Kawa i alkohol z górnej półki? Jak najbardziej! Niektóre produkty spożywcze pasują do siebie jak ręka do rękawiczki. Wystarczy tylko odpowiednio je połączyć, a otrzymamy wspaniałe dania, desery i oczywiście napoje. Genialnych kompozycji w świecie smaków jest wiele. Jednym z nich jest połączenie kawy i alkoholu. W jaki sposób je zestawiać, aby otrzymać bogactwo smaków i jednocześnie doskonałego drinka?
5 prostych sposobów na kawę z dodatkiem alkoholu
Która to zatem najlepsza kawa z alkoholem? Pozwolimy naszym czytelnikom osobiście wybrać swojego faworyta spośród przepisów ukazujących, jak czarująca potrafi być kawa z alkoholem. Przygotowując nasze zestawienie kawy z alkoholem, mieliśmy na uwadze zarówno walory smakowe otrzymywanych kompozycji, jak i łatwość ich przyrządzania. Przekonaj się wraz z nami, czym może zaskoczyć kawa z dodatkiem alkoholu po włosku, irlandzku… i nie tylko!
Irish Coffee – kawowy klasyk z nutą whisky
Kawa z alkoholem kojarzy się najczęściej z kawą po irlandzku. To tradycyjny przepis, do którego wykorzystuje się ulubioną kawę oraz whisky (np. w proporcjach 3:1, z dodatkiem śmietanki). Jednak to połączenie posiada dużo więcej wariantów i możliwości, które warto eksplorować. Dlaczego alkohol z kawą stanowią tak zgraną parę? Oba trunki działają rozgrzewająco na organizm, jednak kawa pobudza, alkohol zaś rozluźnia mięśnie. Dzięki temu otrzymujemy mieszankę wybuchową – trunek doskonały na jesienne wieczory, który z jednej strony nie pozwala zasnąć, z drugiej zaś koi.
Zastanawiać może również sam smak napoju, jakim jest kawa z alkoholem. Jak współdziałają cierpkość kawy i ostrość whiskey? Pomimo dwóch tak wyrazistych smaków, dogadują się one ze sobą idealnie. Jednak whiskey to niejedyne możliwe połączenie z kawą. Można korzystać także z brandy, mieszać różne likiery, a nawet rum. Wystarczy spojrzeć, ile ciekawych wersji doczekała się kawa wiedeńska z alkoholem! Dzięki tym kreatywnym połączeniom otrzymujemy różnorodne i dostosowane do indywidualnych potrzeb smakowych kawy z dodatkiem alkoholu, którymi można cieszyć się wraz z przyjaciółmi w barze bądź w domowym zaciszu, pod kocem. Kawa z alkoholem może być podawana także na zimno – wtedy stanowi orzeźwiającego drinka, który swobodnie może konkurować z Long Island Iced Tea. Jak zatem widzisz, kawa i alkohol to znacznie więcej niż Irish Coffee. Choć to oczywiście kompozycja warta wypróbowania! Zaskoczymy Cię jeszcze wieloma intrygującymi przepisami!
Kawa z alkoholem po włosku – co musisz o niej wiedzieć?
Gdy odwiedzisz Włochy i znajoma osoba poradzi Ci zamówienie „un caffè corretto alla grappa”, nie zdziw się, gdy barista przyniesie do stolika kawę z pewnym dodatkiem. Kawa z alkoholem po włosku to tak zwana caffè corretto. Nie tłumacz tego jednak jako „poprawna kawa”, a raczej jako „kawa skorygowana”. Włosi kawę z alkoholem wzmacniają grappą – to mocny trunek, który ma minimum 37,5% etanolu. Włoska kawa z alkoholem różni się w zależności od regionu, w którym ją zamawiasz. Możesz otrzymać kawę z dodatkiem grappy bądź też z likierem anyżowym podanym w kieliszku, by samodzielnie „poprawić” swoją kawę. Jeśli marzy ci się kawa z dodatkiem alkoholu po włosku, a do tego kraju jednak trochę Ci daleko, zrób ją samodzielnie w zaciszu swojego domu. Caffè corretto, włoska kawa z alkoholem, jest prosta do przygotowania – wystarczy espresso oraz pięć mililitrów grappy bądź innego mocnego alkoholu, najlepiej likieru anyżowego lub migdałowego. Pamiętaj, że na tak niewielką ilość kawy, pięć mililitrów to wystarczająca ilość. Przy zastosowaniu podwójnego espresso, możesz podwoić ilość likieru. Koniecznie wypróbuj różne pomysły na tę kawę z alkoholem po włosku!
