Impreza last minute.
5 alkoholi, którymi zaskoczysz niespodziewanych gości.
Spontaniczna weekendowa posiadówka ze znajomymi? Odwiedziny, których się nie spodziewałeś? A może chęć zaimponowania gościom barmańskimi zdolnościami? Jeśli pretendujesz do tytułu najlepszego gospodarza, przygotuj swój barek na nieoczekiwane wizyty znajomych. Realizację planu rozpocznij od zakupu pięciu podstawowych alkoholi, z których stworzysz nieskończenie wiele drinków. Uwaga - goście mogą zacząć pojawiać się znacznie częściej!
Propozycje winnicy:
Rum do zadań specjalnych
Cucumber Collins może zaskoczyć przy pierwszym łyku. Przez dawkę mocnego alkoholu wydaje się nieco cierpki, ale już po chwili wyczuwalna staje się kwaskowatość cytryny i słodycz syropu cukrowego. Suma składników daje zadowalający wynik orzeźwienia, po które chce się wracać.
Efekt ten sam, jak po udanych wakacjach.
DRINK Z RUMEM I BLUE CURACAO
Co będzie potrzebne?
40 ml białego rumu
40 ml Blue Curacao
25 ml grenadiny
sok pomarańczowy
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj shaker i wlej do niego odmierzoną ilość rumu
i likieru Blue Curacao, a następnie dobrze wymieszaj składniki. Wysoką szklankę wypełnij lodem do połowy wysokości, dodaj sok pomarańczowy i delikatnie wlej grenadinę. Następnie delikatnie przy pomocy łyżki przelej zawartość shakera.
Drink z rumem podawaj z plasterkiem pomarańczy.
Pochwała tradycji - wódka
Niespodziewani goście są fanami klasycznych połączeń? Czas wyciągnąć z barku wódkę. Choć często serwowana jest w pojedynkę, to jest to jednak przede wszystkim nieoceniony składnik procentowych kompozycji.
LIME BASIL SMASH
Co będzie potrzebne?
40ml wódki
20ml soku z limonki
15ml syropu cukrowego
30ml soku jabłkowego
kilka liści bazylii
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, wlej płyny, zamknij
i energicznie wymieszaj. Przelej do kieliszka przez sitko
a drinka ozdób bazylią.
G jak gin, g jak goście
Znajomi są już w drodze, a Ty nerwowo krzątasz się po kuchni? Z dużym prawdopodobieństwem gin nie był pierwszym wyborem, jeśli chodzi o planowanie drinków. Warto dopuścić do głosu wytrawny trunek z nutą aromatycznych ziół i lasu. Rzadko kiedy gra pierwsze skrzypce, ale jest niezawodnym składnikiem, który podkreśla smak koktajli. Zawsze sprawdza się w połączeniu z tonikiem, ale tym razem zaskocz gości czymś nieszablonowym.
FLEET STREET
Co będzie potrzebne?
45 ml ginu
15 ml słodkiego wermutu (białego)
5 ml wytrawnego wermutu
5 ml likieru triple sec
5 ml soku z cytryny
kostki lodu
Jak zrobić drinka?
Do shakera włóż kostki lodu i uzupełnij płynami. Całość wymieszaj i przelej przez sitko do kieliszka.
Wytrawne występy z wermutem
Alkohol z nutą korzennych i ziołowych smaków to obowiązkowa pozycja w każdym barku. Wermut świetnie sprawdza się w pojedynkę jako aperitif, wspomagający trawienie, ale jest też bazą do najróżniejszych drinków. Aby wyczarować drinka z wermutem, który gwarantuje szeroki uśmiech
na twarzach gości wystarczy kilka ruchów shakerem i elementarne składniki. Smaczne drinki z wermutem wyczarujesz posiadając pod ręką: gin, wódkę, whisky, brandy, sok jabłkowy, sok pomarańczowy, sok z czarnej porzeczki, oliwki, cytrynę lub pomarańczę.
FIFTY-FIFTY
Co będzie potrzebne?
50 ml ginu
50 ml wermutu wytrawnego
oliwka
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Wysoką szklankę do połowy wypełnij kostkami lodu. Dodaj gin i wermut, całość wymieszaj. Zawartość szklanki przelej przez sitko do kieliszka koktajlowego i dodaj oliwkę.
Likier na osłodę
Kropla drąży skałę, a kilka kropli likieru może nadać koktajlom zupełnie innego smaku. Znając preferencje gości zdecyduj, czy będzie to słodki ajerkoniak, czy ziołowy Jägermeister. Ten drugi cieszy się niesłabnącą popularnością i aż się prosi, żeby sprawdzić, czy Twoi znajomi dołączą do fanklubu trunku z jeleniem.
RED JAGER SOUR
Co będzie potrzebne?
40 ml likieru Jägermeister
30 ml soku z cytryny
30ml soku z limonki
30ml grenadyny
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wlej do shakera i dokładnie wymieszaj. Przecedzoną miksturę wlej do kieliszka i ozdób
plasterkiem cytryny.
Barek uzupełniony? Goście w drodze? Czas na szybki przegląd barmańskiego alfabetu.
Shaking, throwing, stirowanie… Zagłębiając się w przepisy na drinki czujesz się nieco zagubiony? Barmański język może brzmieć mało przystępnie dla laika, ale nadchodzimy z odsieczą. Przecież stawka jest wysoka - zadowolenie gości i Twój triumf jako gospodarza. Zatem po kolei.
Shaking to nic innego jak wstrząsanie koktajlu w shakerze, a pojęcie “dry shake” oznacza wstrząsanie koktajlu bez lodu, np. żeby lepiej spienić kurze białko. Wspomniane stirowanie to mieszanie w szklanicy barmańskiej za pomocą łyżki barmańskiej, a throwing to przelewanie ze szklanicy do docelowej szklanki z lodem. Lekcja odrobiona, czas otworzyć gościom, którzy czekają na Twoje show.