Zasmakuj Italii nie wychodząc z domu.
Włoskie wakacje to rozgrzane plaże, całonocne imprezy i odkrywanie knajp w wąskich uliczkach. To także kwaśne cytryny prosto z drzewa, soczyste pomidory i dojrzewające sery, w których łatwo się zakochać. Jak przywołać smak i aromat dolce vita, pozostając w Polsce? Wystarczy sięgnąć po włoskie trunki, które zarówno osobno, jak i w wymyślnych połączeniach odtworzą wakacyjne wspomnienia.
Niewinne noce na plaży
Włoskie wina znane są na całym świecie, a Włosi zaliczają się do grupy największych producentów i eksporterów trunku. Do perfekcji opanowali przerabianie dojrzałych winogron na alkohol. Choć butelka wypita o zachodzie słońca na plaży to kadr, który ciężko zastąpić czymś innym -
w odpowiednim anturażu sprawdzi się także w polskim ogródku.
Myśląc o bogactwie włoskich winnic, ciężko zdecydować się tylko na jeden gatunek. Ale czy tak trzeba? Sięgając po tradycyjne białe wina można spodziewać się słodkich lub półsłodkich smaków, które często serwowane są z równie słodkimi przekąskami. Miłośnicy wytrawnego czerwonego również nie będą rozczarowani. Taniczne wina o rubinowej barwie zachwycają szlachetną cierpkością i zaskakującymi smakami - malinami, jeżynami, pieprzem czy wanilią. W jednym kieliszku można znaleźć wiele nieoczywistych połączeń.
Od czego zacząć przygodę z włoskimi winami? Dobrym starterem będzie Barbaresco, które powstaje w północnych Włoszech z odmiany Nebbiolo. Klasyczny zapach, akcenty dojrzałej truskawki i wyraźna kwasowość świetnie sprawdzą się w towarzystwie steków lub jagnięciny.
Dalszą degustację warto rozpocząć od przelania do karafki trunku z odmiany Montepulciano. Zabieg ma na celu nie tylko stworzenie idealnych warunków do podziwiania rubinowej barwy z purpurowymi refleksami. To przede wszystkim sposób na napowietrzenie wina. Ten proces pozwoli cieszyć się zrównoważonym smakiem i owocowym aromatem. Jeśli obok na stole pojawią się sery i wołowina, to już niewielka doza wyobraźni brakuje, by poczuć się jak w progach włoskiego domu.
Propozycje winnicy:
Szczególne wyróżnienie dla różowego trunku
Rozmowy o włoskich winach nigdy nam się nie znudzą. Ilość odmian, obszarów geograficznych i smaków to niewyczerpany temat do dyskusji. Winniśmy dodać jeszcze kilka słów o różowym winie. Ich świat jest niezwykle zróżnicowany. Większość odmian jest zdominowana przez nuty owocowe i kwiatowe, ale ich rozpiętość smakowa potrafi zaskoczyć.
Skrócona maceracja czerwonych gron podczas fermentacji wina wpływa na mniejsze wydobycie ilości tanin, które powodują wrażenie charakterystycznego ściągania na języku. Ten fakt sprawia, że nawet wytrawne wino różowe będzie wydawać się łagodniejsze niż wino czerwone. Doznania smakowe w odcieniach różu można dawkować sobie w pojedynkę lub w finezyjnych mieszankach. Mamy kilka propozycji nie do odrzucenia.
DRINK Z RÓŻOWYM WINEM I ARBUZEM
Sezonowe orzeźwienie
Co znajdzie się w środku?
100 ml wina różowego
100 ml miąższu z arbuza
1/4 cytryny
gałązka tymianku
Jak zrobić drinka?
Z arbuza usuń pestki oraz zblenduj, tak aby otrzymać 100 ml miąższu. Przelej go do przygotowanej szklanki oraz wyciśnij do środka sok z 1/4 cytryny. Następnie dodaj schłodzone wino i całość zamieszaj. Do dekoracji użyj plasterek cytryny oraz gałązkę tymianku.
PINK ROSE
Dla miłośników wyrazistych połączeń
Co będzie potrzebne?
25 ml wódki
wino różowe do uzupełnienia (może być musujące)
75 ml soku grejpfrutowego
30 ml syropu malinowego
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Do szklanicy barmańskiej wrzuć kilka kostek lodu, wlej syrop malinowy, sok grejpfrutowy i wódkę, następnie zamieszaj długą łyżeczką do rozpuszczenia się soku. Całość przelej przez sitko do przygotowanej szklanki. Uzupełnij winem różowym - już bez mieszania. Jako dekorację można użyć listków mięty
i plastra grejpfruta.
BLUE GRAPPA
Orzeźwienie w włoskim stylu
Co będzie potrzebne?
30 ml grappy
10 ml soku z cytryny
20 ml Blue Curacao
lód
Jak zrobić drinka?
Do shakera wrzuć lód, dolej grappę, sok z cytryny
i Blue Curacao. Wymieszaj składniki, a następnie
przelej do kieliszka koktajlowego.
Podaj z ćwiartką cytryny.
GRAPPARITA
Nieoczywiste połączenie smaków na wakacyjne wieczory
Co będzie potrzebne?
30 ml grappy
15 ml Limoncello lub innego likieru cytrynowego
20 ml soku z cytryny
15 ml Pisang Ambon lub innego likieru bananowego
lód
Jak zrobić drinka?
Do shakera wypełnionego lodem wrzuć lód i dodaj wszystkie składniki. Całość wymieszaj, przelej do kieliszka i ozdób cytryną.
Dolce vita made in Poland
Czyli jak zorganizować przyjęcie we włoskim stylu?
Skoro masz już pod ręką listę kultowych włoskich trunków nie pozostaje nic innego, jak zaplanować przyjęcie w włoskim stylu. Dolce vita to celebrowanie życia w towarzystwie przyjaciół przy suto zastawionym stole.
O listę gości musisz zatroszczyć się sam, ale przy pozostałych elementach chętnie Cię zainspirujemy.
Obowiązkowy punkt programu to playlista z włoskimi nutami. Felicità czy Volare to hity, które znają wszyscy i już po drugim kęsie pizzy zaczną e wspólnie nucić. W przypadku tych piosenek nie są potrzebne teksty, a jedynie odrobina kreatywności w wymyślaniu włoskich słów.
Włoskie przyjęcie umili także film, który będzie wyświetlany na projektorze. Warto sięgnąć po klasykę kina i wybrać Felliniego
lub coś z ostatnich lat - na przykład “Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”.
Przekąski! Choć wspominamy o nich na końcu, są obowiązkowym punktem programu. Oliwki na wykałaczkach, domowa pasta, pizza z wyszukanymi
dodatkami - wybór jest spory, ale całe szczęście - ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubiłby włoskich smakołyków.
Buon Appetito!