Pod względem wielkości upraw nie ma sobie równych na świecie, gdyż winnice zajmują niemal milion hektarów. Kraj słynie z potężnych win, które często dojrzewają w amerykańskich dębowych beczkach, dzięki czemu są doskonałym towarzystwem dla bogatych dań mięsnych. Tutaj produkuje się też Cavę, czyli wino musujące wytwarzane taką samą metodą, jak prestiżowy Szampan. Miłośnicy win najwyższej jakości powinni szukać butelek z regionów Rioja, Ribera del Duero, Priorat czy Rias Baixas. Szczepami królującymi w Hiszpanii są: Tempranillo, Garnacha, Verdejo, Viura, Albariño, Monastrell czy Cariñena.
Riesling Waltraud to białe wino produkowane przez hiszpański koncern rodziny Torres. Stworzone jako hołd dla niemieckiej tradycji winiarskiej i wyjątkowego charakteru odmiany Riesling. Trunek ceniony jest zarówno przez koneserów, jak i jako materiał edukacyjny dla osób poznających cechy poszczególny...
Viña Esmeralda to jedno z najbardziej rozpoznawalnych białych win hiszpańskiej rodziny Torres. Produkowane jest w Katalonii z uprawianych lokalnie, aromatycznych odmian winorośli. Lekki, kwiatowo-owocowy charakter oraz półwytrawny smak sprawiają, że trunek ten od lat cieszy się uznaniem zarówno wśró...
Chardonnay dojrzewające nad osadem drożdżowym, wytwarzane w Katalonii przez znany na całym świecie koncern winiarski rodziny Torres. Dzięki specyficznej metodzie produkcji trunek łączy świeżość owocowego bukietu z eleganckimi nutami spożywczymi. Wysoka klasa i znakomity potencjał kulinarny.
...
Wino musujące dealkoholizowane, stworzone pod marką Codorníu - jednego z najstarszych i najbardziej renomowanych producentów w Hiszpanii. Powstaje na bazie win używanych do produkcji klasycznej Cavy. Trunek stanowi lekką, bezalkoholową alternatywę dla tradycyjnych win musujących.
Degustacja...
Półwytrawne wino musujące z hiszpańskiej Katalonii, produkowane przez firmę Codorníu - pioniera produkcji Cavy. Powstaje metodą klasyczną, czyli z drugą fermentacją w butelce. Podczas tego procesu w winie powstaje szereg atrakcyjnych aromatów, głównie w trakcie dojrzewania nad osadem drożdżowym oraz...
Musujące, dealkoholizowane wino wyprodukowane z odmiany Chardonnay. Powstaje dzięki nowoczesnemu procesowi dealkoholizacji, który pozwala zachować aromaty typowe dla szczepu. W procesie produkcji wino wzbogacane jest dodatkiem dwutlenku węgla. To propozycja dla osób poszukujących napoju bez alkoholu...
Jedno z flagowych win musujących słynnej katalońskiej marki Codorníu - pioniera produkcji Cavy w Hiszpanii. Wino powstaje metodą tradycyjną, z drugą fermentacją w butelce. Złożony proces produkcji gwarantuje elegancką, kremową strukturę smakową i drobne bąbelki. Anna de Codorníu Brut jest winem wytr...
Codorníu to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych producentów win musujących w Hiszpanii. Wina Cava produkowane są metodą klasyczną (taką samą jak w Szampanii), pozwalającą uzyskać eleganckie, drobne bąbelki i głębię aromatów dzięki długiemu dojrzewaniu na osadzie drożdżowym. Wersja Organi...
Klasyczne czerwone wino z regionu Rioja DOCa, produkowane przez znaną hiszpańską firmę Familia Torres. Powstaje w 100% z odmiany Tempranillo osiągającej w tej części Hiszpanii wyjątkową głębię aromatyczną. Wino wyprodukowano zgodnie z wymogami klasy Reserva - dojrzewało co najmniej 12 miesięcy w dęb...
Klasyczne czerwone wino typu reserva z regionu Rioja DOCa. Produkowane jest przez winiarnię Bodegas Bilbaínas - jednego z najstarszych producentów w Rioja Alta. Marka Viña Pomal istnieje od początku XX wieku i od ponad stu lat reprezentuje tradycyjny styl win riojańskich. Oznaczenie Edición Centenar...
Musujące wino z wieloregionalnej apelacji CAVA, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Winiarnię Montesquius założyła w 1918 roku rodzina Santacana - jedna z najstarszych dynastii w Penedès. Marka znana jest z rzemieślniczego podejścia do winiarstwa, stosow...
Różowe, musujące wino z regionu Penedès w Katalonii, produkowane tradycyjną metodą wtórnej fermentacji w butelce (Mètode Tradicional). Określenie „Reserva” oznacza, że dojrzewało minimum 15 miesięcy na osadzie drożdżowym. Proces ten nadaje winom większej złożoności aromatycznej i wzmacnia strukturę ...
Czerwone, wytrawne wino produkowane w regionie Rioja - jednym z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich Hiszpanii. Marka Solar Viejo powstała w 1937 roku w Laguardii, urokliwym miasteczku położonym w Rioja Alavesa. Winiarnia korzysta z doświadczenia lokalnych winiarzy, łącząc nowoczesną techno...
Czerwone, wytrawne wino dojrzewające zgodnie z zasadami apelacji Rioja - minimum 12 miesięcy w beczce i kolejne miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Wino powstało w winiarni Solar Viejo, która od 1937 roku działa w Laguardii, w sercu Rioja Alavesa, jednym z trzech subregionów apelacji DO...
Priorat Blanc Morlanda to wytrawne, dojrzałe wino białe, pochodzące z hiszpańskiego regionu Priorat. Tamtejsze winnice słyną z ubogich w materię organiczną, łupkowych gleb zwanych „llicorella”. Podłoże oraz klimat regionu, z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, sprzyja produkcji trunków o wysokiej ko...
Naturalnie słodkie sherry Pedro Ximénez o gęstej, ciemnej barwie i intensywnym aromacie suszonych fig, daktyli, kawy i melasy. W smaku bardzo słodkie, likierowe, o syropowatej konsystencji i niezwykle długim, rodzynkowo-czekoladowym posmaku.
Słodkie sherry typu Medium Sweet (cream) o ciemnozłotej barwie. W aromacie bogate nuty rodzynek, karmelu i fig. Na podniebieniu pełne, bardzo słodkie i aksamitne, z równoważącą lekką kwasowością; pozostawia długi posmak kandyzowanych owoców i orzechów.
Pale straw – jasna, słomkowa barwa. Aromaty lekkie, owocowe i subtelne. Na podniebieniu świeże i wytrawne, z czystym, orzeźwiającym finiszem. Wino dojrzewało pod warstwą drożdżowego „floru”, co nadało mu wyjątkową delikatność. Idealne jako aperitif, do oliwek, migdałów, tapas i owoców morza....
Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji przed sprzedażą dojrzewało w beczkach i butelkach przez minimum 5 lat. Najczęściej okres ten dzieli się na dwa lata w beczkach i trzy w butelkach (zależnie od rocznika i technik wybranych przez producenta). Trunek wyprodukowano z odmiany Tempran...
Wino z regionu Rioja, które zgodnie z normami apelacji dojrzewające w beczkach i butelkach przed sprzedażą przez minimum 3 lata. Trunek wyprodukowano z odmiany Tempranillo. Degustacja wina Rioja ReservaPodczas degustacji zwraca uwagę umiarkowanie intensywna, rubinowa barwa wina. Po chwili napow...
Campo Viejo Cava Brut to hiszpańskie wino musujące, produkowane w Katalonii, zgodnie z metodą tradycyjną. Wino powstaje z trzech klasycznych odmian winorośli: Macabeo, Parellada i Xarel-lo. Campo Viejo to jeden z najbardziej rozpoznawalnych producentów Cavy, znany z przystępnych cenowo win o doskona...
Tempranillo Valdubón pochodzi z apelacji Ribera del Duero, jednego z najsłynniejszych regionów winiarskich Hiszpanii. Obszar ten leży na płaskowyżu Kastylii i León, a tamtejsze wina słyną z intensywnej barwy, mocnej struktury i potencjału dojrzewania. Dominującą odmianą w regionie jest właśnie Tempr...
Bodegas Valdubón to hiszpański producent wina, którego historia sięga 1997 roku. Winiarnia zlokalizowana jest na obrzeżach miejscowości Milagros, tuż nad rzeką Riaza, w sercu prestiżowego regionu Ribera del Duero. Od początku swojej działalności Valdubón przykłada dużą wagę do zrównoważonego rozwoju...
Mas de Subira to producent z regionu Priorat, specjalizujący się w winach oddających charakter tej wyjątkowej apelacji. Priorat to górzysty region winiarski położony w południowo-zachodniej części Katalonii, w hiszpańskiej prowincji Tarragona. Region ten słynie z trudnych do uprawy winnic usytuowany...
Orube to marka win z regionu Rioja Alavesa, należąca do winnicy Solar Viejo, której historia sięga 1937 roku. Rioja Alavesa to część apelacji Rioja, wyróżniająca się wapiennymi glebami i umiarkowanym klimatem, sprzyjającym powstawaniu eleganckich, pełnych charakteru win. Wina Orube są tworzone z sza...
Susana Sempre to wino produkowane na słonecznej Majorce – wyspie słynącej nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale też z rozwijającej się kultury winiarskiej. Baleary, choć mniej znane niż inne hiszpańskie apelacje, szczycą się uprawą endemicznych odmian, takich jak Manto Negro czy Gargollassa, dzi...
