Pinotage to nie tylko charakterystyczne wino z RPA, ale także symbol winiarstwa afrykańskiego. Możemy pokusić się o stwierdzenie, że to właśnie dzięki doskonałemu czerwonemu winu z odmiany Pinotage, słynąca do tej pory z produkcji szczepów międzynarodowych RPA dołączyła do grona najciekawszych krajów winiarskich świata. Dziś wino ze szczepu Pinotage, znanego w Południowej Afryce także pod nazwami Herminoir i Perold’s Hermitage, produkowane jest również w Izraelu, Brazylii, USA, Kanadzie, Nowej Zelandii oraz w winnicach naszego zachodniego sąsiada. Najwyżej cenionym producentem interesującego nas wina czerwonego pozostaje jednak RPA i to właśnie trunkami z tego kraju winiarskiego zajmujemy się w dzisiejszym wpisie. Zachęcamy do lektury!
Wino z RPA Pinotage – charakterystyka szczepu
Wino czerwone Pinotage powstaje z wyjątkowego, uzyskanego w RPA w trzeciej dekadzie XX. wieku, szczepu będącego udaną krzyżówką winorośli Cinsault oraz Pinot Noir. Na pierwsze wino wysokiej jakości otrzymane z tej wdzięcznej odmiany koneserzy musieli jednak poczekać ponad trzydzieści lat – pierwsze butelki jakościowego wina z RPA Pinotage pojawiły się bowiem w dystrybucji dopiero na początku lat 60. Jakie są zatem wina czerwone otrzymywane z tej właściwej dla RPA odmiany? W większości przypadków do czynienia możemy mieć z winami bogatymi w taniny, średnio ciężkimi lub ciężkimi, o pięknej, rubinowej barwie. W bukiecie win Pinotage główną rolę odgrywają akcenty śliwki, malin i czereśni, dodatkowe urozmaicenie stanowią często nuty korzenne, czekoladowe lub kawowe. Niektóre trunki zachwycają koneserów ponadto aromatami eukaliptusa, lukrecji czy mięty. Pragniesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat wyjątkowych trunków z Południowej Afryki? Rzuć okiem na nasz tekst Wino z RPA – co musisz o nim wiedzieć?.
Czerwone wino Pinotage – poznaj wszystkie smaki
Producenci win Pinotage mają do zaoferowania wszystkim koneserom zarówno klasyczne wino czerwone, jak i lżejsze różowe. Co więcej, możemy zdecydować się zarówno na wino z RPA w wersji słodkiej, jak i wino półwytrawne czy wino wytrawne. To pierwsze sprawdzi się zarówno pite solo, jak i w towarzystwie słodyczy, lodów i ciast. Wino półwytrawne i wytrawne z kolei, o długim lub średnio długim owocowym finiszu, charakterystycznej cierpkości i umiarkowanej kwasowości, doskonale podkreśli smak mięsnych potraw i twardych serów. Wszystkim miłośnikom napojów mieszanych podpowiadamy, jak przygotować 5 drinków z czerwonym winem!
Pinotage – wino czerwone wytrawne dla wymagających
Jeśli mielibyśmy polecić wymagającemu smakoszowi wino czerwone wytrawne, które możemy potraktować jako wizytówkę RPA, nasz wybór padłby na Pinotage „Purple Heron” Single Vineyard, Swartland. Trunek ten, wywodzący się z regionu Swartland z winnicy Wildskamp, po przelaniu do kieliszka przykuwa uwagę swoją piękną barwą. Następnie, po odpowiednio długim napowietrzaniu i podaniu w optymalnej temperaturze 16 st. C, degustator może nacieszyć zmysł powonienia doskonałym bukietem, w którym dominują akcenty porzeczki, jeżyny i suszonej śliwki. Cenne uzupełnienie kompozycji zapachowej stanowią subtelne nuty wanilii, lubczyku, cedru i czarnej herbaty. W ustach to wyśmienite wino z RPA jest doskonale zrównoważone i wyraziste. Sprawdza się idealnie w towarzystwie długo dojrzewających serów, dziczyzny, jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny. Polecamy je także do najwyższej jakości wędlin, przede wszystkim wędzonych!
Czy wiesz, że łącząc wino wytrawne z różnymi dodatkami, możesz stworzyć przepyszne, oryginalne drinki? Jeśli poszukujesz inspiracji, zajrzyj koniecznie do wpisu Drinki z winem wytrawnym – 3 pomysły.
Wino Pinotage z RPA, czerwone i aromatyczne, przypadnie zatem do gustu wszystkim miłośnikom trunków z charakterem. Jeśli potrzebujesz dodatkowych wskazówek dotyczących wyboru trunków z Południowej Afryki, zapoznaj się z opublikowanym na naszym blogu artykułem Jakie wino z RPA wybrać – 5 propozycji. Wierzymy, że tak jak my pokochasz trunki z gorącej Afryki!