom Pérignon uważał, że najlepsze wina musujące można uzyskać, mieszając ze sobą różne wysokiej jakości wina bazowe. Wiedział również, że aby stworzyć naprawdę dobre wino, należy pozbawić je dostępu do powietrza (przypisuje mu się wynalezienie metalowego oplotu korka, który zapobiega samoistnemu jego wystrzeleniu podczas fermentacji butelkowej), jak również udowodnił wszystkim niedowiarkom, że świetne wino białe można produkować również… z ciemnych winogron. Podobno to utalentowanemu mnichowi zawdzięczamy fakt, że wino musujące zazwyczaj (o ile nie zawsze) zamknięte jest w o wiele grubszej butelce niż jego spokojni krewniacy!
Charakterystyczne logo Dom Pérignon, jak się zdaje, stylizowane jest na odręczny podpis mnicha. Pod nazwą brandu znajduje się niewielka tarcza. Logo Dom Pérignon znajdziemy zazwyczaj na etykiecie wybornego Szampana (również w kształcie tarczy) w towarzystwie informacji o roczniku wina, gwiazdy i pnących się po brzegach tarczy winorośli. Jak czytać „Dom Pérignon”? Zgodnie z francuską wymową, uwaga: „cdɔ̃ peʁiɲɔ̃. Czyli po polsku: „dom perinio”.
Dom Pérignon – jakie to wino?
Szampan Dom Pérignon powstaje z dwóch odmian winorośli – ciemnej Pinot Noir oraz jasnej Chardonnay. Proporcje obu wykorzystanych do produkcji szczepów win nie są stałe, różnią się w zależności od danego rocznika. Przewaga jednego szczepu nie wynosi jednak nigdy (poza rokiem 1970) więcej niż 6:4. Wszystkie winogrona, które biorą udział w procesie produkcyjnym, pochodzą z 17 parceli o statusie grand cru oraz jednej o statusie premier cru. Gdzie się robi Dom Pérignon? Jak już wspominaliśmy, Dom Pérignon to brand Moët & Chandon. Ich piwnice winne – w których Szampany nabierają swoich cennych właściwości – znajdują się pod Avenue de Champagne w Epernay w departamencie Marna.
Jak smakuje Dom Pérignon?
Czy Dom Pérignon jest dobry? Nie mamy żadnych wątpliwości, że każdy, kto choć raz w życiu miał przyjemność oddać się degustacji tego wyśmienitego wina, na pytanie tego typu odpowie twierdząco. Każdy z roczników wina ma bowiem do zaoferowania koneserom odmienne, arcyciekawe doświadczenia degustatorskie. W smaku Szampana Dom Pérignon często prym wiodą suszone owoce w towarzystwie migdałów. Poszczególne roczniki mogą jednak różnić się od siebie pod względem cennych niuansów – wprawieni smakosze z radością odkryją w testowanym winie nuty dymne, przyprawowe, lukrecjowe czy tostowe. Oczywiście pisząc o Szampanie Dom Pérignon – jak zresztą o każdym innym winie czy wysokiej jakości alkoholu – nie sposób oddzielać smaku od aromatu trunku. Zwłaszcza że akcenty, którymi nasyci się nasz zmysł węchu, w wielu przypadkach znajdą również swoje powtórzenie na podniebieniu. I tak np. w roczniku 2010 dominowały ananas, mango i brzoskwinia wspierane przez jaśmin, w roku 2008 zaś szczególne atrakcje zapewniały m.in. suszone kwiaty oraz kakao. Czy Dom Pérignon jest słodki? Interesujące nas wino jest wytrawne i gładkie w smaku. Jego przyjemna kwasowość wpływa dodatkowo na przyjemne właściwości orzeźwiające.
Jak długo dojrzewa Dom Pérignon?
Szampany z logo Dom Pérignon muszą dojrzewać na osadzie w zacisznym miejscu przynajmniej przez 7 lat. Niemniej warto wiedzieć, że producent Dom Pérignon wiele roczników dopuszcza do sprzedaży po upływie 9, 18 i 25 lat. Jeśli więc na etykiecie trunku znajdziemy oznaczenie „P2” lub „P3”, możemy być pewni, że dany trunek wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów po osiągnięciu kolejnego poziomu świetności, a więc stanowi prawdziwą gratkę dla wymagających.
Trunki osiągające poziom P1 (czyli pierwszą plénitude) wyróżniają się harmonijnym, uniwersalnym charakterem. Po upływie kolejnych lat spędzonych w piwniczce wino osiąga poziom P2. Staje się zdecydowanie bardziej zadziorne, a jego warstwy aromatyczna i smakowa – bogatsze o kolejne akcenty. Wersją ostateczną i mistrzowską Szampana Dom Pérignon jest P3, czyli poziom ukazujący pełen potencjał tej niezwykłych linii trunków oferowanych przez Moët & Chandon. Po upływie 25 lat wino osiąga szczyt swojej dojrzałości i jest gotowe oczarować nawet najbardziej wymagających ze smakoszy.
Jaka jest skala produkcji wina Dom Pérignon?
Lojalnie uprzedzamy – przybliżona liczba robi piorunujące wrażenie. Każdego roku bowiem powstaje nawet 5 milionów butelek Szampana Dom Pérignon! A każda z nich to trunek najwyższej klasy!
