Sympatykom Winnicy Lidla Dominikana z pewnością kojarzy się zwłaszcza z beztroskim wypoczynkiem, krystalicznie czystą wodą o turkusowej barwie oraz wybornym rumem, takim jak np. Brugal 1888, stanowiącym jedną z wizytówek Karaibów. À propos wybornych trunków ze słonecznej Dominikany – jednym z narodowych specjałów tego kraju jest Mamajuana. Czy właściwie ona jest i jak możemy przygotować ją we własnym domu? Przekonajmy się!
Mamujana – co to?
Mamajuana to skarb Dominikany, ceniony nie tylko ze względu na swój wyśmienity smak, lecz także, przez wielu, z uwagi na właściwości lecznicze i pobudzające. Powstaje z połączenia rumu, czerwonego wina, ziół, miodu i, co najważniejsze, kory drzewnej. Historia Mamajuany sięga czasów poprzedzających przybycie do Ameryki Kolumba – na początku jednak była ona napojem bezalkoholowym, rodzajem naparu na bazie ziół i kory. Wraz z dotarciem Europejczyków w przepisie pojawia się przywieziony ze Starego Kontynentu alkohol, po jakimś czasie nieodzownymi składnikami Mamajuany zostają rum oraz wino o czerwonej barwie. Popularność Mamajuany na Karaibach (i nie tylko) szybko rośnie, w latach 50. XX napój zyskuje opinię afrodyzjaku, co dodatkowo przysparza mu zagorzałych fanów. Obecnie Mamajuanę na Dominikanie możemy dostać zarówno w formie gotowych trunków produkowanych przez renomowanych wytwórców, jak i ziołowego suszu.
Mamajuana – przepis
Jak zrobić Mamajuanę? Przygotowanie dominikańskiego specjału nie jest zbyt trudne pod warunkiem, że posiadamy wszystkie niezbędne składniki. A zatem jaki jest skład Mamajuany? Do przygotowania specjału wykorzystamy:
- specjalną mieszankę do Mamajuany
- rum (ciemny lub jasny)
- wino czerwone
- miód
Jak zrobić Mamajuanę według najprostszego dostępnego przepisu? Szklaną butelkę wypełnijmy do połowy korą oraz ziołami i zalejmy rumem, winem oraz miodem. Tak przygotowany napój powinniśmy zostawić w spokoju w ciemnym i dość chłodnym miejscu na przynajmniej dwa tygodnie. Po tym czasie specjał jest gotowy do wypróbowania!
Możemy również w pierwszej kolejności zalać mieszankę rumem, po trzech dniach dodać wino i miód. W ten sposób przyrządzony specjał może okazać się jeszcze lepszy!
Przepisów na dominikański napitek znajdziemy mnóstwo. Jakie proporcje składników powinniśmy zachować, przygotowując Mamajuanę? Na przykład dwie części rumu do jednej części wina czerwonego i jednej części miodu. Jeśli chodzi o skład Mamajuany, możemy również spotkać się z zaleceniami, aby rozbudować warstwę smakową specjału przy użyciu przypraw korzennych lub soku cytrynowego bądź limonkowego.
Mamajuana – na co pomaga?
Jeśli chodzi o korzyści płynące ze spożywania Mamajuany – koneserów przekona do siebie w pierwszej kolejności doskonały smak, jakim odznacza się ta niecodzienna mieszanka. Zwłaszcza wtedy, gdy do jej wyprodukowania wykorzystamy naprawdę dobry rum oraz wysokiej klasy wino. Liczne pozytywne opinie na temat Mamajuany wskazują jednak również na inne cenny efekty degustacji tego specjału. Wspominaliśmy już, że Mamajuana bywa traktowana jako afrodyzjak. Gdzie indziej możemy natknąć się na informację, że napój ten jest nazywany eliksirem młodości i lekarstwem na wiele różnych chorób, m.in. na grypę. Do prozdrowotnych korzyści wynikających z picia Mamajuany zalicza się te związane z prawidłową pracą układu pokarmowego, moczowego oraz krążenia. Koneserzy Mamajuany często mówią również o jej kojących właściwościach, a więc wspierających pracę układu nerwowego.
Mamajuana – z czym pić?
Jak się piję Mamajuanę? Możliwości mamy przynajmniej kilka. Dominikański trunek możemy spożywać w formie shotów, czyli bezpośrednio z kieliszka. Możemy jednak wykorzystać ją również do przyrządzanie przepysznych drinków w karaibskim stylu! Zdaniem wielu smakoszy Mamajuana bardzo dobrze dogaduje się z colą. Łącząc specjał z brązowym cukrem i Angosturą, możemy natomiast stworzyć pyszny koktajl znany jako Dominicana Old Fashioned. Inna ciekawa propozycja to wariacja na temat popularnego drinka Moscow Mule, która wymaga od nas zestawienia dominikańskiego alkoholu z piwem imbirowym oraz sokiem z cytryny. Najwięksi miłośnicy Mohito mogą zaś połączyć Mamajuanę z miętą, cukrem i Sprite’em, a całość udekorować limonką! Jak widać, odpowiedzi na pytanie, jak się piję Mamajuanę, jest całkiem sporo!
Ile ma procent Mamajuana? Wszystko zależy oczywiście od proporcji wykorzystanych przez nas składników. Zazwyczaj jednak specjał ten zawiera około 30% alkoholu.
Jak długo wytrzymuje Mamajuana?
Czy Mamajuana może się zepsuć? Oczywiście, że prędzej czy później – tak. Warto jednak wiedzieć, że butelkę wypełnioną korą i ziołami można ponownie uzupełniać alkoholami i konsumować trunek przez pięć, a nawet dziesięć lat! Po upływie tego czasu mieszanka straci swoje właściwości aromatyczno-smakowe i będziemy musieli zastąpić ją nową.
Wszystkich miłośników rumu, Karaibów i wybornych smaków zachęcamy zatem do wypróbowania jedynej w swoim rodzaju Mamajuany. Zarówno wtedy, gdy przyjdzie nam skosztować gotowego specjału oferowanego przez jednego z producentów, jak i wtedy, gdy postanowimy sami stworzyć ten niezwykły specjał w domowym barze – wrażenia smakowe mogą okazać się nieziemskie! Nieśmiało przypominamy, że najlepszy ciemny (lub jasny) rum oraz przepyszne wino czerwone do Mamajuany zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!
Czytaj także:
Jak zrobić drinka z rumem? 6 pomysłów
Drinki z białym rumem – jak je zrobić? 3 przepisy
Havana Club Rum – najciekawsze drinki z tym alkoholem
Mai Tai – drink na bazie rumu. Przepis
Herbata z rumem – jak przygotować?
Piracki trunek, który skradnie Twoje podniebienie
Z czym pić rum? Wszystko o tym alkoholu
Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze
Drinki ze złotym rumem – 3 przepisy