Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Wina hiszpańskie z La Rioja

Jakie hiszpańskie wino rozpieści nawet najbardziej wymagające podniebienia? Miłośnicy tego trunku zainteresować powinni się alkoholami wytwarzanymi w regionie Rioja, który zlokalizowany jest w prowincji Stara Kastylia. Wytwarzane jest tutaj zarówno wino czerwone, jak i białe oraz różowe. Największą popularnością w tej części Hiszpanii cieszą się trunki produkowane na bazie winogron Tempranillo oraz Garnacha. Spotkać można tu także wino wytrawne czerwone wytwarzane z odmian takich, jak Graciano i Mazuelo. W La Rioja produkuje się również białe wino. Do tego celu wykorzystuje się szczepy Garnacha Blanca, Viura oraz Malvasia.

Omawiany region podzielić można na 3 główne okręgi:

  • Rioja Baja — do jego cech charakterystycznych zalicza się niską wilgotność oraz wysoką temperaturę, która w sezonie letnim sięgać może nawet 35 stopni. Powstające tu wina hiszpańskie czerwone i białe cechują się wysoką zawartością alkoholu i głęboką barwą.
  • Rioja Alta — najwyżej położony obszar słynący z tradycyjnych metod wytwarzania wina. Produkowane tutaj trunki są lekkie, czego zasługą jest krótki czas wzrostu winorośli. W Rioja Alta najczęściej spotkać można się z winami powstającymi na bazie szczepu Tempranillo.
  • Rioja Alavesa — to podregion, w którym wytwarzane są trunki o wysokiej kwasowości i pełnym bukiecie.
  • Joven — mianem tym określa się popularne wino hiszpańskie przeznaczone do konsumpcji w przeciągu dwóch lat od zbiorów, trunki te charakteryzują się świeżym, owocowym bukietem i łagodnym smakiem.
  • Crianza — wina czerwone – co najmniej rok leżakują w beczkach i do sprzedaży przeznaczane są w trzecim roku następującym po zbiorach. Wina białe obowiązują podobne zasady, z tą różnicą, że w beczkach powinny dojrzewać minimalnie pół roku.
  • Reserva — wina czerwone – starzone przez minimum 3 lata, w tym przez co najmniej 1 rok w beczkach. Wina białe w tej klasie do sprzedaży trafić mogą również po minimum 3 latach z czego w beczkach dojrzewać muszą conajmniej 6 miesięcy.
  • Gran Reserva — wybrane trunki z najlepszych roczników, wina czerwone co najmniej 2 lata dojrzewają w dębowych beczkach, a następnie minimum 3 lata w butelkach. Biała Gran Reserva dojrzewa conajmniej 4 lata z czego rok w beczkach.

Oprócz podziału regionalnego wina Rioja dzielą się na kategorie wiekowe:

Winnica Lidla pozwala na szybkie i wygodne zarezerwowanie ulubionego trunku z tego regionu. Jednym z nich jest wino Flores de Soligammar. To wino hiszpańskie wytrawne czerwone charakteryzuje się świeżymi aromatami owocowo-kwiatowymi. Wyczuć można tu między innymi jeżynę, malinę oraz fiołki. Alkohol ten jest przyjemnie rozgrzewający i ściągający.

Hiszpańskie wino z regionu Ribera del Duero

Ribera del Duero to mierzący ponad 100 km pas winnic, na obszarze którego panuje klimat kontynentalny. Do jego cech charakterystycznych zalicza się upalne lata oraz chłodne zimy. Region ten położony jest około 700-900 m n.p.m., co przekłada się na duże dobowe różnice temperatur. Kamieniste gleby w połączeniu z niskimi opadami umożliwiają produkcję wysoce skoncentrowanych win.

Przeważająca większość win hiszpańskich czerwonych w Ribera del Duero wytwarzana jest z odmiany Tempranillo, która daje tu owoce ciemniejsze oraz mniejsze niż chociażby w omówionym powyżej regionie Rioja. Ich skórka jest grubsza, a kwasowość — wyższa. W składzie wina Ribera del Duero odmiana ta stanowić powinna minimalnie 75%. Pozostałe 25% winiarze mogą uzupełnić innymi odmianami, jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec czy Garnacha Tinta. Do cech charakterystycznych wytwarzanych tu trunków zaliczyć można gęstość, soczystość oraz kwasowość.

Wino Ribera del Duero również podzielić można na kategorie wiekowe:

  • Crianza dojrzewa dwa lata z czego rok w dębowych beczkach.
  • Reserva dojrzewa minimalnie trzy lata z czego rok w dębowych beczkach.
  • Gran Reserva - pięć lat dojrzewania przy minimalnie dwóch latach w dębowych beczkach.

Popularne wino hiszpańskie wytrawne z tego regionu to wino Lapillus o charakterystycznej, purpurowej barwie. Pachnie ono konfiturami, śliwką, owocami leśnymi, toffi oraz lukrecją. Wino to cechuje się wyraźną kwasowością i rozgrzewającym alkoholem.

Jeżeli interesuje Was hiszpańskie wino półwytrawne czy wytrawne, koniecznie przeczytajcie ten wpis Wina hiszpańskie — co musisz o nich wiedzieć?.

Szukając dobrego hiszpańskiego wina wytrawnego, półwytrawnego czy półsłodkiego, warto zajrzeć do Winnicy Lidla.