Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Dunder i nie tylko, czyli tajemne określenia rumowe

 

Kategoria rumów jest najszerszą ze wszystkich mocnych alkoholi. Rumy produkuje się w najodleglejszych zakątkach świata i na bardzo wiele różnych sposobów. Zakładając degustację jednego trunku dziennie, nie starczyłoby nam prawdopodobnie życia aby zdegustować wszelkie jego odmiany,nie mówiąc już o wszystkich markach. Producenci rumów podobnie jak wszyscy rum aficionados posługują się swoistym językiem, który dla początkujących smakoszy może nie do końca być zrozumiały. Poniżej wyjaśniamy podstawowe słownictwo, z którym można spotkać się w tematyce rumowej.

Dunder

 

Słowo to najbardziej kojarzy się nam z powiedzeniem „Niech to dunder świśnie” czyli „Niech to piorun strzeli”, a samo słowo „dunder” pochodzi od niemieckiego „piorun”. Istnieje prawdopodobieństwo, iż piorun, grzmoty i błyskawice z powyższego powiedzenia mają coś wspólnego z rumowym określeniem „dunder”, jednak nie ma na to sprawdzonych dowodów. Dunder w nomenklaturze rumowej oznacza pozostałość po procesie destylacji. Większość producentów pozbywa się go, jednak przy produkcji rumów na Jamajce jest on wykorzystywany jako pewnego rodzaju „zaczyn” przy kolejnym procesie destylacji. Wysoka estrowość i zawartość fenoli dundru sprawia, iż dodanie go wzmacnia aromat finalnego produktu. Wykorzystywanie dundru na Jamajce ma swoją bogatą historię. Ponoć na początku przechowywano go w odkrytych dołach wydrążonych w ziemi, stąd legendy o pływających w nim martwych nietoperzach czy kozach. Na szczęście obecnie zachowywane są dużo lepsze środki ostrożności i aromatem dundru możemy raczyć się bezpiecznie.

 

Navy Strenght

Określenie to odnosi się do rumów butelkowanych z mocą w okolicach 54%.
Nazwa nawiązuje do rumów tej mocy, w stylu angielskim serwowanych marynarzom Royal Navy.

 

Barrel Strenght

Z ta informacją spotkamy się na etykiecie rumu, który przed butelkowaniem nie został rozcieńczony wodą. Zazwyczaj takie rumy posiadają moc ok. 60% alkoholu. W większości wypadków rumy barrel strenght wypuszczane są na rynek w limitowanych edycjach.

 

Overproof

Odmiana mocnych rumów, gdzie stężenie alkoholu może wynosić nawet 70-80%. Zazwyczaj wykorzystywane jako dodatek smakowy lub do barowych sztuczek pirotechnicznych.

 

Aged

Starzone rumy to te, które pewien okres czasu spędziły w beczkach dębowych. W odróżnieniu do whisky nie mamy tu konkretnych wytycznych ile minimalnie rum musi być starzony. Brak ogólnoświatowych regulacji powoduje również, iż konkretna liczba widniejąca na etykiecie może oznaczać zarówno najmłodszy jak i najstarszy składnik danej mieszanki.

 

Solera

Proces mieszania rumów, w którym beczki młodszych trunków ustawiane są nad tymi dłużej starzonymi. Odprowadzany produkt z dolnego poziomu uzupełniany jest grawitacyjnie rumami z poziomów wyższych. Proces ten pozwala otrzymywać duże partie mieszanego rumu o takich samych właściwościach aromatyczno smakowych. Deklarowana liczba na etykiecie zazwyczaj informuje o najstarszym roczniku użytym do produkcji.

 

Spiced

Bardzo obecnie popularna grupa rumów aromatyzowanych wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami.
Bardzo często mocno barwionych karmelem.

 

Typ hiszpański
To rumy lekkie, wytwarzane z melasy, najczęściej w procesie destylacji kolumnowej

 

Typ angielski
Zazwyczaj rumy ciężkie, bardzo aromatyczne.
Wytwarzane z melasy w prostych miedzianych aparatach destylacyjnych.

 

Typ francuski (Agricole)
Rumy produkowane na francuskich wyspach takich jak Martinika czy Guadelupe.
Wytwarzane nie są z melasy ale ze świeżego soku trzcinowego.
Zbliżone w smaku do podobnie wytwarzanej brazylijskiej Cachaca

 

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. 

Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.