Drinki z rumem ciemnym – 3 najciekawsze
Powszechnie znany i lubiany rum doczekał się kilku odmian, z których każda odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem. Wśród najczęściej wykorzystywanych jest ciemny rum, mocny alkohol o wyrazistych wrażeniach smakowych. Sprawdza się nie tylko jako składnik wielu drinków z ciemnym rumem, ale używany jest także w kuchni. Ten rodzaj alkoholu produkowany jest w dużej mierze na terenie Jamajki, Haiti, Martyniki, w krajach Ameryki Środkowej, Nikaragui czy Gwatemali. Wśród najpopularniejszych przedstawicieli można znaleźć Havana Club 7 YO 0,7l pochodzenia kubańskiego czy dominikański Brugal 1888 0,7 l.
Na uwagę zasługuje także produkowany na Wyspach Karaibskich Kraken Black Spiced Rum 0,7l, który odznacza się wyjątkowym aromatem mocnego espresso, goździków i imbiru.
Drinki z ciemnego rumu to jedna z podstawowych pozycji w menu wielu klubów, pubów i restauracji. Cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat i doczekały się licznych modyfikacji. Niepowtarzalny aromat ciemnego rumu sprawia, że przyrządzane z nim drinki stanowią ciekawą propozycję do podania na każdej imprezie. Sprawdzą się także podczas domowych spotkań z rodziną czy w chwili, gdy potrzebne jest wytchnienie po ciężkim dniu. Drinki łączące w sobie ciemny rum to także dobre rozwiązanie na ciepłe dni, jak i na zimowe wieczory.
Przygotowaliśmy kilka przepisów na drinki z ciemnym rumem, które pozwolą na chwilę przenieść się na tropikalne plaże Jamajki i trafią w gusta najbardziej wymagających gości.
Przepis na Planter's Punch
Prosty drink z ciemnym rumem, który zyskał renomę dzięki obecności na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).
Planter's Punch to jedna z wielu receptur, które wykonywane są podczas oficjalnych zawodów barmańskich.
Zestawienie, które łączy w sobie charakterystyczny aromat jamajskiego rumu, świeży zapach soku z limonki oraz słodycz soku z trzciny cukrowej. Sprawdzi się zarówno podczas oficjalnych, jak i prywatnych okazji. Czas jego przygotowania to zaledwie kilka minut, po których można delektować się wyjątkową kompozycją smaków.
SKŁADNIKI:
45 ml rumu jamajskiego
15 ml soku z limonki
30 ml soku z trzciny cukrowej
WYKONANIE:
Wszystkie składniki należy wlać do przygotowanej szklanki i zmieszać ze sobą. Dla lepszego efektu wizualnego można użyć szklanki wyprodukowanej z terakoty.
Przepis na Dark'n'Stormy
Ciemny rum zamknięty w drinku z dodatkiempiwa imbirowego. Aromatyczne połączenie, w zestawieniu z kostkami lodu stanowi doskonałe orzeźwienie. Z kolei bez ich dodatku może być ciekawym pomysłem na spędzenie zimowego wieczoru.
Drink na bazie ciemnego rumu znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga specjalistycznej wiedzy barmańskiej. Jednak jego zaserwowanie podczas domowego przyjęcia czy biznesowego spotkania sprawi, że zrobi duże wrażenie na zgromadzonych gościach.
SKŁADNIKI:
60 ml rumu Gosling
100 ml piwa imbirowego
kostki lodu
WYKONANIE:
Do szklanki typu highball należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać do środka najpierw piwo imbirowe, a na sam koniec rum. Całość można udekorować plasterkiem limonki. Odchodząc nieco od standardu, do przygotowania drinka można wykorzystać ciemny rum innego producenta.
Przepis na Zombie
Drink Zombie to rozbudowana (wymagająca szerokiego asortymentu w barze) wariacja na temat połączeń z ciemnym rumem. Jego przygotowanie wymaga poświęcenia większej ilości czasu niż przy poprzednich propozycjach, jednak finalnie powstaje napój o mocnym smaku mieszanki rumów, świeżego soku z limonki, syropu Falernum, grenadiny, Angostury, likieru Pernod i specjalnego napoju o nazwie Donn's Mix.
Pod tym określenie kryje się syrop łączący w sobie laski cynamonu, wodę, cukier oraz sok grejpfrutowy. Donn's Mix to typowa mieszanka używana do przygotowania drinka z ciemnym rumem Zombie.
Zestawienie to również znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).
SKŁADNIKI:
45 ml rumu jamajskiego
45 ml rumu Gold Puerto Rican
30 ml rumu Demerara
20 ml świeżego soku z limonki
15 ml syropu Falernum
15 ml Donn's Mix
5 ml grenadiny
odrobina Angostury
6 kropel likieru Pernod
170 g pokruszonego lodu
WYKONANIE:
Do elektrycznego blendera należy włożyć pokruszony lód oraz wlać pozostałe składniki – rumy, sok z limonki, syrop Falernum, Donn's Mix, grenadinę, Angosturę oraz likier Pernod.
Mieszać całość w trybie pulsacyjnym przez kilka sekund. Następnie gotowy napój przelać do wysokiej szklanki i podać do wypicia.