Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Kawa z alkoholem: 5 najlepszych przepisów

Niektóre produkty spożywcze pasują do siebie jak ręka do rękawiczki. Wystarczy tylko odpowiednio je połączyć, a otrzymujemy wspaniałe dania, desery i oczywiście napoje. Genialnych połączeń w świecie smaków jest wiele. Jednym z nich jest połączenie kawy i alkoholu. W jaki sposób je łączyć, aby otrzymać bogactwo smaków i jednocześnie doskonałego drinka?

 

Kawa z alkoholem – nie tylko po irlandzku

Kawa z alkoholem kojarzy się najczęściej z kawą po irlandzku. To tradycyjny przepis, do którego wykorzystuje się whisky. Jednak to połączenie posiada dużo więcej wariantów i możliwości, które warto eksplorować. Dlaczego alkohol z kawą stanowią tak zgraną parę? Oba trunki działają rozgrzewająco na organizm, jednak kawa pobudza, alkohol zaś rozluźnia mięśnie. Dzięki temu otrzymujemy mieszankę wybuchową – trunek doskonały na jesienne wieczory, który z jednej strony nie pozwala zasnąć, z drugiej zaś koi.

Zastanawiać może również sam smak napoju, jakim jest kawa z alkoholem. Jak działa cierpkość kawy i ostrość whiskey? Pomimo dwóch tak wyrazistych smaków, dogadują się one ze sobą idealnie. Jednak whiskey to niejedyne połączenie z kawą. Można korzystać także z brandy, mieszać różne likiery a nawet rum. Dzięki tym kreatywnym połączeniom otrzymujemy różnorodne i dostosowane do indywidualnych potrzeb smakowych napoje, którymi można cieszyć się wraz z przyjaciółmi w barze, bądź też w domowym zaciszu, pod kocem. Kawa z alkoholem może być podawana także na zimno – wtedy stanowi orzeźwiającego drinka, który swobodnie może konkurować z Long Island Iced Tea. Jak zatem widzisz, kawa i alkohol to coś znacznie więcej, niż Irish Coffee. Zaskoczymy cię niejednym przepisem.

 

Kawa z alkoholem – przepisy

Z czym może być pita kawa z alkoholem? Przepisy mówią jasno – właściwie ze wszystkim. Kawa łączy się doskonale z wieloma alkoholami, zarówno mocniejszymi, jak i trochę słabszymi. Do nich z kolei w sposób kreatywny i zgodny z własnymi upodobaniami smakowymi, możemy dodawać przeróżne dodatki – palone masło, tonik, sodę czy nawet owoce. Wszystko zależy od Twojej odwagi i tego, jaki efekt chcesz uzyskać. W tym artykule znajdziesz zarówno tradycyjne połączenia, jak i te mniej oczywiste. Wybierz te, które wydają Ci się najbardziej kuszące.

Kawa z alkoholem na ciepło to oczywiście tradycyjna kawa po irlandzku. Przygotujesz ją w domu bez większego problemu. Potrzebujesz do niej mocnej kawy, najlepiej parzonej w kawiarce bądź ekspresie ciśnieniowym, whiskey oraz cukru trzcinowego i śmietany kremówki. Zacznij od lekkiego podgrzania 50 mililitrów alkoholu. Gdy będzie już ciepły, wlej go do szklanki i rozmieszaj z łyżeczką cukru, który powinien się rozpuścić. Dodaj 150 mililitrów kawy i dokładnie wymieszaj, by wszystkie smaki się połączyły. Napój możesz udekorować bitą śmietaną oraz kakao. Taka gorąca kawa z alkoholem szybko postawi cię na nogi w trakcie chłodnego dnia.

Kawy z alkoholem mogą być jednak dużo bardziej zaskakujące, od tego tradycyjnego przepisu. Idealnym tego przykładem jest kawowe mojito. To jeden z tych drinków, który pokazuje, że zimna kawa z alkoholem ma sens. Kawowe mojito zacznij od przygotowania espresso. Zanim dodasz je do drinka, musi być zimne. Następnie w wysokiej szklance umieść kruszony lód, 10 mililitrów syropu cukrowego, kilka listków mięty, i kawałek limonki. Ugnieć wszystko, by smaki dobrze się przeszły, a później polej lód 30 mililitrami rumu. Dolej wodę gazowaną, a następnie schłodzone espresso. Udekoruj całość miętą i limonką. Wodę gazowaną możesz zastąpić mlekiem kokosowym – wtedy powstanie kawa frappe z alkoholem. Kawa z alkoholem w nieco innym wydaniu, czyli drink kawowe mojito, jest orzeźwiający, lekko cierpki, a jednocześnie egzotyczny dzięki dodatkowi rumu i limonki.

