Powszechnie znany i lubiany rum doczekał się kilku odmian, z których każda odznacza się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Wśród najczęściej wykorzystywanych jest ciemny rum, mocny alkohol o wyrazistych wrażeniach smakowych. Sprawdza się nie tylko jako składnik wielu drinków z ciemnym rumem, ale używany jest także w kuchni.
Ten rodzaj alkoholu produkowany jest w dużej mierze na terenie Jamajki, Haiti, Martyniki, w krajach Ameryki Środkowej, Nikaragui czy Gwatemali. Wśród najpopularniejszych przedstawicieli można znaleźć Havana Club 7 YO 0,7l pochodzenia kubańskiego czy dominikański Brugal 1888 0,7 l. Na uwagę zasługuje także produkowany na Wyspach Karaibskich Kraken Black Spiced Rum 0,7l, który odznacza się wyjątkowym aromatem mocnego espresso, goździków i imbiru.
Drinki z ciemnego rumu to jedna z podstawowych pozycji w menu wielu klubów, pubów i restauracji. Cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat i doczekały się licznych modyfikacji. Niepowtarzalny aromat ciemnego rumu sprawia, że przyrządzane z nim drinki stanowią ciekawą propozycję do podania na każdej imprezie. Sprawdzą się także podczas domowych spotkań z rodziną czy w chwili, gdy potrzebne jest wytchnienie po ciężkim dniu. Drinki łączące w sobie ciemny rum to także dobre rozwiązanie na ciepłe dni, jak i na zimowe wieczory.
Przygotowaliśmy kilka przepisów na drinki z ciemnym rumem, które pozwolą na chwilę przenieść się na tropikalne plaże Jamajki i trafią w gusta najbardziej wymagających gości.
Przepis na Planter's punch
Prosty drink z ciemnym rumem, który zyskał renomę dzięki obecności na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Planter's Punch to jedna z wielu receptur, które wykonywane są podczas oficjalnych zawodów barmańskich.
Zestawienie, które łączy w sobie charakterystyczny aromat jamajskiego rumu, świeży zapach soku z limonki oraz słodycz soku z trzciny cukrowej. Sprawdzi się zarówno podczas oficjalnych, jak i prywatnych okazji. Czas jego przygotowania to zaledwie kilka minut, po których można delektować się wyjątkową kompozycją smaków.
SKŁADNIKI:
- 45 ml rumu jamajskiego
- 15 ml soku z limonki
- 30 ml soku z trzciny cukrowej
POLECANY RUM:
WYKONANIE:
Wszystkie składniki należy wlać do przygotowanej szklanki i zmieszać ze sobą. Dla lepszego efektu wizualnego można użyć szklanki wyprodukowanej z terakoty.
POLECANY RUM:
Przepis na Dark'n stromy
Ciemny rum zamknięty w drinku z dodatkiempiwa imbirowego. Aromatyczne połączenie, w zestawieniu z kostkami lodu stanowi doskonałe orzeźwienie. Z kolei bez ich dodatku może być ciekawym pomysłem na spędzenie zimowego wieczoru.
Drink na bazie ciemnego rumu znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga specjalistycznej wiedzy barmańskiej. Jednak jego zaserwowanie podczas domowego przyjęcia czy biznesowego spotkania sprawi, że zrobi duże wrażenie na zgromadzonych gościach.
SKŁADNIKI:
- 460 ml rumu Gosling
- 100 ml piwa imbirowego
- kostki lodu
POLECANY RUM:
WYKONANIE:
Do szklanki typu highball należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać do środka najpierw piwo imbirowe, a na sam koniec rum. Całość można udekorować plasterkiem limonki. Odchodząc nieco od standardu, do przygotowania drinka można wykorzystać ciemny rum innego producenta.
POLECANY RUM:
Przepis na Zombie
Drink Zombie to rozbudowana (wymagająca szerokiego asortymentu w barze) wariacja na temat połączeń z ciemnym rumem. Jego przygotowanie wymaga poświęcenia większej ilości czasu niż przy poprzednich propozycjach, jednak finalnie powstaje napój o mocnym smaku mieszanki rumów, świeżego soku z limonki, syropu Falernum, grenadiny, Angostury, likieru Pernod i specjalnego napoju o nazwie Donn's Mix. Pod tym określenie kryje się syrop łączący w sobie laski cynamonu, wodę, cukier oraz sok grejpfrutowy. Donn's Mix to typowa mieszanka używana do przygotowania drinka z ciemnym rumem Zombie.
SKŁADNIKI:
- 45 ml rumu jamajskiego
- 45 ml rumu Gold Puerto Rican
- 30 ml rumu Demerara
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 15 ml syropu Falernum
- 15 ml Donn's Mix
- 5 ml grenadiny
- odrobina Angostury
- 6 kropel likieru Pernod
- 170 g pokruszonego lodu
POLECANY RUM:
WYKONANIE:
Do elektrycznego blendera należy włożyć pokruszony lód oraz wlać pozostałe składniki – rumy, sok z limonki, syrop Falernum, Donn's Mix, grenadinę, Angosturę oraz likier Pernod. Mieszać całość w trybie pulsacyjnym przez kilka sekund. Następnie gotowy napój przelać do wysokiej szklanki i podać do wypicia.
POLECANY RUM: