Kawa po irlandzku – cóż to za specjał?
Tradycyjna kawa po irlandzku, czyli słynna Irish Coffee bądź Caife Gaelach, to trunek, do którego przyrządzenia niezbędna jest kawa, whisky z Irlandii (whiskey), bita śmietana oraz cukier trzcinowy. Kryje się za nim ciekawa historia. Jak możemy się dowiedzieć z różnych źródeł, pierwszymi smakoszami mogącymi delektować się smakiem kawy z whisky byli podróżni, którzy po przemierzeniu Oceanu Atlantyckiego lądowali w porcie lotniczym Foynes w południowo-wschodniej Irlandii (obecnie Shannon). Za twórcę tego niezwykłego połączenia powszechnie uważa się Josepha Sheridana. W 1952 przepis na kawę z whisky dotarł do Stanów Zjednoczonych, do baru Buena Vista w San Francisco. A co było dalej? Łatwo się domyślić. Dzisiaj wyśmienitą kawę po irlandzku zamówimy w restauracjach i barach na całym świecie!
Kawa z whisky – przepis
Czy aby móc delektować się nietuzinkowym smakiem kawy z whisky, musimy odwiedzić któryś z barów? Niekoniecznie! Jak już wspominaliśmy, kawa po irlandzku to rozgrzewający koktajl, który możemy przygotować we własnej kuchni.
SKŁADNIKI:
- 200 ml naparu dobrej kawy (duże espresso)
- 2 łyżeczki brązowego cukru (cukier trzcinowy)
- ok. 50 ml irlandzkiej whiskey (np. Tullamore Dew 12 YO 0,7l)
- 2-3 łyżki gotowej bitej śmietany lub ubitej śmietany 30%
- nieco startej czekolady do dekoracji
WYKONANIE:
W pierwszej kolejności zadbajmy o dobrą, mocną kawę. Do przygotowania kawy po irlandzku doskonale sprawdzi się espresso. Po zaparzeniu przelejmy ją do kieliszka, a następnie dodajmy irlandzką whiskey. Następnie dosypmy do naczynia łyżeczkę bądź dwie cukru, a na wierzch nałóżmy bitą śmietanę. Jeśli bitej śmietany nie posiadamy, możemy wykorzystać zwykłą śmietanę 30%, którą zmiksujemy w celu w nadania jej stałej konsystencji. Musimy jednak zadbać o to, by nie stała się ona zbyt gęsta. W ten sposób ubitą śmietanę możemy dodatkowo osłodzić. Pod koniec nałóżmy ją do kieliszka z kawą, pamiętając, by nie wymieszać jej z gorącym napojem. Gotowe! Jeśli chcemy, przygotowany specjał możemy udekorować startą czekoladą! Smacznego!
Pamiętajmy, że w przypadku tego specjału równie ważny co wybór kawy jest wybór odpowiedniego alkoholu. Jeśli zastanawiasz, który będzie pasował najlepiej do kawy po irlandzku – sprawdź, która whisky najlepsza jest zdaniem ekspertów Winnicy Lidla!
Kawa po irlandzku z whisky – w czym ją podawać?
Odwiedzając różne lokale i zamawiając w nich kawę po irlandzku, zazwyczaj otrzymamy zamówiony napój w specjalnej szklance do Irish Coffee z nóżką i rączką. Specjał ten możemy podać także w szklance do latte.
Kawa z whisky – inne ciekawe propozycje
Warto wiedzieć, że kawa po irlandzku to nie jedyny rozgrzewający napój powstający z połączenia kawy z mocnym alkoholem. Jeśli bowiem zamiast irlandzkiej whiskey użyjemy whisky ze Szkocji, uzyskamy Scottish Coffee. Gdy połączymy kawę z koniakiem, będziemy mogli uraczyć się wyjątkową French Coffee, gdy natomiast postawimy na rum – Jamaican Coffee. Ponadto, kawa z wódką znana jest jako Russian Coffee, z Sherry zaś – Spanish Coffee. Pamiętajmy, że nie tylko kawa w połączeniu z wysokoprocentowym alkoholem daje napój idealny na późną jesień i zimę – warto wypróbować również herbatę z rumem!
Wiesz już, jak zrobić kawę po irlandzku – teraz pozostało Ci tylko zacząć delektować się nią w długie zimowe wieczory lub zaserwować ją swoim bliskim i znajomym! Zobaczą, jaką whisky Irlandia ma do zaoferowania wszystkim smakoszom alkoholi o bursztynowej barwie i zarezerwuj najlepszą za pośrednictwem Winnicy Lidla. To ona bowiem nadaje interesującemu nas koktajlowi jego wyjątkowe właściwości rozgrzewające! Przekonaj się też, jakie inne rozgrzewające napoje z alkoholem na jesień i zimę polecaliśmy w niedawnym wpisie!