Drinki na jesień
Każda pora roku rządzi się swoimi smakami. Dla mnie jesień to aromaty jabłek, gruszek, suszonych owoców i aromatycznych przypraw. Poniżej chciałem przedstawić moje propozycje drinków, w których zamknąłem typowe dla tej pory roku aromaty. Mam nadzieję, że pozwolą osłodzić Wam klimat jesieni, nie zawsze tej polskiej, złotej.
Hot Apple Pie
Poniższy przepis jest bardzo prosty, możemy go dodatkowo podkręcić syropem z pieczonych jabłek albo uprościć dodając zwykłego cukru i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Sok jabłkowy najlepiej wybrać ten gęsty, tłoczony.
Potrzebne składniki:
- 60 ml brandy
- 120 ml sok jabłkowy
- 20 ml syrop waniliowy
- laska cynamonu
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
W suchym rondelku podgrzej rozkruszoną laskę cynamonu i goździki aż do uwolnienia ich aromatu. Dodaj pozostałe składniki i podgrzej przez 2-3 minut. Nie gotuj. Przecedź przez sito do kubka z uchem. Do dekoracji wrzuć plasterek cytryny.
Smoky Pear & Ginger
Drink ten na pewno posmakuje miłośnikom whisky. Jeżeli jednak nie jesteśmy fanami tego trunku, można użyć innego ciemnego alkoholu takiego jak Calvados, czy rum.
Potrzebne składniki:
- 60 ml dymnej whisky
- 120 ml soku gruszkowego
- kilka plasterków obranego imbiru
- łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Na dnie rondelka wygnieć imbir tak, żeby uzyskać jak najwięcej soku, jednocześnie dbając, żeby plastry pozostały w całości. Dodaj sok gruszkowy i miód. Delikatnie podgrzej do momentu rozpuszczenia się miodu. Dodaj whisky i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Przefiltruj zawartość do kubka, a imbir podaj jako zakąskę na oddzielnym talerzyku.
Crème Brûlée
Niewątpliwie jest to jeden z moich ulubionych deserów, dlatego uznałem, że fajnie będzie stworzyć koktajl według jego wzoru.
Potrzebne składniki:
- 30 ml śmietanki 18%
- 1 jajko
- 5 kropel ekstraktu waniliowego
- 40 ml ciemnego rumu
- 10 ml polewy karmelowej
- łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Ubij pianę z jednego białka. Do szejkera wlej śmietankę, żółtko, ekstrakt waniliowy, rum i polewę karmelową. Wstrząśnij mocno z lodem i odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na wierzch nałóż pianę z białka, posyp brązowym cukrem i skarmelizuj go przy pomocy palnika cukierniczego.
Chocolate Brandy
Bez dwóch zdań brandy należy do rozgrzewających alkoholi, a podana na ciepło wraz z rozpuszczoną czekoladą jest absolutnie rewelacyjna na jesienne wieczory.
Potrzebne składniki:
- łyżka masła
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 60 ml koniaku
- laska cynamonu
- 3 ziarnka kardamonu
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzuć pokruszone przyprawy i podgrzej do momentu, kiedy uwolnią aromatyczny zapach. Dodaj pozostałe składniki i podgrzej na lekkim ogniu, cały czas mieszając. Gorący płyn przelej do filiżanki, oddzielając na bok przyprawy. Do dekoracji daj maślane ciasteczko.
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.