Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Oto chłodzi – przewodnik po rześkich drinkach

W miejskiej dżungli w najlepsze trwa lato. Z nieba leje się żar, a ciała otula falujące powietrze.
W słonecznym letargu każdy szuka cienia i przede wszystkim - orzeźwienia.


A kto szuka, ten znajdzie! Nawet kilka tysięcy kilometrów stąd. Idealnym rozwiązaniem na tropikalną pogodę są egzotyczne drinki.
Pełne soczystych nut, wibrujących kolorów i rześkości, która przyniesie ulgę podczas największych upałów.
Poznaj rekomendacje z naszego przewodnika.

Przystanek 1 - DAIQUIRI (Kuba)

 

Dawno, dawno temu, w kubańskiej kopalni żelaza Daiquiri pracował inżynier Jennings Cox. Kiedy pewnego razu podczas organizowanego przez niego przyjęcia skończyły się zapasy ginu, obawiał się towarzyskiego blamażu, bo w zapasach został tylko
lokalny, biały rum. Przykrył jego smak, dodając sok z limonki i odrobinę słodkiego syropu. Tak powstało Daiquiri.

 

Poznaj przepis na flagowy kubański koktajl.

PRZYGOTUJ:

· 40 ml jasnego rumu np. Banks 5 island
· 20 ml soku z limonki
· 10 ml syropu cukrowego

 

JAK GO ZROBISZ?
Do shakera z kilkoma kostkami lodu dodaj wszystkie składniki i dynamicznie wstrząśnij. Przelej napój do schłodzonego kieliszka. Całość możesz udekorować plastrem limonki.
Prawda, że proste?

Przystanek 2 - ARUBA ARIBA (Aruba)

 

Znakiem rozpoznawczym Aruby są pudrowo-białe plaże przy krystalicznej wodzie i ogromna populacja flamingów.
Być może ich różowo-koralowe upierzenie było inspiracją dla barmana Juana Trompa, twórcy legendarnego koktajlu na bazie rumu,
wódki i likieru Creme de banana, czyli Aruba Ariba.

Stwórz go i poczuj ducha wyspy, który wg Trompa jest „słodki i stress-free”.

PRZYGOTUJ:

· 120 ml świeżego soku pomarańczowego
· 60 ml soku ananasowego
· 20 ml grenadyny
· 20 ml wódki np. Wyborowa Exquisite
· 20 ml białego rumu np. Takamaka White
· 13 ml crème de banana
· 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
· 1 wiśnia maraschino
· 1 plasterek pomarańczy

Proporcje przeliczyliśmy na wielkości w ml, aby pasowały do popularnych miarek barmańskich.

 

JAK GO ZROBISZ?
Wiśnię i plasterek pomarańczy odłóż na bok – posłużą jako dekoracja na koniec. A resztę składników wlej do shakera
z lodem i dynamicznie wymieszaj. Po około 15 sekundach
koktajl jest gotowy. Przelej do kieliszka, dodaj ozdoby
i ozdób swój dzień. Smacznego!

Przystanek 3 - DARK’N’STORMY (Bermudy)


Czasem wielkie odkrycia są dziełem przypadku. Historia powstania tego drinka jest na to dowodem. W burzowy dzień na Bermudach pewien marynarz brytyjskiej floty tak bardzo chciał napić się rumu , że zażądał wlania go do szklanki z piwem imbirowym. Warstwowy układ kolorów przypominał chmurę burzową nad taflą morza i idealnie wpisał się w aurę dnia. Do dziś przepis na ten koktajl chroniony jest znakiem towarowym przez markę Gosling’s Black Seal. Znajdziesz ją w naszej ofercie.
O resztę składników musisz zadbać samodzielnie.

PRZYGOTUJ:

· 180 ml piwa imbirowego
· 60 ml rumu
· Plasterek limonki
· kostki lodu

JAK GO ZROBISZ?
Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej piwo imbirowe i uzupełnij rumem. Lekko zamieszaj, by rum przypominał chmurę burzową. Dla ozdoby możesz dodać plasterek limonki. Gotowe!

Przystanek 4 - TEQUILA SUNRISE (Meksyk)

 

Długi czas na morzu skłania do filozoficznych rozważań. Na przykład: czy istnieje coś, co orzeźwia bardziej niż wschód słońca?
Możliwe, że tylko wschód słońca w szklance, czyli Tequila Sunrise.

Ten koktajl ma długą i barwną historię, która wbrew wielu legendom zaczęła się w czasach prohibicji, w meksykańskiej Tijuanie.
Właśnie tam przyjeżdżali Amerykanie, by poczuć odrobinę egzotyki w trudnych dla siebie czasach. Barmani legendarnego hotelu
Agua Caliente stworzyli dla nich miksturę tak świeżą, jak soczysta pomarańcza i tak wyrazistą, jak promienie wschodzącego słońca. Odtwórz ją, to proste!

 

PRZYGOTUJ:

· 60 ml srebrnej tequili
· 120 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego
· 10 ml grenadyny

 

JAK GO ZROBISZ?
Do shakera z lodem wlej sok pomarańczowy, tequilę i dodaj kostki lodu. Energicznie wstrząśnij, tak by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przelej do wysokiej szklanki koktajlowej. Punkt kulminacyjny – wlanie grenadyny. Zrób to delikatnie, np. przy pomocy odwróconej łyżki, wtedy syrop opadnie na dno. I już!

Przystanek 5 - HAWAIiAN MIMOSA (Hawaje)


Hawaje leżą na końcu świata, a i tak potrafią nieźle namieszać na całym globie. Czym? Swoim eksportowym produktem, czyli ananasem. Ale nie o pizzę hawajską w tej podróży chodzi, tylko o Mimosę w oceanicznym wydaniu. Jej sekret to świeży sok z ananasa i… odrobina likieru kokosowego na bazie białego rumu. Tyle wystarczy, a poczujesz się jak prawdziwy odkrywca orzeźwienia!

PRZYGOTUJ:

· 20 ml likieru kokosowego np. Malibu 18
· 40 ml soku ananasowego
· 100 ml szampana lub wina musującego np.
Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut Millesimato
„Rive di Colbertaldo”

 

JAK GO ZROBISZ?
Do shakera wlej schłodzony sok, dodaj likier i energicznie wymieszaj. Całość przelej do kieliszka i uzupełnij winem musującym. Zamieszaj delikatnie, dla ozdoby możesz dodać cząstkę ananasa. Aloha, to ostatni przystanek tej podróży!

 

Winnica Lidla poleca: