Kubański klasyk, który jest jednym z najpopularniejszych drinków na świecie. Daiquiri to napój na bazie białego rumu, który kusi swoim wyjątkowym aromatem i smakiem. Podbił gusta smakoszy na całym globie. Zapisał się także na kartach historii literatury. Otóż Ernest Hemingway, słynny pisarz, uwielbiał pić drink Daiquri w kubańskiej Hawanie. Najczęściej kosztował go w wersji papa doble, czyli z podwójną porcją rumu, przesiadując w barze El Floridita, który zyskał dzięki temu sławę. Kolorowe życie na Kubie, słoneczne promienie i orzeźwiający drink – nic zatem dziwnego, że pisarz tak mocno upodobał sobie to połączenie.
Nie trzeba wybierać się w podróż do tego kraju, aby odkryć smak słynnego drinka. Przepis na Daiquiri można zrealizować w zaciszu domowym, nawet bez znajomości wiedzy barmańskiej. Skład Daiquiri opiera się na trzech elementach – białym rumie, świeżym soku z limonki oraz cukrze. Do jego przygotowania przyda się shaker.
Warto jednak pamiętać, że Daiquri to drink o dużej zawartości kalorii. Na 200 ml napoju przypada ich ok. 260. Jednak porównując te liczby z zawartością kalorii m.in. w piwie, kubański drink nie stanowi dużego problemu dla osób dbających o sylwetkę.
Jak zrobić Daiquiri dla znajomych czy rodziny podczas prywatnego spotkania? Poniżej przygotowaliśmy kilka inspiracji.
Klasyczne Daiquiri
Znane połączenie z mocnym alkoholem, rodem ze słonecznej Kuby, doczekało się pozycji na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Dzięki temu wpisowi, drink został zakwalifikowany jako jeden z klasyków, które mogą być wykonywane na zawodach barmańskich. Daiquiri w tradycyjnej wersji można przygotować w kilka minut, bez szczególnego przygotowania. Warto jednak pamiętać o zachowaniu podanych proporcji. W innym przypadku można zaburzyć wyjątkowy smak tego zestawienia.
Drink Daiquiri podawany jest z lodem, dzięki czemu jest dobrym rozwiązaniem na upalne dni. Gorzki w smaku biały rum miesza się tutaj z intensywnym aromatem limonki i słodką nutą cukru. Dzięki temu drink jest połączeniem wyważonym i przypadnie do gustu najbardziej wymagającym smakoszom.
Najczęściej podawany jest w eleganckim kieliszku koktajlowym, przez co idealnie będzie wpisywać się w oficjalne spotkania, jak i prywatne, w gronie najbliższych.
SKŁADNIKI:
- 60 ml białego rumu
- 20 ml świeżego soku z limonki
- 2 łyżki cukru
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie dodać rum, sok z limonki i cukier. Zamknąć naczynie i całość wstrząsnąć kilka razy, do rozpuszczenia się cukru. Gotowy napój przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Drink nie wymaga dodatkowych dekoracji przed podaniem.
Daiquiri truskawkowe
Podobnie jak wiele innych słynnych drinków, również przepis na Daiquiri doczekał się licznych modyfikacji. Jedną z nich jest owocowe i soczyste połączenie z truskawkami. Daiquiri truskawkowe to propozycja dla osób, które lubią słodkie smaki. Biały rum łączy się tutaj z sokiem z limonki i syropem cukrowym, który dodatkowo pogłębia delikatny aromat.
Truskawkowe Daiquiri podawane z lodem, to doskonały dodatek do imprez w ogrodzie czy rozmów na tarasie. Subtelnie wyważony smak i orzeźwienie w jednym, które zachwyci nawet wymagające gusta.
Do przygotowania drinku można wykorzystać świeże, jak i mrożone truskawki. W drugim przypadku warto zmniejszyć ilość dodawanego lodu. Jeśli jednak zależy nam na soczystych owocach, lepszym rozwiązaniem będą świeże truskawki.
SKŁADNIKI:
- 40 ml białego rumu
- 20 ml soku z limonki
- 5 ml syropu cukrowego
- 5-6 truskawek
- kruszony lód
WYKONANIE:
Truskawki należy zmiksować w blenderze. Następnie dodać rum, sok z cytryny, syrop cukrowy i włożyć pokruszony lód. Całość zmieszać ze sobą przez kilka sekund. Gdy napój będzie miał jednolitą konsystencję, można przelać go do schłodzonego kieliszka.