Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Rakija – i nie tylko! Czyli czego napić się w Chorwacji

Chorwacja to kraj malowniczych wysp na majestatycznym Adriatyku, niezwykłych górskich krajobrazów, gościnnych miast i miasteczek, zabytków oraz niezliczonych możliwości relaksu. Nic dziwnego zatem, że należy do najchętniej obieranych kierunków wakacyjnych wypadów – i to nie tylko Polaków! W dzisiejszym tekście interesuje nas jednak przede wszystkim degustatorskie oblicze Chorwacji. Co trzeba wiedzieć o najciekawszych trunkach z tego kraju? Zachęcamy do lektury!

 

Tradycyjny chorwackie alkohol, który musisz spróbować!

Najsłynniejszy chorwacki alkohol to… ? Bez wątpienia rakija, czyli ciężki mocny trunek otrzymywany metodą destylacji owoców poddanych fermentacji. Ten alkohol chorwacki nazywany bywa lokalną brand lub po prostu samogonem. Istnieje wiele równie ciekawych wariantów rakiji, a ich poznawanie to długa i obfitująca ciekawe doznania smakowe przygoda. Rakiji poświęcimy jednak więcej miejsca w dalszej części tekstu.

 

Jaki inny alkohol Chorwacja może zaproponować wszystkim odkrywcom tradycji Bałkanów? Choćby likier. A właściwie różne rodzaje tego specjału. Przy odrobinie szczęścia trafimy nie tylko na likiery owocowe (np. wiśniowy maraskino z Dalmacji), ale też jajeczne, kawowe, orzechowe (orahovac) lub ziołowe (np. pelinkovac na bazie piołunu i wermutu lub biska z Istrii).

 

Nieco słabszy, ale jakże popularny, chorwacki alkohol preferowany przez miłośników chmielu, to oczywiście lokalne piwo. W ostatnich latach Chorwacja zyskała miano jednego z najciekawszych producentów piwa rzemieślniczego, dlatego też także i te trunki warto mieć na szczególnej uwadze, poznając smaki Bałkanów. Znawcy i amatorzy, a więc wszyscy fascynaci chmielowego trunku, mogą mieć tu okazję wypróbować zarówno różne odmiany ale, jak i portery, lagery, stouty, IPA oraz piwa ciemne. Marki, które warto poznać podczas kulinarno-piwnych peregrynacji, to m.in. Medvedgrad, Vunetovo Aljaški Mrgud, San Servolo, Barba, Nova Runda czy Saiso. Jeśli natomiast chodzi o chorwackie alkohole mainstreamowe, najpopularniejsze piwa to bez wątpienia Karlovačko i Ožujsko. Także i one cieszą się uznaniem piwoszy!

 

Chorwackie alkohole z dumą reprezentują również pyszne wina – zarówno lekkie i rześkie białe, jak i skoncentrowane czerwone o apetycznej barwie i jeszcze lepszym zapachu. Białe wino otrzymywane w Chorwacji stanowi około 60-70% całkowitej krajowej winnej produkcji. Do najpopularniejszych jasnych odmian winorośli uprawianych przez lokalnych winiarzy zaliczamy m.in. szczepy Graševina, Traminac, Istarska Malvazija czy Pošip. Odmiany ciemne, z których powstają pyszne chorwackie alkohole takie jak wino czerwone, to natomiast zwłaszcza Plavac Mali, Frankovka czy Babić. Jeśli fascynuje nas wyjątkowy chorwacki alkohol, koniecznie powinniśmy wypróbować również lokalny wermut. Czy też raczej – „wermut”!

 

Czy chorwacki wermut to tajemniczy napój godny spróbowania?

Dlaczego chorwacki wermut nazywamy tajemniczym? Nie bez powodu. Choćby z uwagi na fakt, że bardzo ciężko znaleźć na jego temat informacje. Albo inaczej – znaleźć je łatwo, często niestety okazują się one sprzeczne. Jedne źródła podają, że wina wzmacniane, czyli wermuty z Chorwacji, powstają w wielu regionach kraju, drugie – że Chorwacja nie ma bogatej historii produkcji tego typu trunków. Jak to często się okazuje – prawda leży pośrodku. Chorwackimi wermutami nazywane są często wina Prošek, o wysokiej zawartości cukru i przynajmniej 15% alkoholu, nie są to jednak wermuty per se, czyli wina aromatyzowane i wzmacniane dodatkiem wysokoprocentowego alkoholu. Prošek jest winem produkowanym z podsuszanych winogron i właśnie koncentracji moszczu przed fermentacją zawdzięcza wysokie stężenie alkoholu oraz cukru. Różnice technologiczne nie pozwalają zatem na formalne nazywanie tego tradycyjnie wytwarzanego w Dalmacji słodkiego wina, wermutem. Jako wermut chorwacki określany bywa też np. likier Rossi Teranino powstający na bazie wytłoków winogron. Jeśli jednak interesują nas wina aromatyzowane, trunkiem wartym poznania jest alkohol ziołowy Bermet. Specjał ten pochodzi z pogranicza serbsko-chorwackiego, a konkretnie z  regionu Srem. Powstaje na bazie wina, jest wzmacniany i aromatyzowany owocami, piołunem oraz innymi ziołami. Wieloletnie dojrzewanie w jakościowych beczkach oraz sekretna receptura pozwalają nam cieszyć się trunkiem wyjątkowym pod wieloma względami. Nawet jeśli nie jest to chorwacki wermut, Bermet zasługuje na niespieszną degustację!

 

Prošek – wino unikalne i wizytówka Chorwacji

Wino chorwackie Prošek, nazywane czasami chorwackim Prosecco, oprócz podobnie brzmiącej nazwy, nie ma nic wspólnego z lekkim włoskim winem musującym. Jak wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, nie jest również wermutem. Czym zatem jest wino Prošek? Jest to kochane przez Chorwatów i koneserów odwiedzających ten kraj wino deserowe (słodkie, niekiedy wino półsłodkie) o charakterystycznym bukiecie, w którym prym wiodą apetyczne akcenty deserowe. To urzekające z natury wino powstaje na bazie wielu popularnych lokalnych szczepów, zwłaszcza białych – m.in. Vugava, Maraština, Bogdanuša – choć i dodatek czerwonego wina, zwłaszcza Plavac Mali, brany jest pod uwagę przez producentów. To pyszne wino z Dalmacji (które zawdzięczamy winiarskiej rodzinie Palihnić) powstaje metodą passito, a więc z suszonych na słońcu owoców, czemu zawdzięcza charakterystyczną słodycz. Barwa chorwackiego wina Prošek przywodzi na myśl morski bursztyn, w zapachu wyczujemy natomiast rodzynki, figi i inne suszone owoce, wszystko to skąpane w miodzie. Jeśli zastanawiamy się, jak spożywać Prošek – wino to smakuje najlepiej schłodzone do temperatury 6-12 st. C.

 

Rakija chorwacka – poznaj jej najciekawsze rodzaje!

Zgodnie z obietnicą powracamy do tematu legendarnego alkoholu z Chorwacji, którym jest rakija. Jest to doprawdy temat rzeka. Rakija chorwacka nie jest bowiem jednym trunkiem, który zyskał międzynarodową sławę, lecz kategorią specjałów otrzymywanych na bazie różnych składników roślinnych. Najsłynniejsze rodzaje rakiji to śliwowica (šljivovica), rakija winogronowa (lozovača rakija lub komovica, jeśli powstała na bazie wytłoków) rakija gruszkowa (kruškovača lub od gatunku gruszek Bonkreta Williamsa - viljamovka) czy rakija jabłkowa (jabukovača). Możemy poszerzyć nasze doświadczenie, zapoznając się z alkoholem doprawionym ziołami (rakija travarica), orzechami czy miodem. To oczywiście nie wszystko – jeśli los się do nas uśmiechnie, być może podczas podróży będziemy mieli okazję poznać rakiję morelową, figową, pigwową czy wiśniową. Warto podkreślić, że o ile w tym tekście posługujemy się określeniem „chorwacka rakija”, o tyle trzeba wiedzieć, że trunek ten popularny jest w całych Bałkanach, w których stanowi specjał wszystkich zamieszkujących tę część Europy narodów słowiańskich.

 

Przetestuj lokalne akcenty barmańskie!

Jeśli drzemie w nas miksologiczna ciekawość, warto podczas pobytu w Chorwacji zapoznać się oryginalnymi chorwackimi drinkami. Przede wszystkim powinniśmy przetestować Crocktail, czyli od 2012 roku narodowy koktajl chorwacki. Ta ciekawa lokalna pozycja powstaje na bazie świetnego chorwackiego likieru maraskino, nektaru z wiśni maraskich oraz soku z cytryny. Kolejna propozycja warta poznania to wariacja na temat Iced Tea, czyli Pag Island Iced Tea, w którym ponownie główną rolę odgrywa likier maraskino. Te i wiele innych lokalnych propozycji lub oryginalnych wersji znanych na świecie koktajli z dużym prawdopodobieństwem będziemy mieli okazję poznać, zagłębiając się w życie nocne Zagrzebia. O czym chyba nie musimy przypominać – powinien zainteresować nas także każdy polecany przez barmanów drink na bazie rakiji!

 

 

Wyrusz w teren i poznaj najlepsze chorwackie wino!

Wina chorwackie, zarówno wino wytrawne, jak i jego słodsze warianty, będziemy mieli okazję poznać bliżej w odwiedzanych restauracjach i barach. Tego typu przygody możemy traktować jednak jako punkt wyjścia do dalszych eksploracji. Podróż enologiczna, podczas której w poszukiwaniu najciekawszego wina z Chorwacji zajrzymy do lokalnych winnic, może obfitować w doznania i emocje, których nie doświadczymy w klimatyzowanym wnętrzu przeznaczonego dla turystów lokalu. Lokalne winnice z półwyspu Pelješac mogą np. zapewnić nam świetne wino Dingač, wytrawne lub półwytrawne czerwone uważane przez znawców za jedno z najlepszych dostępnych w Chorwacji. Uwagi warte jest z pewnością również chorwackie wino musujące, produkowane zwłaszcza w Istrii, Slawonii i Dalmacji. Także i na ich degustację należy zatem nastawić się, poznając lokalne wina z Chorwacji!

 

Nie pozostało nam nic innego, jak tylko życzyć naszym czytelnikom bogatej w niezwykłe doświadczenia podróży do Chorwacji. Jeśli pragniesz zacząć poznawać chorwackie wina i innego rodzaju trunki z tego kraju jeszcze przed wypadem na Bałkany, sprawdź, jakie propozycje goszczą obecnie w katalogu Winnicy Lidla.