Koktajle na ciepłe dni – w ogrodzie i na pikniku.
Okres wiosenno - letni to czas imprez plenerowych, wszelkiego rodzaju garden party, wieczorów na tarasie czy pikników. To również czas letnich, orzeźwiających drinków, które serwować możemy w formie indywidualnej, jak również zawczasu przygotować w większej ilości, tak aby w trakcie spotkania nie tracić czasu i móc uzupełniać porcje Gościom, nalewając wprost z dzbanków.
Poniżej kilka moich propozycji na drinki w sam raz do ogrodu, taras czy balkon.
White Sangria
To biała wersja najbardziej chyba znanego ponczu na bazie czerwonego wina. Ten klasyk, powstały ok. XVI w. i doczekał się wersji z użyciem wina białego.
SKŁADNIKI:
100 ml brandy
50 ml likieru jabłkowego lub brzoskwiniowego
100 ml syropu cukrowego
750 ml wytrawnego białego wina
1 limonka pokrojona w plasterki
1 cytryna pokrojona w plasterki
1 jabłko pokrojone w ósemki
1 brzoskwinia pokrojona w ósemki
szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
WYKONANIE:
Wszystkie składniki włóż i wlej do dużego dzbanka. Zamieszaj. W razie potrzeby zwiększ ilość cukru lub dodaj sok z cytryny. Podawaj w kieliszkach wypełnionych lodem.
Dekoruj owocami z dzbanka.
Gin Blueberry Lemonade
Nic tak nie gasi pragnienia jak dobra lemoniada, a lemoniada z procentami jest niezastąpiona podczas wszelkich plenerowych spotkań. Gin, zioła i owoce leśne zawsze dobrze się ze sobą komponują.
SKŁADNIKI:
400 ml ginu
200 ml soku z cytryny
100 ml syropu cukrowego
400 ml lemoniady sycylijskiej (bitter lemon)
szklanka jagód
gałązki rozmarynu i jagody do dekoracji.
WYKONANIE:
Zmiksuj w mikserze jagody, syrop cukrowy, sok z cytryny i gin. Przelej do dzbanka i dopełnij lemoniada. Podawaj w szklance wypełnionej lodem. dekoruj jagodami i rozmarynem.
Watermelon and Pineapple Punch
Poncze kojarzą nam się z wielkimi misami wypełnionymi miksturą bardzo wielu różnych alkoholi. Są to zazwyczaj zdradliwe mieszanki, których działanie odczuwamy nawet dnia następnego. Jednak dobry poncz nie musi być mocny, grunt żeby był wyrazisty.
SKŁADNIKI:
1 arbuz
400 ml białego rumu
300 ml soku z limonki
100 ml syropu cukrowego
300 ml soku ananasowego
mięta do dekoracji
WYKONANIE:
Pokrój miąższ arbuza w małe kostki i wstaw do zamrażarki dzień wcześniej. Do dzbanka wlej pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj. Podawaj w szklankach wypełnionych kostkami zamrożonego arbuza i dekoruj gałązką mięty.
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.