Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Z pewnością zaskoczeniem będzie dla ciebie fakt, że nie istnieje coś takiego, jak typowa kuchnia hiszpańska. Tak naprawdę nie ma wspólnych cech, które obejmowałyby kuchnię całego Półwyspu Iberyjskiego. W skład kuchni, popularnie określonej hiszpańską, wchodzą bowiem różnorodne potrawy, zarówno z kuchni z południowego wybrzeża, jak i kuchni ludów pasterskich. Można jednak podzielić kuchnię hiszpańską ze względu na regiony. Jakie? Tego dowiesz się z naszego tekstu!


Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Jak wygląda kuchnia hiszpańska i z czego słynie? Czym odznaczają się hiszpańskie dania tradycyjne i czy zamówienie hiszpańskiego dania z ziemniakami nie zostanie potraktowane jako faux-pas? Wszystko zależy od regionu.

Północna Hiszpania

W tym rodzaju kuchni dominują przede wszystkim owoce morza i ryby. Oprócz tego niezwykle popularne są tutaj sery i wyroby mleczne. Z kolei z regionów górskich sprowadzane są przepyszne szynki i kiełbasy.

Wschodnia Hiszpania

W tym regionie dominują oliwki, ryż, pomarańcze, migdały i szafran. Oczywiście nie może tutaj zabraknąć świeżych owoców morza, a także – jak w przypadku północnej części Hiszpanii – górskich produktów. Popularna jest tutaj również legendarna paella i suszone wędliny.

Południowa Hiszpania

W tej kuchni dominuje mięso z rożna – widać tutaj duże wpływy kuchni arabskiej. Mięsa z dodatkiem ryżu, cytrusów i sosów z kminkiem to znak rozpoznawczy kuchni tego regionu. W południowej części Hiszpanii mieszkańcy uwielbiają gulasz, a także tapas.

Środkowa Hiszpania

Ten region jest perfekcyjny dla osób, które kochają dziczyznę, bażanty i kuropatwy, a także świeży, ręcznie wypiekany chleb z wędzonymi, świeżymi kiełbasami prosto z gór. Środkowy region Hiszpanii słynie również z przepysznego marcepanu. Tutaj dominują hiszpańskie dania na zimno.

Z czego słynie kuchnia hiszpańska?

Na pewno już zauważyłeś, że kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana. Owoce morza, ryby, warzywa, dziczyzna, szynki, kiełbasa z gór, owoce, marcepan... Jak widać kuchnia ta czerpie garściami z innych kultur: europejskiej czy arabskiej. Lubisz świeże owoce morza, pomarańcze, sok cytrynowy, orzeźwiające wino, a może mięso z rusztu? Jeżeli nie możesz zdecydować się na jedno danie, pomyśl nad podróżą po całej Hiszpanii – ostatnio to jeden z popularniejszych sposobów podróżowania, który dodatkowo zostawia Ci pełną swobodę w próbowaniu popisowych dań kuchni hiszpańskiej w zależności od regionu.

Wiele osób zastanawia się, czy kuchnia hiszpańska jest zdrowa – uspokajamy wszystkich miłośników zdrowego żywienia: jak najbardziej jest! A czego z kuchni hiszpańskiej trzeba spróbować, dowiesz się z listy dań poniżej.

Hiszpańskie dania – 5 potraw, których musisz spróbować!

Paella

Pierwsze paella powstała w Walencji w XIX wieku. Główne składniki tego dania to kurczak i królik, ale w różnych regionach Hiszpanii możesz spotkać wersję paelli również z owocami morza. Sekret smaku paelli polega na tym, by jeść ją bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.

Gazpacho

Tę potrawę spożywa się na zimno. Gazpacho pochodzi z Andaluzji – jednego z najcieplejszych regionów w Hiszpanii. Składniki tej potrawy muszą być świeże: to warunek konieczny, żeby stworzyć przepyszne, orzeźwiające gazpacho. To połączenie posiekanych ogórków, pomidorów, cebuli, papryki z sosem z wody, oliwy z oliwek, soli i octu winnego. Często przyprawia się gazpacho świeżymi liśćmi bazylii.

Smażone kalmary

Są najczęściej podawane jako przystawka. Kalmary smaży się w głębokim tłuszczu, nierzadko wcześniej obtaczając w specjalnym cieście. Najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny. Często pojawiają się również jako dodatek do dania głównego, tak jak u nas frytki.

Chorizo

To nie do końca danie, ale będąc w Hiszpanii grzechem byłoby nie spróbować kiełbasy chorizo. To tradycyjna kiełbasa wieprzowa. Do jej produkcji używa się między innymi słodkiej wędzonej papryki – stąd jej wyrazisty zapach. Chorizo występuje w wersji słodkiej, łagodnej i pikantnej. Najczęściej podaje się je jako przystawkę przed daniem głównym.

Arroz con leche

W dosłownym tłumaczeniu to ryż na mleku. To połączenie może nam się wydać dziwne, jednak jest przepyszne. Arroz con leche podaje się jako deser – ma bardzo kremową konsystencję, a dodatek skórki z cytryny i wanilii sprawia, że jego zapach i smak są niezwykle aromatyczne.

Hiszpańskie wino do posiłku

Hiszpańskie wina są znane i cenione na całym świecie. Zaszczytną listę otwiera oczywiście Rioja - najsłynniejszy winiarski region tego kraju. Króluje tu szczep Tempranillo, dający aromat truskawki, śliwki i maliny. Wina z regionu Rioja charakteryzuje dość specyficzny, trochę dymny aromat, który uzyskują dojrzewając długo w dębowych beczkach. Latem warto sięgnąć po lekką i orzeźwiającą białą Rioję, która powstaje najczęściej z odmiany Viura.

Będąc w Hiszpanii nie sposób pominąć słynnej sangrii - schłodzonego czerwonego wina w towarzystwie owoców. Ten orzeźwiający napójprzyrządza się na wiele sposobów, a wszystko w zależności od danego regionu. W Katalonii na przykład podaje się sangrię de Cava, którą przyrządza się z białego wina musującego.

Do najbardziej znanych bodeg wytwarzających wina hiszpańskie z całą pewnością zaliczają się: Señorio de Nava, La Rioja Alta, Pesquera, Vega Sicilia, Marqués de Cáceres czy Viña Pedrosa.

To tylko kilka dań i win hiszpańskich, których naprawdę warto spróbować. To, na które trafisz, zależy w dużej mierze od tego, który region Hiszpanii zdecydujesz się odwiedzić. Pamiętaj, że nie istnieje taki twór, jak tradycyjna kuchnia hiszpańska, która jednoznacznie określałaby preferencje mieszkańców tego kraju. Jeśli więc jesteś fanem konkretnych potraw lub składników – weź to pod uwagę, wybierając miejsce docelowe swojego urlopu.