Ile kosztuje Dom Pérignon?
Gdy mowa o Szampanie Dom Pérignon – ceny trunków uzależnione są od kilku różnych czynników. Jednym z nich jest wiek specjału. O ile „świeższe” roczniki wina Dom Pérignon mogą kosztować w granicach 700-900 zł (np. rocznik 2008), o tyle zakup win starszych może wiązać się z o wiele większym wydatkiem. Butelka Dom Pérignon z roku 2000 osiąga cenę około 1500-2000 zł. Oczywiście kluczowe znaczenie dla ceny Szampana Dom Pérignon ma również to, który poziom dojrzałości osiągnął (czy może poszczycić się oznaczeniem P2 lub P3). Droższe mogą okazać się również poszczególne roczniki ze względu na wyjątkowe cechy win wykorzystywanych do produkcji, czy też specjalne edycje limitowane Szampana, sprzedawane w niezwykłych butelkach i opakowaniach, jak np. Dom Pérignon White Gold. Osobną kategorią prestiżowych (jeszcze bardziej?) win Dom Pérignon stanowią serie upamiętniające wydarzenia olbrzymiej wagi, jak np. Dom Pérignon Charles & Diana 1961, czyli rocznik narodzin Lady Di, a zarazem Szampan serwowany na zaślubinach księżnej z księciem Karolem. Obecnie za butelkę tego wina Dom Pérignon należy zapłacić ponad 2500… funtów brytyjskich! To jeszcze nie wszystko – legendarny rocznik 1959 w różowej odsłonie na aukcjach osiąga cenę 30 tys. dolarów. interesujący nas alkohol to bowiem nie tylko wino białe, lecz także różowe!
Dlaczego Dom Pérignon jest drogi? W parze z wysoką ceną idzie najwyższa jakość wina i prestiż marki. Co więcej – Szampan ten to luksus i dobrobyt w czystej postaci. Czy Dom Pérignon jest warty swojej ceny? Dla koneserów i kolekcjonerów – tak. I to bez cienia wątpliwości!
Jak przechowywać Dom Pérignon?
Z pewnością niektórzy spośród koneserów, którzy zdecydują się zakup luksusowego Szampana od Moët & Chandon, traktują to posunięcie jako inwestycję. A zatem czy Dom Pérignon się psuje? O ile wino musujące przechowywane w warunkach domowych może zacząć tracić swoje cenne właściwości już po upływie około 9 miesięcy, o tyle, dbając o odpowiednie warunki przechowywania, możemy bez obaw trzymać wino w piwniczce przez 5, a nawet 10 lat! Kluczowe znaczenie w tej kwestii mają oczywiście niska temperatura (najlepiej około 10-12 st. C), stały dostęp do świeżego powietrza, odpowiednia jego wilgotność czy zaciemnienie pomieszczenia. A zatem wiemy już, jak długo wytrzymuje Dom Pérignon traktowany z należnym mu szacunkiem!
Dom Pérignon w popkulturze
Nic dziwnego, że trunek tak wyjątkowy jak Szampan Dom Pérignon często gości w rozmaitych tekstach kultury – m.in. w tekstach piosenek czy filmach. Interesujący nas Szampan pojawił się przynajmniej w paru produkcjach o przygodach agenta 007, oprócz tego m.in. w Blues Brothers, Titanicu, Irlandczyku, czy też w Filadelfii. Jeśli natomiast mowa o muzyce – rapowali o nim Drake, 50 Cent, Nas czy nawet O.S.T.R. Warto nadmienić, że ambasadorkami marki zostały Anja Rubik oraz Lady Gaga. Tym zaszczytnym tytułem może pochwalić się również sam Lenny Kravitz!
Tak oto prezentuje się marka Dom Pérignon, uznawana nie tylko za jeden z najbardziej prestiżowych na świecie brandów wina, lecz także najbardziej pożądanych marek w ogóle. Mamy nadzieję, że udało nam się podzielić z czytelnikami wszystkimi ważnymi informacjami na jej temat. Jeśli po lekturze naszego tekstu naszła Cię ochotą na degustację wybornego wina z bąbelkami, zapewniamy, że najciekawsze Szampany (w tym Dom Pérignon Champagne 2008), a także wyborne wina musujące z innych krajów – m.in. z Włoch, Hiszpanii, Węgier czy Nowej Zelandii – zarezerwujesz dzięki naszej stronie. Udanej degustacji!
Czytaj także:
3 Szampany, które musisz spróbować w tym roku!
Szampan Moët & Chandon – jak pić i jak podawać?
Czym się różni Szampan od Prosecco?
Szampany i wina musujące – co musisz wiedzieć o nich?
Drinki z Szampanem idealne na przyjęcie
Champagne Cocktail – co musisz wiedzieć i jak zrobić?
9 win musujących z całego świata – które są najlepsze?
5 białych win półwytrawnych idealnych na lato!
Purple Heron – wino musujące z RPA
4 węgierskie wina musujące, których musisz spróbować!
Wino musujące Cava – co musisz o nim wiedzieć?
Włoskie wina musujące – czy są najlepsze?
Wybieramy wino musujące! Półsłodkie, słodkie czy półwytrawne?