Ciasto z alkoholem – dlaczego warto postawić na to połączenie?
Alkohol do ciasta dodajemy z jednej prostej przyczyny – ze względu na jego właściwości aromatyzujące. Alkohol jest w stanie podkreślić smak ciasta, dodać mu charakterystycznej ostrości lub niepowtarzalny posmak – dzieje się tak m.in. wtedy, gdy postawimy na likier lub rum. Alkohol możemy dodać do ciasta, zanim zaczniemy pieczenie, a także wykorzystać go do stworzenia ponczu, którym nasączymy biszkopt. Możliwości wykorzystania alkoholu w cukiernictwie są naprawdę szerokie – idealnie współgra on z różnymi rodzajami kremów oraz mas. Nasącza się nim także owoce, które w niebanalny sposób urozmaicają smak wyszukanych smakołyków.
Jaki alkohol do tiramisu wybrać?
Tiramisu to znany na całym świecie deser złożony z warstwy kremu sera mascarpone, żółtek i cukru nakładanej na nasączone kawą espresso oraz alkoholem biszkopty. Jakiego typu trunki padają najczęstszym wyborem cukierników pragnących przygotować ten specjał? Zazwyczaj jest to likier Amaretto. Załóżmy jednak, że nie mamy dostępu do tego specjału. Jaki alkohol do tiramisu zamiast Amaretto możemy użyć? Na dobrą sprawę nada się dowolny mocny trunek, który zdążył już przypaść nam do gustu. Może być zatem np. specjalny likier do ciasta, rum (np. kawowy Dead Man's Fingers Coffee 37,5%) lub dobra wódka. Taka jak np. Belvedere– polska wódka na prezent na każdą okazję.
Ciasta z rumem –wybierz najciekawsze!
Wielu z nas wie, z czym pić rum, ale czy wiemy również, do jakiego ciasta warto dodać odrobinę tego karaibskiego specjału? Jedną z opcji jest wykorzystanie rumu do ciasta kukurydzianego, czyli ciasta, do przygotowania którego użyjemy m.in. mąkę kukurydzianą, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczy i łyżkę wybornego alkoholu. Rum możemy wykorzystać również do przyrządzenia ciasta czekoladowego z alkoholem, bananami i malinami. Przysmak piratów pozwoli nam także zaskoczyć bliskich wybornym ciastem malaga, czyli ciastem z rodzynkami w alkoholu.
Ciasto z whisky – poznaj oryginalne połączenie
Jeden z najciekawszych pomysłów na ciasto z alkoholem to ciasto czekoladowe z whisky. Istnieje przynajmniej kilka wariantów tego słodkiego specjału – ciasto czekoladowe z whisky i figami, ciasto ze śliwkami i whisky, czy też ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky. Miłośnicy alkoholi z Zielonej Wyspy postawić mogą natomiast na wyjątkowy irlandzki biszkopt z whiskey. Decydując się na ostatnią z wymienionych propozycji, pamiętajmy, aby koniecznie wykorzystać najwyższej jakości trunek z Irlandii – np. Teeling Whiskey Barleywine.
Wiśnie w alkoholu do ciasta – jak je przygotować?
Wiśnie w alkoholu to niezwykle smaczny dodatek do tortów oraz różnego rodzaju deserów. Na szczęście możemy je przygotować niezwykle łatwo. Wystarczy, że drylowane wiśnie (około 3 szklanek) wrzucimy do wyparzonego słoika, dosypiemy do nich około pół szklanki cukru, a całość zalejemy 0,7 l wódki. Jeśli mamy taką ochotę – dla smaku możemy dorzucić laskę wanilii lub cynamonu. Słoik z wiśniami umieszczamy w schowku lub piwnicy. Będą one smakować najlepiej po upływie 6-8 tygodni – pamiętajmy tylko, by co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Z wykorzystaniem owoców w zalewie alkoholowej możemy upiec np. przepyszne ciasto Pijana Wiśnia (z serem mascarpone, bitą śmietaną i polewą kakaową), czy też ciasto z wiśniami w alkoholu znane jako Ciemna Noc. Smakosze spragnieni nowych doznań mogą także zdecydować się na niesamowite wiśnie w rumie!
Jak widać, wybornych alkoholi różnego rodzaju nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni miłośnika słodkości. Pozwalają one nam bowiem stworzyć kompozycje kulinarne, które nie mają sobie równych – także wtedy, gdy mowa o ciastach, tortach i rozmaitych deserach. Pamiętaj, że zarówno najwyższej jakości wódkę, whisky i rum, jak i dobry likier na prezent zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla!