Drinki orientalne
Kuchnia azjatycka na stałe zadomowiła się w naszym życiu. Nie tylko możemy odwiedzać wszelkiego rodzaju restauracje serwujące orientalne potrawy ale również co raz częściej próbujemy swoich sił gotując w domu. O ile z doborem składników i wyborem menu nie mamy kłopotów, o tyle zawsze pod znakiem zapytania staje dobór trunków odpowiednio komponujących się z przygotowywanymi potrawami. Poniżej prezentujemy kilka propozycji koktajlowych świetnie uzupełniających tematyczny wieczór z kuchnią orientalną.
Yuzu Julep
Potrzebne skladniki:
6 listków mięty
5 ml syropu cukrowego
60 ml japońskiej whisky
15 ml soku z yuzu
Sposób przygotowania:
Na dnie szklanki wygnieć miętę z syropem cukrowym. Nasyp do pełna kruszonego lodu. Wlej pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj. Dekoruj gałązką mięty.
Aloe Margarita
Potrzebne składniki:
40 ml srebrnej tequili
60 ml napoju aloesowego
10 ml soku z limonki
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij wszystkie składniki z lodem i odcedź bez lodu do kieliszka koktajlowego.
Dark & Stormy
Potrzebne skladniki:
40 ml ciemnego rumu
80 ml napoju Ginger Beer
10 ml sok z limonki
Sposób przygotowania:
Komponuj wszystkie składniki
w wysokiej szklance wypełnionej lodem.
Hokkaido Cocktail
Potrzebne składniki:
40 ml ginu
30 ml sake
15 ml likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka.
Dekoruj ćwiartką limonki.
Thai Mojito
Potrzebne skladniki:
40 ml jasnego rumu
pół limonki
kiść kolendry
10 ml syropu cukrowego
20 ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania:
Na dnie szklanki wygmieć pokrojoną w kostkę lionkę i kiść mięty.
Zasyp szklankę kruszonym lodem.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zamieszaj.
Lychee Gimlet
Potrzebne składniki:
60 ml ginu
30 ml soku z liczi
15 ml likieru pomarańczowego
10 ml soku z limonki
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij wszystkie składniki w szejkerze z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Dekoruj świeżym liczi.
Życzymy miłej zabawy.
MojBar.pl
Winnica Lidla poleca:
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.