Majorka, największa z Balearów, słynie nie tylko z pięknych plaż i śródziemnomorskiego klimatu, ale także z rozwijającej się kultury winiarskiej. Jednym z ciekawszych win produkowanych na wyspie jest Susana Sempre..., trunek łączący tradycyjne odmiany regionalne z nowoczesnym podejściem do produkcji...
Łagodnie wytrawne wino z odmiany Shiraz wyprodukowane w Hiszpanii. Trunek zachęca do degustacji wyraźną, rubinową barwą oraz łatwo rozpoznawalnym bukietem. Niemal od razu po nalaniu do kieliszka wyczuwalne stają się aromaty czarnej porzeczki, dzikiej róży i głogu a towarzyszy im akcent pieprzu i tof...
Wino o umiarkowanie intensywnej, rubinowej barwie. W kieliszku zwraca uwagę przyjemnym, owocowym bukietem. Rozpoznawalne są tutaj aromaty dojrzałej truskawki, maliny, czereśni, czarnej porzeczki oraz pieprzu. W ustach przyjemna słodycz współgra z delikatną cierpkością i łagodnym alkoholem. Wino speł...
Bardzo słodkie wino pochodzące z Andaluzji, z historycznego regionu Malaga. Produkowane jest z odmiany Pedro Ximénez, znanej z naturalnej zdolności do koncentracji cukru w gronach. Winogrona do produkcji słodkiej Malagi są po zbiorach układane na słomianych matach i poddawane działaniu promieni słon...
Dojrzałe i bardzo aromatyczne wino z regionu Kastylia. Trunek wyprodukowano z odmiany Chardonnay.
Degustacja wina Chardonnay “Orquestra”W kieliszku wino prezentuje wyraźną, słomkową barwę, a jego zapach jest intensywny i złożony. W bukiecie wina rozpoznawalne są nuty pieczonego jabłka, orzech...
Lekkie białe wino z Hiszpanii, produkowane przez rodzinę Torres. Marka Sangre de Toro od lat kojarzona jest z winami o przyjaznym, uniwersalnym charakterze. Wersja Blanco została stworzona w świeżym, owocowym stylu, z myślą o lekkich potrawach i letnich degustacjach. Wino posiada certyfikat żywności...
Bodegas Portia to nowoczesna winiarnia zlokalizowana w regionie Ribera del Duero w Hiszpanii. Należąca do Grupo Faustino, wyróżnia się unikalną architekturą, zaprojektowaną przez słynne studio Foster & Partners. Kontynuując lokalne tradycje, winiarnia koncentruje się na produkcji wysokiej jakości wi...
Hiszpania to światowy lider pod względem powierzchni upraw winorośli. Ogromne uprawy tej rośliny położone są w wielu regionach tego kraju, oferując bogaty wachlarz win. Wina hiszpańskie powstają już od tysięcy lat. Pierwsze ślady archeologiczne wskazują na produkcję wina w tej części świata już ponad 1000 lat p. n. e. Jednak to w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat branża winiarska przeszła w tym kraju bardzo duże zmiany. Produkcja wina została uregulowana prawnie, a wiele winnic i winiarni zostało gruntowne zmodernizowanych i otworzyło się na nowe technologie. Hiszpanie stworzyli kilka naprawdę mocnych marek, znanych na światowym rynku.
Za najlepsze hiszpańskie wina uważa się przede wszystkim trunki pochodzące z sześciu, najbardziej znanych winiarskich regionów tego kraju. Są to Rioja, Nawarra, Priorat, Galicia i La Mancha.
Poza tymi najbardziej znanymi obszarami winiarskimi w Hiszpanii, dobre wina można odnaleźć praktycznie w każdym zakątku tego kraju.
Pośród hiszpańskich win znajdziecie zarówno dobre i tanie wina stołowe półsłodkie czy wytrawne, jak również imponujące, eleganckie kompozycje osiągające astronomiczne ceny. Najsłynniejszym szczepem winorośli ze słonecznej Hiszpanii jest bez wątpienia Tempranillo. Ze względu na wymagania klimatyczne tego krzewu winnice obsadzone Tempranillo znajdują się przede wszystkim na północy kraju. Szczep ten stosowany jest często w winach kupażowanych. Pozwala on na stworzenie wina o niskiej kwasowości i charakterystycznych, truskawkowych akcentach.
Cava to wino, o którym nie sposób nie wspomnieć, rozmawiając o winie z Hiszpanii. Jest to musujące wino, produkowane przede wszystkim w Katalonii, metodami zbliżonymi do francuskiego Szampana. To musujące, hiszpańskie wino pasuje idealnie do potraw z owoców morza.
Hiszpańskie wina w Lidlu mają mocną reprezentację. Na półkach Winnicy Lidla znajdziecie ponad 20 etykiet hiszpańskich win od wytrawnych, aż po, słodkie wina deserowe.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.