Mocny alkohol można łączyć z orzeźwiającymi dodatkami, tworząc smaki idealne na lato. Drinki z rumem Havana Club są aromatyczne i lekkie. Przywodzą na myśl kubańskie słońce, a z odrobiną wyobraźni można przenieść się plaże na Wyspach Karaibskich.
Do wykonania drinków z Havana Club warto wykorzystać odmiany rumu, które leżakowane były przez kilka lat. Wśród propozycji można zwrócić uwagę na Havana Club 7 YO o intensywnych nutach wanilii, cedru, kakao czy słodkiego tytoniu. Dobrze sprawdzi się także Havana Club Seleccion De Maestros, czyli starzony rum, o aromacie prażonego orzecha pekan, toffi i przypraw.
Drinki z rumu Havana Club mogą być podawane zarówno podczas prywatnych spotkań z najbliższymi, jak i oficjalnych wydarzeń biznesowych. Ich przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Aby ułatwić wykonanie drinków z Havana Club, zebraliśmy kilka interesujących przepisów.
Przepis na Floridita Frozen Daiquiri
Drink na bazie rumu Havana Club, będący wariacją klasycznego połączenia Daiquri, znajdującego się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Tym razem z dodatkiem likieru wiśniowego, przez co ma słodszy i delikatniejszy smak. Rum Havana Club miesza się z białym cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz wspomnianym likierem, tworząc aromatyczne i orzeźwiające połączenie. Idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań czy imprez w ogrodzie. Dobrze schładza, ponieważ do składników dodawana jest duża ilość lodu. Takie drinki to także rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zestawienia, w których nie jest wyczuwalny mocny alkohol.
SKŁADNIKI:
- 60 ml rumu
- 5 ml likieru wiśniowego
- 2 łyżeczki białego cukru trzcinowego
- połowa limonki
- szklanka kruszonego lodu
WYKONANIE:
Do blendera należy wsypać cukier trzcinowy, kruszony lód, wlać wyciśnięty sok z połowy limonki, likier wiśniowy i rum. Następnie całość zblendować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Gotowy napój przelać do kieliszka koktajlowego. Można podawać z kawałkiem limonki.
Przepis na Havana Special
Drinki z rumem Havana Club można przygotowywać na wiele sposobów, łącząc składniki słodkie z wytrawnymi. Kolejną propozycją jest Havana Special, czyli zestawienie mocnego alkoholu z sokiem z ananasa, sokiem z limonki, likierem wiśniowym i syropem cukrowym. Jest to połączenie delikatne w smaku i słodkie, przez co przypadnie do gustu osobom lubiącym lekkie zestawienia. W towarzystwie dużej ilości lodu, Havana Special to świetny sposób na letnie orzeźwienie.
Przygotowanie drinka zajmuje kilka minut, a efekt rozbudza apetyt na więcej. Z powodzeniem można wykonać go we własnym domu, ale potrzebny będzie shaker.
SKŁADNIKI:
- 50 ml rumu
- 5 ml likieru wiśniowego
- 10 ml syropu cukrowego
- 25 ml świeżego soku z ananasa
- połowa limonki
- kilka kostek lodu
WYKONANIE:
Do shakera lub dużego słoika należy wlać wszystkie składniki – rum, likier wiśniowy, syrop cukrowy, sok z ananasa i z połowy limonki. Następnie włożyć kilka kostek lodu i całość zmieszać ze sobą, energicznie wstrząsając zamkniętym shakerem. Przygotować kieliszek koktajlowy i gotowy napój przelać do niego, uprzednio przecedzając. Jako dekorację można dodać wisienkę koktajlową.
Przepis na Cancha
Aromatyczne połączenie rumu, miodu oraz limonki. Drink z Havana Club w takiej wersji przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom. Prosty sposób na spróbowanie prawdziwego aromatu rumu, który jednocześnie jest odpowiednio wyważony przez słodki smak miodu.
Do wykonania drinka Cancha nie potrzeba specjalnego wyposażenia kuchni, ani znajomości sztuki barmańskiej. Samo przygotowanie napoju zajmuje kilka minut.
SKŁADNIKI:
- 50 ml rumu
- 50 ml wody gazowanej
- 20 ml wody miodowej
- 10 ml świeżego soku z limonki
- kostki lodu
WYKONANIE:
Na początek przygotuj wodę miodową. Do małej filiżanki nalej ciepłej wody następnie dodaj taką samą ilość miodu i zamieszaj do rozpuszczenia, ostudź. Do szklanki typu old fashioned nalej rum, sok z limonki i wodę miodową. Zamieszaj łyżeczką, dodaj kilka kostek lodu, na kostki lodu nalej wodę gazowaną i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Koktajl można udekorować kawałkiem limonki.