Granita, czyli pomysł na najbardziej orzeźwiające drinki świata.
Kiedy upał na zewnątrz, a my potrzebujemy orzeźwienia, szukamy ochłody w zimnych napojach. Najlepszym pomysłem są oczywiście ich mrożone wersje, do przygotowania których niezbędny jest jednak profesjonalny sprzęt. Alternatywą może być proste, domowe przygotowanie granity. Co to jest granita, jak ją przygotować oraz kilka prostych receptur na jej alkoholową wersję znajdziecie w poniższym tekście.
Co to jest granita?
W skrócie można powiedzieć, iż granita to deser lodowy składający się z zamrożonych kryształków płynu. Jest to taki sorbet, ale delikatniejszy i co najważniejsze, do jego przygotowania nie wykorzystuje się białka. Granity można podawać w formie bezalkoholowego deseru lub w połączeniu z alkoholem stworzyć najbardziej orzeźwiający i lekki napój dla dorosłych.
Jak przygotować alkoholową granitę?
Jedną z zalet granity jest to, iż do jej przygotowania nie potrzebujemy zaawansowanego technicznie sprzętu. Wystarczy kontener, najlepiej plastikowy, zamrażarka, widelec, ewentualnie mikser ręczny oraz dużo pomysłów i naturalnych składników. Odpowiednio zmiksowane, zgodnie z recepturą składniki, przelewamy do płaskiego plastikowego naczynia. Zakrywamy wieczkiem lub folią i wstawiamy na noc do zamrażarki. Po wyjęciu kontenera, przy pomocy widelca zeskrobujemy wierzchnią warstwę zamrożonej granity i przekładamy do dowolnego naczynia. Serwujemy z łyżeczką lub grubą rurką.
Coconut Daiquiri Granita
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
• 2,5 szklanki wody kokosowej
• ¾ szklanki cukru
• Starta skórka z 2 limonek
• 120 ml soku z limonki
• 100 ml jasnego rumu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na małym ogniu podgrzej wodę kokosową, cukier i skórkę z limonki aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Ostudź tak powstały syrop, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do kontenera i wstaw do zamrażarki.
Peach Bellini Granita
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
• 0,5 szklanki zalewy brzoskwiniowej z puszki
• 0,5 szklanki cukru
• Starta skórka z połówki cytryny
• 6 dużych połówek brzoskwiń z puszki
• 30 ml soku z cytryny• 1,5 szklanki Prosecco
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na małym ogniu podgrzej zalewę, cukier i skórkę z cytryny aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Ostudź tak powstały syrop, dodaj brzoskwinie oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Przelej do kontenera i wstaw do zamrażarki. Po około godzinie dodaj Prosecco i dokładnie zamieszaj. Wstaw na noc do zamrażarki.
Garibaldi Granita
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
• 1.25 szklanki wody
• Starta skórka z jednej pomarańczy
• ¾ szklanki cukru
• 5 szklanek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
• 130 ml Campari
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na małym ogniu podgrzej wodę, cukier i skórkę z pomarańczy aż do pełnego rozpuszczenia się cukru. Ostudź tak powstały syrop, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej do kontenera i wstaw do zamrażarki.
Winnica Lidla poleca:
Miłego eksperymentowania.
Patryk Le Nart
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku.
Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.