Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki na jesień

Każda pora roku rządzi się swoimi smakami. Dla mnie jesień to aromaty jabłek, gruszek, suszonych owoców i aromatycznych przypraw. Poniżej chciałem przedstawić moje propozycje drinków, w których zamknąłem typowe dla tej pory roku aromaty. Mam nadzieję, że pozwolą osłodzić Wam klimat jesieni, nie zawsze tej polskiej, złotej.

 

Hot Apple Pie

 

Poniższy przepis jest bardzo prosty, możemy go dodatkowo podkręcić syropem z pieczonych jabłek albo uprościć dodając zwykłego cukru i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Sok jabłkowy najlepiej wybrać ten gęsty, tłoczony.

 

Potrzebne składniki:

  • 60 ml brandy
  • 120 ml sok jabłkowy
  • 20 ml syrop waniliowy
  • laska cynamonu
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

W suchym rondelku podgrzej rozkruszoną laskę cynamonu i goździki aż do uwolnienia ich aromatu. Dodaj pozostałe składniki i podgrzej przez 2-3 minut. Nie gotuj. Przecedź przez sito do kubka z uchem. Do dekoracji wrzuć plasterek cytryny.

 

Smoky Pear & Ginger

 

Drink ten na pewno posmakuje miłośnikom whisky. Jeżeli jednak nie jesteśmy fanami tego trunku, można użyć innego ciemnego alkoholu takiego jak Calvados, czy rum.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml dymnej whisky
  • 120 ml soku gruszkowego
  • kilka plasterków obranego imbiru
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Na dnie rondelka wygnieć imbir tak, żeby uzyskać jak najwięcej soku, jednocześnie dbając, żeby plastry pozostały w całości. Dodaj sok gruszkowy i miód. Delikatnie podgrzej do momentu rozpuszczenia się miodu. Dodaj whisky i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Przefiltruj zawartość do kubka, a imbir podaj jako zakąskę na oddzielnym talerzyku.

 

Crème Brûlée

 

Niewątpliwie jest to jeden z moich ulubionych deserów, dlatego uznałem, że fajnie będzie stworzyć koktajl według jego wzoru.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml śmietanki 18%
  • 1 jajko
  • 5 kropel ekstraktu waniliowego
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 10 ml polewy karmelowej
  • łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Ubij pianę z jednego białka. Do szejkera wlej śmietankę, żółtko, ekstrakt waniliowy, rum i polewę karmelową. Wstrząśnij mocno z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na wierzch nałóż pianę z białka, posyp brązowym cukrem i skarmelizuj go przy pomocy palnika cukierniczego.

 

 

Chocolate Brandy

 

Bez dwóch zdań brandy należy do rozgrzewających alkoholi, a podana na ciepło wraz z rozpuszczoną czekoladą jest absolutnie rewelacyjna na jesienne wieczory.

Potrzebne składniki:

  • łyżka masła
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 60 ml koniaku
  • laska cynamonu
  • 3 ziarnka kardamonu
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

Do rondelka wrzuć pokruszone przyprawy i podgrzej do momentu, kiedy uwolnią aromatyczny zapach. Dodaj pozostałe składniki i podgrzej na lekkim ogniu, cały czas mieszając. Gorący płyn przelej do filiżanki, oddzielając na bok przyprawy. Do dekoracji daj maślane ciasteczko.

 

Patryk Le Nart, Mójbar.pl
 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.