Dobre wino czerwone potrafi naprawdę rozpieścić kubki smakowe. Doskonale pasuje do wykwintnej kolacji, romantycznego obiadu we dwoje, a także sprawdza się jako składnik rozmaitych dań, z których wydobywa niepowtarzalny smak i aromat. Wino czerwone półwytrawne lub wytrawne świetnie komponuje się z wieloma potrawami, dlatego jest chętnie wybierane przez konsumentów. Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać trunki pochodzące z Argentyny, w tym popularne: Poncho Criollo Malbec Mendoza.
Malbec wino – jak to się zaczęło?
Choć Argentyńczycy już od dawna wytwarzali na swoich ziemiach gronowy trunek, to jednak nie był on dobrym, cenionym winem. Przyczyną była produkcja w ogromnych ilościach przy niskiej jakości, co nie spotykało się z uznaniem koneserów. Kiedy jednak w kraju nastąpiła stabilizacja gospodarcza, spadło spożycie alkoholu, a obywatele zaczęli oczekiwać od wina czegoś więcej niż tylko procentów. Dlatego producenci zaczęli dbać o jakość trunku i nadawać mu wyrazu oraz szlachetnego smaku.
Na rozkwit winiarni miały również wpływ inwestycje z kapitałem zagranicznym, między innymi z Chile, jak i zza Oceanu. Równie ważna co fundusze, które umożliwiły zakup lepszego sprzętu, była wiedza oraz zmiany w pielęgnacji i uprawie winorośli. Zmiana podejścia do produkcji trunku sprawiła, że argentyńskie wino czerwone zaczęło zyskiwać na popularności, a obecnie jest jednym z najchętniej wybieranych przez konsumentów.
Wino Malbec – co to za odmiana?
Malbec to szczep pochodzący z Francji. Charakteryzuje się ciemnymi winogronami, które pozwalają uzyskać równie ciemne co niezwykle aromatyczne, gęste wina o dużej zawartości garbników. Jeszcze w XIX wieku Malbec był jedną z najbardziej popularnych odmian we Francji. Niestety, plaga filoksery, która dotknęła winnice w Europie pod koniec XIX wieku znacznie ograniczyła uprawy tego szczepu. Obecnie, choć w mniejszej już skali, Malbec nadal występuje na winnicach południowo-zachodniej Francji oraz używany jest jako dodatek do kupaży w Bordeaux.
Wino Malbec Mendoza – rozwój szczepu w Argentynie
Na starym kontynencie szczep wymierał, co wykorzystali Argentyńczycy, którzy za sprawą Michaela Pougeta 17 kwietnia 1853 roku sprowadzili go do siebie. Warto wiedzieć, że do rozkwitu winiarni w Argentynie walnie przyczynił się prezydent kraju, Domingo Faustino Sarmiento. Nieustannie wspierał on rozwój tej gałęzi gospodarki, a także zlecił Michaelowi sprowadzenie szczepu do kraju.
Przywiezione sadzonki szybko trafiły do winnic u podnóża Andów, do regionu Mendoza. Uprawa zaczyna się tam już na 700 metrach n.p.m., tworząc niemal idealne warunki dla rozwoju szczepu. Co więcej, na tej wysokości powietrze jest bardzo czyste i suche, a słońce korzystnie przygrzewa pozwalając winoroślom na wzrost. Zima pozwala natomiast odpocząć uprawie od momentami zbyt intensywnych promieni słonecznych. Istotną cechą lokalnego mikroklimatu są również znaczne różnice temperatur między dniem i nocą, które pozwalają winogronom nabrać unikalnego smaku oraz aromatu. Ten niepowtarzalny smak możesz poczuć między innymi właśnie w Poncho Criollo Malbec.
Wino Malbec Argentina – wielkie święto winorośli!
Choć w Argentynie występuje obecnie wiele odmian win, to aż 25% produkcji przypada na Malbec. Mendoza jest natomiast największym regionem uprawy winorośli, który stanowi ponad 75% wszystkich upraw. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych win jest natomiast Poncho Criollo Malbec Mendoza.
Malbec przyczynił się do dynamicznego rozwoju argentyńskiego winiarstwa. Nic zatem dziwnego, że doczekał się swojego święta. 17 kwietnia każdego roku, na pamiątkę sprowadzenia sadzonek do kraju, organizowane jest Dia Mundial del Malbec, czyli święto ku czci tej wyjątkowej odmiany winorośli.