Sprawdź przepisy, które odmienią smak ulubionych alkoholi!
GIN
Bols Genever Original
Składniki:
- Bols Genever Original 30 ml
- Campari 30 ml
- czerwony wermut 30 ml
Sposób przygotowania:
Wlej wszystkie składniki do niskiej szklanki pełnej lodu i dokładnie wymieszaj. Udekoruj skórką pomarańczy.
________________________________________________________________________________________________
Dutch and Stormy
Składniki:
- Bols Genever Original 40 ml ,
- sok z limonki 10 ml,
- napój imbirowy,
- 2-3 dashe Angostura Bitters (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Wlej wszystkie składniki do wysokiej szklanki pełnej lodu i zamieszaj.Udekoruj cząstką limonki.
________________________________________________________________________________________________
Genever Sour
Składniki:
- Bols Genever Original 40 ml ,
- sok z cytryny 20 ml,
- syrop cukrowy 10 ml,
- białko jajka (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Mocno wyszejkuj z lodem wszystkie składniki. Jeśli chcesz, dodaj około 10ml białka jajka, aby otrzymać jedwabistą teksturę i piękną pianę. Pamiętaj, że jeśli używasz białka, powinieneś szejkować trochę dłużej. Przecedź do niskiej szklanki pełnej lodu i udekoruj skórą cytryny.
________________________________________________________________________________________________
WHISKY BLENDED
Hard Shandy
Składniki:
- 50 ml Tullamore D.E.W.,
- 10 ml lemoniady,
- 250 ml piwa pszenicznego.
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki do piwa wlej Tullamore D.E.W., lemoniadę i dopełnij piwem pszenicznym. Udekoruj cząstką cytryny
________________________________________________________________________________________________
Elevenses
Składniki:
- 60 ml Tullamore D.E.W,
- 2 łyżeczki dżemu malinowego,
- 20 ml sok z cytryny,
- 50 ml czarnej herbaty.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w shakerze wszystkie składniki. Wlej do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj świeżymi malinami.
________________________________________________________________________________________________
Irish Espresso
Składniki:
- 20 ml Tullamore D.E.W.,
- 10 ml likieru kawowego,
- 10 ml śmietanki.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj Tullamore D.E.W. z likierem kawowym. Przelej do filiżanki espresso. Dopełnij smietanką i udekoruj ziarnami kawy.
________________________________________________________________________________________________
BOURBON
Old Fashioned
Składniki:
- 40 ml Wild Turkey 101 ,
- 10 ml syropu cukrowego,
- 3 dash Angostura Bitters,
- Skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
Syrop cukrowy, Angosturę i Bourbon wymieszaj w szklance typu old-fashioned. Dodaj lód i wymieszaj jeszcze raz całość, tak aby część wody lodowej połączyła się ze składnikami. Całość udekoruj skórką z pomarańczy .
________________________________________________________________________________________________
Manhattan
Składniki:
- 40 ml Wild Turkey Bourbon lub 101,
- 20 ml Cinzano 1757 Rosso,
- 2 dash Angostura Bitters.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklanicy barmańskiej i przelej do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Całość udekoruj skórką pomarańczową.
________________________________________________________________________________________________
Apes and Apples
Składniki:
- 50 ml Monkey Shoulder,
- 4-6 listków mięty,
- 60 ml soku jabłkowego,
- 40 ml wody gazowanej.
Sposób przygotowania:
Zgnieć miętę w wysokiej szklance. Dosyp lód, wlej Monkey Shoulder i sok jabłkowy. Dopełnij wodą gazowaną.
________________________________________________________________________________________________
RUM
Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
Składniki:
- czekolada deserowa – 50 g,
- śmietana 30% UHT – 100 ml,
- brązowy cukier – 30 g,
- banan – 2 szt.,
- mleko – 400 ml,
- mielone chili – 1 szczypta,
- kostki lodu,
- rum – 60 ml,
- kostki lodu.
Dekoracja:
- kawałki banana.
Sposób przygotowania:
Przygotuj:
- blender,
- szklanki do long drinków.
Krok 1: Zagotowujemy śmietanę
Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do wysokiego naczynia blendera. Śmietanę zagotowujemy z cukrem, zalewamy nią czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Przygotowujemy drinki
Banany obieramy i dodajemy z mlekiem do śmietany z czekoladą, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rum i mieszamy. Doprawiamy chili. 4 szklanki do long drinków wypełniamy kostkami lodu i zalewamy koktajlem. Dekorujemy bananem według uznania.
________________________________________________________________________________________________
WÓDKA
Espresso Martini
Składniki:
- 40 ml Ketel One,
- 40 ml kawa espresso,
- 10 ml syrop cukrowy,
- 10 ml likier kawowy.
Sposób przygotowania:
Ketel One shaker'ujemy z wszystkimi składnikami oraz z lodem. Koktajl podajemy w szkle koktajlowym i dekorujemy kilkoma ziarnami kawy.
Przed zmieszaniem składników odczekaj, aż espresso ostygnie.Pomoże to zmniejszyć rozcieńczenie, a także zwiększy pianę na wierzchu napoju.
________________________________________________________________________________________________
Dutch Mule
Składniki:
- 40 ml Ketel One,
- cząstka limonki,
- 3 krople Angostura bitters,
- piwo imbirowe,
- gąłązka mięty,
- zest z limonki,
Koktajl budowany, co oznacza, że Ketel One, wyciśniety sok z cząstki limonki oraz Angosturę wlewamy do wypełnionego kostkami lodu szkła typu short (whiskówka). Dopełniamy piwem imbirowym. Koktajl dekorujemy gałązką mięty oraz zestem z limonki.