Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Hiszpania – zobacz i spróbuj to, co najlepsze!

Hiszpania to wymarzony cel podróży dla turystów spragnionych zabytków, osób, które pragną chłonąć lokalny klimat i zwyczaje, a także dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na leniwy wypoczynek. Ten słoneczny kraj uwodzi podróżników z całego świata. Co skrywa? Przekonaj się, które hiszpańskie regiony musisz odwiedzić, jakich trunków i posiłków skosztować, a na końcu poznaj godne uwagi hiszpańskie wydarzenia kulturalne.

 

Co sprawia, że Hiszpania jest wyjątkowa?

Wakacje w Hiszpanii last minute to marzenie wielu osób. Trudno się temu dziwić! Hiszpania jest uwielbiana za rozległe, piaszczyste plaże. Ich urokiem możesz cieszyć się w gorące lato i chłodniejsze, zimowe miesiące – zawsze urzekają naturalnym pięknem. Nadmorskie położenie kraju pozwoliło na rozwój znakomitej kuchni śródziemnomorskiej obfitującej w świeże ryby oraz owoce morza. Jakby tego było mało, Hiszpania słynie z zabytkowych miast łączących elementy aż trzech kultur! A skoro wspominamy już o kulturze, podczas podróży nie można zapomnieć o unikatowych pokazach tańca flamenco. Ale to jedynie przedsmak tego co czeka Cię na wakacjach w Hiszpanii.

 

Jakie regiony Hiszpanii oferują najlepsze doświadczenia turystyczne?

Regiony Hiszpanii zaskakują różnorodnością. Rozmaite krajobrazy, kultury i tradycje sprawiają, że każdy z nich oferuje unikalne, atrakcyjne doświadczenia. Jeden z najbardziej malowniczych obszarów w Hiszpanii to Andaluzja z urokliwą Sewillą, Grenadą, Malagą i Kordobą. Dodajmy do tego piękne plaże Costa del Sol oraz imponujący pałac Alhambra. Właśnie tutaj poczujesz rytm tradycyjnego flamenco.

Niezapomniany urlop spędzisz oczywiście w Katalonii. Jej stolica to Barcelona, w której znajdują się architektoniczne dzieła Antoniego Gaudíego, z kościołem Sagrada Familia na czele. Co więcej Katalonia oferuje zarówno malownicze wybrzeże Costa Brava, jak i górskie krajobrazy Pirenejów.

Do godnych poznania regionów w Hiszpanii zalicza się Kraj Basków. Jego mieszkańcy mają własny język oraz silne poczucie tożsamości. Będąc w tym regionie, koniecznie udaj się do Bilbao, gdzie mieści się Guggenheim Museum (muzeum sztuki współczesnej). Zahacz również o San Sebastian z malowniczym wybrzeżem.

Popularny w Hiszpanii region turystyczny to bez wątpienia także Walencja z pięknymi plażami, ale i nowoczesnymi atrakcjami w postaci Miasta Sztuki i Nauki w Walencji. Każdy miłośnik enologii powinien natomiast odwiedzić region La Rioja słynący z produkcji wina oraz czarujących krajobrazów. Wino hiszpańskie z tego obszaru jest sławne na całym świecie.

 

Dlaczego hiszpańska kuchnia jest tak ceniona na świecie?

W hiszpańskiej kuchni przeplatają się wpływy francuskie, arabskie, greckie, angielskie, włoskie, a nawet inspiracje zaczerpnięte od starożytnych za pośrednictwem Maurów czy Bizantyjczyków. Wszystko to czyni kuchnię Półwyspu Iberyjskiego niezwykle barwną, aromatyczną oraz zróżnicowaną. Dużą rolę odgrywają w niej przyprawy, dzięki którym nawet najprostsze potrawy zyskują wspaniały smak i zapach. Hiszpanie najchętniej sięgają po wędzoną paprykę, szafran, cynamon, kumin, kolendrę oraz cebulę. Częsty dodatek do tradycyjnych potraw to również mielone migdały.

