Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Co warto wiedzieć o rumie?

Rum charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu (od 37,5% do 81%). Z czego robi się rum? Podstawowym surowcem jest w tym przypadku trzcina cukrowa, a napój ten wytwarza się głównie z pozostałości po produkcji cukru. Żaden inny alkohol nie może pochwalić się tak ogromnym zróżnicowaniem smakowym i zapachowym. Za jego kolebkę uznaje się Indie oraz Chiny, a do Europy mieli go przywieźć Arabowie. Z czasem rum zaczęto więc produkować w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Następnie produkcja rozprzestrzeniła się również w krajach Ameryki Południowej. Obecnie rum produkowany jest w ponad 80 krajach, a jego różnorodność wynika przede wszystkim ze stosowanych metod, różnych sposobów fermentacji, mieszania czy okresu starzenia się trunku. W związku z tym wyróżnić można kilka rodzajów rumu.

Rum – rodzaje

  • Biały rum – wykorzystuje się go najczęściej do drinków, z uwagi na łagodny smak. Poddawany jest starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtrowany, aby usunąć kolor. Do najbardziej popularnych białych rumów zalicza się: Bacardi Superior, Oronoco, Diplomatico Rum Blanco, Don Q Cristal czy Rubi Rey.
  • Ciemny rum – to napój o barwie od jasnozłotej do czarnej. Ciemny rum dojrzewa minimum kilka lat w dębowych beczkach. Charakteryzuje go niepowtarzalny aromat oraz wyrazisty smak. Najlepsze rumy w tej kategorii to: Bacardi Select, Barcelo Dorado, El Dorado, Cruzan Estate Dark, Santa Teresa Selecto, Diplomatico Anejo czy Bacardi Anejo.
  • Złoty rum – dojrzewa od kilku do nawet kilkunastu lat. Ma złotą lub bursztynową barwę. Może mieć posmak migdałów, wanilii, kokosa, karmelu czy cytrusów – wszystko zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewa. Ten rodzaj rumu wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowywania wyrazistych drinków, charakteryzujących się mocniejszym smakiem. Do najbardziej popularnych złotych rumów zalicza się: Barcelo Dorado, 5 Doorly, Abuelo, Bermudez Ron Dorado, Appleton Special, El Dorado 5 czy Maui Gold Rum.
  • Czarny rum – najciemniejszy napój, który produkowany jest z melasy. Dojrzewa w zwęglonych beczkach. Czarny rum wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym. Do najbardziej popularnych trunków w tej kategorii zalicza się: Cruzan Black Strap, Maui Dark Rum, Woods 100 czy Skipper Demerara.
  • Overproof Rum – to napój o wysokiej zawartości alkoholu (ponad 50%), popularny zwłaszcza na Karaibach. Najlepszym rumem w tej kategorii jest Jamaica’s Wray and Nephew White Overproof.
  • Premium Aged Rum – to ekskluzywne rumy, które długo leżakują i charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem. Posiadają ciemną barwę i bardzo wyrazisty smak. Jest to mieszanka kilku wiekowych rumów. Appleton Estate 21 to napój premium składający się z rumów posiadających minimum 21 lat.
  • Spiced Rum – napój przyprawiony, w Europie funkcjonuje jako napój spirytusowy. Do najbardziej popularnych zalicza się: Captain Morgan Original Spiced, Rum Kraken czy Bacardi Oakheart.
  • Rum smakowy – może być z dodatkiem wanilii, suszonych owoców, goździków, cynamonu, mango, czarnej porzeczki, ananasa czy wiśni. Najlepsze rumy smakowe to: Captain Morgan, Montecristo, Cruzan Mango, Bacardi Limon, Pango czy Sailor Jerry.

Z czym pić rum?

Zróżnicowanie smakowe i aromatyczne rumu wpływa na wszechstronność zastosowania tego rodzaju alkoholu. Istnieje wiele sposobów na to, jak przygotowywać drinki z rumem.

Z czym pić rum biały? Z uwagi na jego lekki i łagodny smak, najlepiej nadaje się do drinków cytrusowych, które są bardzo orzeźwiające. Dobrze sprawdzi się w połączeniu ze słodko-kwaśnymi napojami. Popularny drink na bazie rumu białego to między innymi Daiquiri.

Ciemne rumy charakteryzują się bardzo intensywnym zapachem, głównie dlatego, że długo leżakują w dębowych beczkach. Najlepiej sprawdzają się w bardzo wyrazistych drinkach, stanowią również dobrą bazę dla napojów rozgrzewających zimą.

Spiced rumy są bardzo aromatyczne, dlatego dobrze sprawdzają się w prostych recepturach (np. z colą czy ginger ale). Najlepiej jednak smakują na lodzie.

Rumy z wysokim oznaczeniem wieku należy pić jak ekskluzywne mocne alkohole (np. dobrą whisky), w umiarkowanej ilości i z niewielkiego kieliszka. Przeczytaj nasz tekst o drinkach z alkoholami mocnymi i zobacz, jak wykorzystać rum oraz inne trunki! A jeśli nie rum, to może whisky? Sprawdź, któwhisky na prezent wybrać!

Drinki z rumem to popularne na świecie koktajle, ale alkohol ten można również pić w formie czystej lub na lodzie – wszystko zależy od jego rodzaju. Poszczególne gatunki rumu charakteryzują się bowiem odmiennym smakiem i aromatem.