Mocha Martini – koktajl z kawowym twistem
Jeśli chodzi o kawę z alkoholem po włosku, koktajl Mocha Martini należy do naszych ulubieńców. To niezwykle ciekawa wariacja na temat popularnego Espresso Martini. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować 30 ml whisky (lub whiskey), 20 ml likieru Irish Cream (świetnie smakuje np. Baileys z kawą), 10 ml likieru kakaowego, tyle samo zimnej kawy espresso oraz kilku kostek lodu. Wykonanie tego wariantu kawy z alkoholem, czyli Mocha Martini, jest niezwykle łatwe. Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze z lodem (lub słoiku). Następnie przelej koktajl do szklanki koktajlowej. Pyszna włoska kawa z alkoholem gotowa! Podpowiadamy, że możesz swobodnie eksperymentować w kwestii doboru likierów. Opcją godną rozważenia może okazać się zatem np. Kahlua, kultowy słodki likier kawowy.
Kawa z Baileys – prosty przepis na kawę z delikatnym smakiem likieru
W zestawieniu najciekawszych pomysłów na kawę z alkoholem nie mogło zabraknąć pozycji takiej jak Baileys z kawą. Baileys, a w zasadzie Bailey’s, to likier produkowany na bazie doskonałej irlandzkiej whiskey z Bushmills, aromatyzowanej wanilią, kakao oraz śmietanką. Smakuje wybornie zarówno solo, jak i w drużynie z różnego rodzaju dodatkami – innymi mocnymi alkoholami, a w szczególności z likierami, z sokami czy z colą. Nas jednak w szczególności interesuje dzisiaj przepis na Baileys z kawą, czyli Baileys Latte. Jak przyrządzić tego rodzaju specjał? Do szklanki wlej około 120 ml gorącej kawy, następnie 30 ml likieru oraz 30 ml mleka. Wymieszaj całość. Teraz przyszła pora na dekoracje – sprawdzi się bita śmietana, gałka muszkatołowa czy wiórki czekoladowe. Baileys z kawą gotowy! A może wolisz Baileys z kawą na zimno? Nic nie stoi na przeszkodzie. Do szklanki wlej 100-120 ml zimnej kawy. Dodaj 30 ml mleka, 30 ml Bailey’s oraz 15 ml likieru czekoladowego. Całość udekoruj zgodnie ze swoim pomysłem. Kawę z Bailey’s na zimno możesz oczywiście serwować na kilku kostkach lodu, jeśli zależy Ci na ochłodzie i orzeźwieniu!
Affogato z likierem – połączenie kawy i lodów z nutą likieru
Na sam koniec zachowaliśmy prawdziwą rewelację, gdy chodzi o kawę z alkoholem. Ta kawa z alkoholem to bowiem koktajl i deser w jednym! Affogato jest uwielbianym przez Włochów połączeniem espresso z lodami, serwowanym zarówno na zimno, jak i na ciepło. Oczywiście oprócz dwóch podstawowych składników w naszym drinku, czyli deserowej kawie po włosku, mogą gościć dodatki – takie jak starannie wyselekcjonowane alkohole. Namawiamy zatem do wypróbowania lodów i kawy z alkoholem takim jak nasz ulubiony likier. Po jakiego rodzaju specjał sięgnąć w tym przypadku? Masz pełną dowolność, kieruj się swoimi upodobaniami. Podpowiadamy, że sprawdzi się zarówno likier orzechowy, jak i czekoladowy czy kawowy. Oczywiście także opisywany wyżej Bailey’s! Kreatywnością możesz też zabłysnąć, stylowo dekorując szkło z kawą z alkoholem po włosku!
Kawa i alkohol to idealne połączenie, z którym można dowolnie eksperymentować, tworząc nowe, innowacyjne drinki. Napoje rozgrzewające w chłodne i orzeźwiające w najgorętsze dni. Samych przepisów na kawę z Bailey’s jest co niemiara! Wystarczą tylko pomysł i wyczucie smaku. A także otwartość na nowe doznania. Przekonaj się, jaka kawa z alkoholem okaże się najlepsza właśnie dla Ciebie!