Co ciekawe, potrawy kuchni hiszpańskiej zazwyczaj są łagodne! Pikantne propozycje to jedynie niewielka część tradycyjnego menu. Przy czym należy podkreślić, że wcale nie czyni ich to mniej wyrazistymi! Wręcz przeciwnie, lokalna kuchnia zachwyca intensywnością smaków. Dania, które zyskały miłośników na całym świecie? Na pewno paella, gazpacho, tortilla de patatas i oczywiście rozmaite tapasy. Uwielbiane słodkości? Churrosy, turron (rodzaj nugatu), kajmakowe ciasteczka alfajor czy flan z ucieranych jajek z cukrem i mlekiem.

 

Jakie są sekrety przyrządzania tradycyjnych hiszpańskich potraw?

Tradycyjne hiszpańskie potrawy łączy prostota przygotowania oraz niewielka liczba składników. Powstają z lokalnych produktów, do których należą oliwa z oliwek, świeże warzywa, owoce morza i lokalne przyprawy kluczowe dla osiągnięcia autentycznego smaku. Nierzadko podczas przyrządzania niektórych z potraw hiszpańskich należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ potrzebują one czasu na „przegryzienie się” smaków.

 

Gdzie w Hiszpanii można znaleźć najlepsze winnice? 

Hiszpania to kraj o długiej tradycji winiarskiej, w którym znajduje się wiele regionów słynących z produkcji wyśmienitych trunków. Na pierwszym miejscu trzeba tu wskazać obszar La Rioja znajdujący się na północy kraju. Właśnie stamtąd pochodzą cenione przez koneserów czerwone wina (biorąca nazwę od nazw regionów). Produkuje się je w znacznej części z odmiany Tempranillo. Wysokiej jakości wino z La Rioja dojrzewa w beczkach z dębu, co nadaje mu wyjątkową intensywność. Czerwone wino z tego obszaru cechuje wyrazisty, owocowy smak. Idealnie pasuje do większości dań kuchni hiszpańskiej! Co ważne, wina Rioja dzieli się na trzy klasy w zależności od czasu dojrzewania. Podstawowa, powszechnie występująca wersja, to Rioja Crianza - musi dojrzewać co najmniej 2 lata, z czego przynajmniej rok w beczce. Rioja Reserva wymaga minimum 3 lat dojrzewania, w tym co najmniej rok w beczce i 6 miesięcy w butelce. Rioja Gran Reserva to wino najwyższej klasy, musi dojrzewać przez minimum 5 lat, co najmniej 2 lata w beczce i 2 lata w butelce (są to normy dla win czerwonych, dla białych nieco się różnią).

Mały, lecz ważny region winiarski to Rías Baixas. Powstaje tam wyśmienite białe wino wytwarzane ze szczepu Albariño. To na ogół lekki trunek o wysokiej kwasowości, której orzeźwiające właściwości cenione są przez konsumentów zwłaszcza w gorące dni. W smaku trunków z Rías Baixas wyczuć można dodatkowo mineralne, słonawe akcenty, których obecność skłania do zestawień kulinarnych z owocami morza i rybami. Na uwagę zasługuje także region Penedés w Katalonii, znany z produkcji musującego wina Cava. Powstaje ono głównie w okolicach Barcelony, a do jego produkcji wykorzystuje się szczepy Parellada, Macabeo, Xarel·lo i Chardonnay. Za jego wyjątkowość odpowiada tradycyjna metoda wtórnej fermentacji butelkowej. W tej okolicy powstaje także lekkie, nieco kwaskowe wino Pinot Noir. Co więcej, znakomite winnice w Hiszpanii mieszczą się w regionie Priorat. Powstają tam złożone smakowo wina, najczęściej oparte na lokalnej odmianie Garnacha. To najwybitniejsze trunki tego szczepu, z wyczuwalnymi nutami ziołowymi, o wyrazistych garbnikach. Oczywiście godne uwagi winnice w Hiszpanii znajdziesz też w innych regionach. Dajemy słowo, że kraj ten skrywa wiele tajemnic!

 

Hiszpańskie wina musujące – dlaczego warto?

