Czas na słodkie zamieszanie!
Dasz wiarę, że popularne dziś deserowe likiery tak naprawdę pochodzą od włoskich „liquori”, czyli leczniczych destylatów spirytusowych o nieprzyjemnym zapachu i gorzkim smaku? Dopiero później zaczęto je dosładzać miodem, słodkim winem lub dodawano różnych olejków, czy aromatyzowano wyciągami z ziół, żeby dało się je w ogóle pić. Od tej pory likiery wkroczyły na salony i wiodą prym szczególnie podczas zabaw karnawałowych, które są doskonałą okazją, żeby poznać coś lub kogoś nowego. Otwórz się na słodkie połączenia smakowe i wypróbuj nasze przepisy!
Lew salonowy – Brandy Alexander
Londyński klasyk, podobno należał do ulubionych koktajli Johna Lennona. Absolutny must-have dla miłośników brandy!
Skladniki:
30 ml brandy
30 ml likieru kakaowego
30 ml śmietanki
Przygotowanie:
Napełnij kieliszek lodem i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu.
Składniki wlej do shakera, dodaj lód i wstrząsaj energicznie przez 10-15 sekund, następnie odcedź do schłodzonego kieliszka.
Na wierzch zetrzyj odrobinę gałki muszkatołowej.
Incognito – z nutką tajemniczości
Koktajl dla tych, którzy nie lubią od razu rzucać się w oczy, ale cenią sobie wyrazistość. Połączenie wytrawnego wermutu i słodkiego smaku moreli intryguje już od pierwszego łyka.
Składniki:
40 ml brandy
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml likieru morelowego
3 krople Angostura Bitter
Przygotowanie:
Napełnij kieliszek lodem i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu.
Weź szklanicę do mieszania drinków, nasyp lodu i wlej wszystkie składniki. Całość energicznie zamieszaj i odcedź do kieliszka.
Udekoruj plastrami świeżej brzoskwini.
Moonlight – dawka mocy o północy
Jeśli podczas karnawałowej zabawy po północy zabraknie Ci energii, koktajl Moonlight ożywi Cię swoim cytrusowym smakiem. To jeszcze bardziej wytrawna i kwaskowa wersja popularnego Aviation. Niech zabawa trwa!
Skladniki:
gin – 60 ml
Triple Sec – 30 ml
likier fiołkowy – 20 ml
sok z limonki – 10 ml
sok z cytryny – 10 ml
Przygotowanie:
Napełnij kieliszek lodem i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu.
Wlej wszystkie składniki do szklanicy barmańskiej i zamieszaj długą łyżeczką. Całość odcedź do kieliszka wypełnionego lodem.
Dla wzmocnienia wrażeń weź skórkę pomarańczy, lekko ściśnij i obetrzyj nią krawędź kieliszka. Samą skórkę wrzuć do dekoracji.
Hemingway Daiquiri – klasyka gatunku
Zarówno w literaturze jak i w sztuce barmańskiej ten drink, znany także jako Papa Doble, zadowoli podniebienia nawet największego koktajlowego sceptyka.
Składniki:
40 ml soku z grejpfruta
40 ml soku z limonki
40 ml likier maraschino lub wiśniówki
120 ml rumu
ćwiartkę limonki do dekoracji
Przygotowanie:
Napełnij kieliszek lodem i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu.
Wyciśnij 40 ml soku z grejpfruta i 40 ml soku z limonki.
Odmierz dokładnie wszystkie składniki i wlej do shakera, a następnie całość energicznie wstrząśnij.
Odcedź całość do schłodzonego kieliszka.
Kieliszek udekoruj ćwiartką limonki.
Fire and Ice – poderwie do tańca!
Ten koktajl pomoże zapełnić parkiet i rozkręci każdą karnawałową imprezę. Lekko słodki i lekko pikantny drink Fire and Ice to coś dla miłośników nieoczywistych połączeń. To co, zatańczymy?
Skladniki:
40 ml rumu
10 ml likieru waniliowego
15 ml soku z limonki
40 ml kremu kokosowego
3 krople TABASCO® Scorpion Sauce
Przygotowanie:
Nie ma czasu na długie przygotowania. Trzeba ruszać na parkiet!
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze z lodem. Przelej do szklanki typu hurricane. Dekoruj papryczką chili. I tańcz!
Winnica Lidla poleca: