Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?
Jedną z nich jest połączenie whisky z tonikiem. To zestawienie dwóch wyrazistych smaków, które wspólnie dają wyjątkowy efekt. Drinki z tonikiem cieszą się dużym uznaniem, zwłaszcza w porze letniej. Ten bezalkoholowy napój gazowany przygotowany jest na bazie wody sodowej, chininy i aromatów owocowych. Dzięki temu daje orzeźwiający smak i pozwala na ugaszenie pragnienia w gorące dni. Tonik, który został wynaleziony w XIX wieku przez brytyjskich kolonistów, obecnie stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych dodatków do drinków i koktajli.
Połączenie whisky z tonikiem można spotkać w wielu restauracjach czy pubach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby aromatyczny drink wykonać także we własnej kuchni. Wystarczy kilka minut, aby zrobić wrażenie na zaproszonych gościach lub przyjemnie spędzić czas z domownikami.
Whisky z tonikiem – przepis w prostej wersji
Przygotowanie lekkiego drinka z tonikiem, z dodatkiem mocnego alkoholu, zajmuje kilka minut. Nie wymaga posiadania specjalistycznych umiejętności, jakimi szczycą się barmani na całym świecie. Wystarczy trochę chęci i wolnego czasu, aby zachwycić gości nowymi propozycjami koktajli alkoholowych.
Proste zestawienie whisky z tonikiem i białym winem, daje ciekawe i zróżnicowanie połączenie smakowe. Dodatkowo, taki drink podawany jest z plasterkami cytryny i kostkami lodu, przez co świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Sprawdzi się nie tylko latem, ale także zimą, gdy potrzebny jest rześki napój.
W Winnicy Lidla dostępne są także inne przepisy na proste drinki z whisky i dodatkami. Warto wypróbować kilka połączeń, aby urozmaicić wieczór spędzany z bliskimi, jak i cieszyć się odpoczynkiem po całym dniu.
SKŁADNIKI:
30 ml whisky,
50 ml białego wina,
4 plastry cytryny,
tonik do uzupełnienia,
kostki lodu.
WYKONANIE:
Do przygotowanej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać do środka whisky i białe wino. Włożyć plasterki cytryny i całość uzupełnić tonikiem.Zamieszać lekko i podać do wypicia.
Przepis na tonik z bourbonem
Amerykańska whisky, czyli bourbon, to mocny alkohol uzyskiwany z kukurydzy oraz zbóż, takich jak żyto czy słodowany jęczmień. W porównaniu z klasycznymi, szkockimi odmianami, ta whisky charakteryzuje się słodszym i łagodniejszym smakiem.
Wszystko za sprawą obecności wspomnianej kukurydzy, która nadaje jej ten niepowtarzalny aromat. Amerykańska whisky cieszy oko pięknym, bursztynowym kolorem a jej świetnym przykładem jest Four Roses Small Batch.
Połączenie bourbonu i toniku jest delikatniejsze w smaku, przez co trafi w gusta osób, które cenią sobie lekkie zestawienia. Z dodatkiem syropu cukrowego, drink z tonikiem jest słodki i ma odpowiednio wyważony aromat. Wystarczy dodać kilka kostek lodu, aby świetnie orzeźwiał i gasił pragnienie.
W Winnicy Lidla przygotowaliśmy także inne, ciekawe propozycje na kompozycje z tonikiem i innymi alkoholami. Wśród polecanych znajdują się przepisy na drinki z ginem i tonikiem oraz aromatycznymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
60 ml bourbonu,
120 ml toniku,
15 ml soku z cytryny,
15 ml syropu cukrowego,
kostki lodu.
WYKONANIE:
Do szklanki włożyć kilka kostek lodu. Następnie dodać amerykańską whiskey i tonik. Dolać do całości sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Wszystko lekko zamieszać, do połączenia się składników. Drink jest gotowy do podania.