Hiszpania oferuje prawdziwe bogactwo musujących win. Wśród nich znajdziesz zarówno lekkie i świeże wersje, idealne na ciepłe dni, jak i bardziej złożone, starzone alkohole idealne na specjalne okazje. Kraj stosuje rygorystyczne standardy produkcji, co przekłada się na wysoką jakość trunków. Wina często wytwarza się w tradycyjny sposób, co decyduje o ich wyjątkowych walorach. Najlepsze hiszpańskie wino musujące to oczywiście wyżej wspomniane Cava. Jedną z wiodących marek wytwarzających to znakomite wino musujące, kojarzony z elegancją i jakością jest Freixenet. W miarę możliwości skosztuj również hiszpańskiego czerwonego wina musującego, a właściwie napoju na bazie wina, czyli Sangrii. To słodki napój winny z dodatkiem soku cytrusowego.

 

Czego jeszcze warto spróbować w Hiszpanii?

Hiszpania, jako ojczyzna doskonałych trunków z procentami, słynie nie tylko z różnorodności win. Będąc w tym słonecznym kraju, zwróć też uwagę na mocne alkohole, w tym brandy oraz hiszpańskie wina wzmacniane: Sherry i Malaga. Poza tym spróbuj lokalnego piwa, które przynosi orzeźwienie nawet w najgorętsze dni. Bary oferują bogatą gamę lokalnych i regionalnych napojów. Jednak czego spróbować w Hiszpanii poza alkoholem? Udaj się do kawiarni na pobudzającą kawę. Odgrywa ona ważną rolę w tamtejszej kulturze! W hiszpańskich kawiarniach, znanych jako „cafeterías” lub „churrerías” ludzie zatrzymują się na kawę, gorącą czekoladę lub słodkie przekąski, to także ważny punkt spotkań towarzyskich. Często są otwarte przez większą część dnia i nocy. Jakby tego było mało, zazwyczaj zachwycają urokliwym designem. A to tylko część tego, czego warto spróbować w Hiszpanii!

 

Czym jest hiszpański wieczór tapas i dlaczego warto go doświadczyć?

Hiszpańskie tapasy cieszą się popularnością na całym świecie. Hiszpańska tradycja spożywania niewielkich przekąsek będących towarzystwem dla alkoholu znalazła licznych naśladowców. Zapewnia ona szeroką gamę doznań kulinarnych w luźnej, przyjacielskiej atmosferze. Na czym dokładnie polega hiszpańskie tapas? Zwyczaj ten zakłada delektowanie się różnorodnymi smakami w towarzystwie bliskich osób. Małe porcje rozmaitych przysmaków spożywa się z winem, piwem czy sangrią. Godne wypróbowania hiszpańskie tapasy to tortilla española, zwykle zamawiana w formie kawałków zwanych „pincho”. Przygotowuje się ją z jajek, ziemniaków i oliwy z oliwek. Inne fantastyczne tapasy to bravas i patatas alioli, czyli ziemniaki z pikantnym sosem. Wśród tapasów można znaleźć również szynkę (najlepiej iberyjską), sery, oliwki, kalmary, małże, krokiety czy chleb tumaca. A to tylko niektóre z fantastycznych hiszpańskich przekąsek! Uwaga – w wielu miastach istnieje zwyczaj przechadzania się po różnych barach tapas, nazywanych „tascas” lub „bodegas”, aby spróbować różnych smakołyków.

 

Jakie festiwale i wydarzenia kulturalne są charakterystyczne dla Hiszpanii?

Hiszpańskie zwyczaje i temperament znajdują odzwierciedlenie w charakterze tamtejszych wydarzeń. Co ważne, festiwale w Hiszpanii odbywają się na przestrzeni całego roku! Jeden z najbardziej spektakularnych, a przy tym znanych na całym świecie, to bez wątpienia La Tomatina w Buñol organizowany w ostatnią środę sierpnia. Wówczas odbywa się masowa bitwa na pomidory, podczas której uczestnicy obrzucają się nawzajem soczystymi owocami. Miłośnicy flamenco pokochają święto Feria de Abril w Sewilli, które odbywa się dwa tygodnie po Wielkanocy. Ludzie ubrani w tradycyjne stroje tańczą sevillanas oraz biorą udział w kolorowych paradach. Imprezy w Hiszpanii nie zawiodą nikogo spragnionego doskonałej zabawy połączonej z poznawaniem lokalnej kultury!

Zanim udasz się w podróż po Półwyspie Iberyjskim, zajrzyj do Winnicy Lidla. Znajdziesz tam wyśmienitej jakości trunki, za sprawą których skosztujesz hiszpańskich smaków jeszcze we własnym domu!