Wino La Mancha — czym się charakteryzuje?
W skład regionu La Mancha wchodzi 9 apelacji o statusie D.O. Są nimi:
- Mentrida,
- Almansa,
- La Mancha,
- Manchuela,
- Mondejar,
- Toledo,
- Ribera del Jucar,
- Valdepenas,
- Uclés.
- Wino Irrepetible — wino wytrawne zawierające 13,5% alkoholu. W jego bukiecie wyraźnie wyczuwalne są akcenty grejpfruta, gruszki, jabłka, toffi, migdałów, kwiatów akacji oraz soku z kwiatów czarnego bzu. To wino z La Mancha w ustach jest bardzo wyraźne i pozostawia długi posmak. Doskonale pasować będzie ono do kremowych serów pleśniowych oraz potraw na bazie duszonej wieprzowiny, pieczonego drobiu i tłustych ryb.
- Wino 11 Pinos — wino czerwone zawierające 14% alkoholu, do produkcji którego wykorzystuje się winogrona z odmiany Bobal pochodzące z ponad 80-letnich krzewów. To wino z La Mancha posiada akcenty owocowe, ziołowe oraz mineralne. Dobra integracja alkoholu gwarantuje mu równowagę strukturalną oraz swoistą głębię.
Winnice w rejonie La Mancha zlokalizowane są na rozległym, nieco pofałdowanym terenie płaskowyżu na wysokości od 490 do 700 m n.p.m. Do czynienia mamy tutaj z piaszczysto-gliniastymi glebami, które bogate są w kredę oraz wapienie. Zawartość substancji organicznych jest tu natomiast stosunkowo niska. Do cech charakterystycznych klimatu La Manchy zaliczyć można między innymi długie, gorące lata z temperaturami sięgającymi 45 stopni oraz krótkimi zimami z mrozami do -15 stopni. Region ten cechuje się również znikomą ilością opadów na poziomie 300-400 mm rocznie. Sprawia to, że zachodzi tu konieczność irygacji winnic. Nasłonecznienie w tej części Hiszpanii jest natomiast bardzo intensywnie. Trwa ono przez ponad 3000 godzin rocznie.
Wino półwytrawne i wytrawne wytwarzane jest w tym regionie głównie ze szczepu Airén, który znakomicie radzi sobie w czasie suszy i jest odporny na rozwój rożnego rodzaju chorób. Klasyczne wino z tej odmiany posiada lekko żółtą barwę i niską kwasowość. Neutralny charakter trunku sprawia, że znacząca jego część poddawana jest destylacji i wykorzystywana do produkcji brandy. Owoce oraz rodzynki z Airen przeznaczane są natomiast na przetwory oraz koncentraty. W celu uzyskania lżejszych i bardziej owocowych trunków, stawia się tu na wczesny zbiór i tak zwaną zimną fermentację.
W La Manchy spotkać można także z trunkami produkowanymi na bazie odmiany Tempranillo, która określana jest tutaj mianem Cencibel. Nierzadko mamy tu także do czynienia ze znanymi na całym świecie szczepami takimi, jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay czy Sauvignon Blanc.Region ten słynie również z produkcji wysokiej jakości win klasyfikowanych jako Vinos de Pago. Określenie to odnosi się do winnic z wieloletnimi tradycjami, posiadających własną apelację, które charakteryzują się wyjątkowym mikroklimatem oraz warunkami glebowymi.
Z roku na rok region La Mancha coraz bardziej się rozwija, stawiając na nowoczesne metody winifikacji oraz eksperymenty w zakresie doboru szczepów. Uznawany jest on za winiarską część Hiszpanii z najlepszymi perspektywami na najbliższe lata.
Wina z La Manchy
Winnica Lidla umożliwia zarezerwowanie ulubionego wina z regionu La Mancha. Znaleźć można tutaj trunki takie, jak:
Równie popularnym hiszpańskim regionem winiarskim jest Rioja. Garść przydatnych informacji na jej temat znajdziecie we wpisie Rioja – jakie to wino? 10 najważniejszych rzeczy!.
Jeżeli szukacie wysokiej jakości wina stołowego, które zaserwować będziecie mogli na przykład do obiadu, trunki z regionu La Mancha znakomicie sprawdzą się do tego celu.