Irlandzka whiskey Bushmills produkowana jest obecnie w hrabstwie Antrim. Swoją nazwę, po części, wzięła od płynącej w okolicy rzeki Bush, która jest dopływem Rill Saint Columb. To jej wody wykorzystywane są w procesie gorzelniczym, którego efektem jest znany na całym świecie alkohol.
Bushmills whiskey swoją popularnością dotarła nie tylko do najdalszych zakątków Europy, ale pojawiła się również na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych. Obecnie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholowych na świecie. W Polsce cieszy się dużym uznaniem i jest składnikiem wielu drinków, serwowanych przez barmanów.
Najpopularniejsze odmiany Bushmills to blended whiskey, takie jak Bushmills Black Whiskey czy Whiskey Bushmills Zielony. Jednak w ofercie irlandzkiego producenta można znaleźć także wyborne whisky single malt 10-letnie czy nawet 21-letnie.
Co ciekawe, rysunek destylarni z Północnej Irlandii widoczny jest na jednym z banknotów tego kraju. Nie trzeba zatem udowadniać jak bardzo ten alkohol jest popularny w lokalnej społeczności.
Whiskey Bushmills, w swojej oryginalnej wersji, odznacza się wyjątkowym smakiem, łączącym w sobie płatki zbożowe, jabłka, gruszki, grejpfruty, nuty wanilii, miodu czy pieprzu. Posiada lekki i słodkawy aromat, dzięki czemu doskonale smakuje zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do różnych połączeń alkoholowych. Drinki z whiskey Bushmills cieszą się dużym zainteresowaniem i mogą być wykonane również w warunkach domowych. Dla osób, które lubią poszukiwać nowych smaków, proponujemy zestawiać tą whisky, nie tylko w podstawowej wersji, ale i w odmianach, np. jako drink z Bushmills Irish Honey.
Przepis na Irish Coffe
Czym byłaby Irlandia bez swojej niepowtarzalnej kawy? Słynne Irish Coffe to nazwa jednego z najbardziej popularnych drinków na bazie espresso. Jego przepis znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) i jest wykonywany podczas oficjalnych zawodów barmańskich. Irish Coffe to połączenie słynnej irlandzkiej whiskey ze świeżo parzoną kawą, schłodzoną śmietaną i łyżeczką cukru. Rozgrzewający drink z whiskey Bushmills jest idealną propozycją na jesienno-zimowe wieczory. Sprawdzą się tutaj dodatki w postaci owoców, jak przy drinkach z whisky i sokiem jabłkowym, jakie można znaleźć w Winnicy Lidla. Z racji swojej słodyczy, może być też serwowany jako forma poobiedniego deseru.
Wykonanie drinka Irish Coffe jest względnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy kilka minut, aby podać go zaproszonym gościom lub uprzyjemnić sobie wolny czas.
SKŁADNIKI:
- 50 ml irlandzkiej whiskey
- 120 ml świeżo zaparzonej i gorącej kawy
- 50 ml świeżej i schłodzonej śmietany (najlepiej 30%)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
WYKONANIE:
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę. Przygotować szklankę z grubymi ściankami i podgrzać ją przez moment, aby stała się ciepła (np. wlewając do niej na chwilę gorącą wodę). Następnie świeżo zaparzoną kawę (najlepiej podwójne espresso) wlać do jej środka. Dodać whisky i łyżeczkę cukru. Całość zamieszać do rozpuszczenia cukru. Świeżo ubitą śmietanę należy ostrożnie przełożyć na powierzchnię przygotowywanego drinka i nie mieszać. Gotowy drink podać do wypicia.
Przepis na drink Tipperarry
Kolejną propozycją na wykorzystanie whiskey Bushmills, jest koktajl o nazwie Tipperarry. To prosty drink na bazie irlandzkiego mocnego alkoholu, o sło
dkim posmaku wermutu, z dodatkiem francuskiego likieru Chartreuse oraz gorzkim aromatem Angostury. Zrównoważone zestawienie smaków, które doskonale wypada w towarzystwie kostek lodu, jak i bez nich. Tipperarry może być serwowane podczas rodzinnych spotkań, jak i jako dodatek do oficjalnych rozmów biznesowych.
Wykonanie drinka jest łatwe i nie wymaga skomplikowanej wiedzy barmańskiej. Tipperarry z whiskey Bushmills można przygotować w zaciszu domowym. Po więcej przepisów na proste drinki z whisky, zapraszamy na www.winnicalidla.pl.
SKŁADNIKI:
- 50 ml irlandzkiej whiskey
- 25 ml słodkiego, czerwonego wermutu
- 15 ml zielonego likieru Chartreuse
- 2 krople Angostury
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do szklanicy barmańskiej należy włożyć kilka kostek lodu i dodać pozostałe składniki – whisky, wermut, likier i Angosturę. Całość lekko zamieszać. Następnie przelać bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Można podawać z kawałkiem pomarańczy.