 

Kawa z alkoholem po włosku – co musisz o niej wiedzieć?

Gdy odwiedzisz Włochy i znajoma osoba poradzi Ci zamówienie „un caffè corretto alla grappa”, nie zdziw się, gdy barista przyniesie do stolika kawę z pewnym dodatkiem. Kawa z alkoholem po włosku to tak zwana caffè corretto. Nie tłumacz tego jednak jako „poprawna kawa”, a raczej jako „kawa skorygowana”. Włosi kawę wzmacniają grappą – to mocny trunek, który ma minimum 37,5% alkoholu. Włoska kawa z alkoholem różni się w zależności od regionu, w którym ją zamawiasz. Możesz otrzymać kawę z dodatkiem grappy bądź też z likierem anyżowym podanym w kieliszku, by samodzielnie „poprawić” swoją kawę. Jeśli marzy ci się kawa z dodatkiem alkoholu po włosku, a do tego kraju jednak trochę Ci daleko, zrób ją samodzielnie w zaciszu swojego domu. Caffè corretto jest prosta do przygotowania – wystarczy espresso oraz pięć mililitrów grappy bądź innego mocnego alkoholu, najlepiej likieru anyżowego lub migdałowego. Pamiętaj, że na tak niewielką ilość kawy, pięć mililitrów to wystarczająca ilość. Przy zastosowaniu podwójnego espresso, możesz podwoić ilość likieru.

 

Kawa na zimno z alkoholem – 2 przepisy

Kawa na zimno z alkoholem to przyjemny, orzeźwiający drink, który smakuje dużo lepiej, niż zwykłe caffee frappe. Wypróbuj jeden z naszych dwóch przepisów. Kawa z lodami i alkoholem jest chyba najbardziej popularnym kawowym drinkiem na zimno. Wystarczy mieć do niego ulubione lody, aromatyczną kawę i mocny alkohol. My proponujemy kawę z brandy i likierem kawowym oraz lodami waniliowymi. Jak przygotować tego pysznego drinka? Do blendera wsyp lód, wlej 35 mililitrów brandy oraz 20 mililitrów likieru kawowego. Zblenduj całość na gładką masę. Możesz to zrobić także za pomocą shakera. Przelej zawartość do wysokiej szklanki, dodaj dwie gałki lodów i posyp całość wiórkami czekolady. Drink deserowy jest już gotowy.

Kawa mrożona z alkoholem to bajecznie prosty do przygotowania drink, który orzeźwi Cię w trakcie nawet najbardziej upalnego lata. Możesz eksperymentować z nim na wszystkie sposoby, my jednak proponujemy wersję z likierem kawowym i orzechowym. Najważniejszymi elementami mrożonej kawy z alkoholem jest lód oraz kawa. Lód musi być drobno pokruszony, kawa zaś esencjonalna i zimna. Możesz użyć do drinka jednego bądź dwóch espresso – w zależności od tego, jak dużej ilości kofeiny potrzebujesz. Nie martw się o smak kawy. Ten podbity zostanie likierem kawowym. Kruszony lód wsyp do wysokiej szklanki, następnie wlej schłodzone espresso oraz 30 mililitrów likieru kawowego oraz 30 mililitrów likieru orzechowego. Możesz dodać także inny typ alkoholu, na przykład wódkę, która dobrze połączy się ze wszystkimi smakami. Całość zalej wodą gazowaną i mieszaj delikatnie. Pamiętaj, że drinki z gazowanymi napojami należy traktować ostrożnie, by bąbelki nie uleciały zbyt szybko. Zamiast wody możesz dodać do drinka spienione mleko – najlepiej roślinne kokosowe lub migdałowe. Całość udekoruj wiórkami kokosowymi.

Kawa i alkohol to idealne połączenie, z którym można dowolnie eksperymentować, tworząc nowe, innowacyjne drinki. Wystarczy tylko pomysł i wyczucie smaku. 

 

Czytaj także: