Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki orientalne

Kuchnia azjatycka na stałe zadomowiła się w naszym życiu. Nie tylko możemy odwiedzać wszelkiego rodzaju restauracje serwujące orientalne potrawy ale również co raz częściej próbujemy swoich sił gotując w domu. O ile z doborem składników i wyborem menu nie mamy kłopotów, o tyle zawsze pod znakiem zapytania staje dobór trunków odpowiednio komponujących się z przygotowywanymi potrawami. Poniżej prezentujemy kilka propozycji koktajlowych świetnie uzupełniających tematyczny wieczór z kuchnią orientalną.

 

Yuzu Julep

Potrzebne skladniki:

6 listków mięty
5 ml syropu cukrowego
60 ml japońskiej whisky
15 ml soku z yuzu

 

Sposób przygotowania:

Na dnie szklanki wygnieć miętę z syropem cukrowym. Nasyp do pełna kruszonego lodu. Wlej pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj. Dekoruj gałązką mięty.

Aloe Margarita

Potrzebne składniki:

40 ml srebrnej tequili
60 ml napoju aloesowego
10 ml soku z limonki

 

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i odcedź bez lodu do kieliszka koktajlowego.

Dark & Stormy

Potrzebne skladniki:

40 ml ciemnego rumu
80 ml napoju Ginger Beer
10 ml sok z limonki

 

Sposób przygotowania:

Komponuj wszystkie składniki
w wysokiej szklance wypełnionej lodem.

Hokkaido Cocktail

Potrzebne składniki:

40 ml ginu
30 ml sake
15 ml likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka.
Dekoruj ćwiartką limonki.

Thai Mojito

Potrzebne skladniki:

40 ml jasnego rumu
pół limonki
kiść kolendry
10 ml syropu cukrowego
20 ml mleczka kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Na dnie szklanki wygmieć pokrojoną w kostkę lionkę i kiść mięty.
Zasyp szklankę kruszonym lodem.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj.

Lychee Gimlet

Potrzebne składniki:

60 ml ginu
30 ml soku z liczi
15 ml likieru pomarańczowego
10 ml soku z limonki

 

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj świeżym liczi.

 

Życzymy miłej zabawy.
MojBar.pl

 

Winnica Lidla poleca:

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.

Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.