Kubańskie historie w nowej odsłonie
Co ma wspólnego Mojito i Ernest Hemingway? Istnieje przypuszczenie, że to właśnie pisarz rozsławił hawański bar La Bodeguita del Medio będąc jego stałym klientem. Co więcej, miał na ścianie knajpy napisać słynne słowa “moje mojito w La Bodeguita, moje daiquiri w El Floridita”. Napis do dziś widnieje w kubańskiej knajpie, a drink na stałe został skojarzony z Hemingwayem.
Mojito zalicza się do grona absolutnych klasyków, jeśli chodzi o drinki. Charakteryzuje je niepowtarzalny smak, który łatwo można powtórzyć w domu. Legenda głosi, że oryginalne Mojito pochodzi z wysp Barbados, a ilość modyfikacji i wariacji wokół orzeźwiającego drinka ciężko zliczyć. Wcale nas to nie dziwi. Orzeźwiająca mikstura zachęca do poszukiwania alternatyw na bazie sprawdzonego składu. Przygotuj limonkę, miętę i syrop cukrowy - dziś będziemy wspólnie odkrywać nowe oblicze Mojito.
Mojito arbuzowe
Sezonowa propozycja dla poszukiwaczy nowych smaków
Co będzie potrzebne?
5 dużych liści mięty (zgniecionych ręcznie)
mały arbuz bez pestek
40 ml białego rumu
20 ml syropu cukrowego
4 cząstki limonki
gałązka mięty oraz trójkąt arbuza do ozdoby drinka
lód
Sposób przygotowania:
Czerwone cząstki arbuza zblenduj i przelej przez sitko do wysokiej szklanki. Dodaj wyciśnięte cząstki limonki, zgniecione liście mięty oraz 40 ml białego rumu i 20 ml syropu cukrowego oraz lód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Drinka można ozdobić miętą i trójkątem wyciętym z arbuza.
Mojito z wódką
Procentowa propozycja dla fanów sprawdzonych rozwiązań
Co będzie potrzebne?
50 ml wódki
łyżka cukru trzcinowego
sok z limonki
2 dodatkowe ćwiartki limonki
10 listków świeżej mięty
woda gazowana do uzupełnienia
kruszony lód
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki włóż listki mięty oraz dodatkowe dwie ćwiartki limonki. Dodaj wyciśnięty sok z limonki i cukier trzcinowy - składniki możesz dodatkowo lekko zmiażdżyć barmańskim muddlerem. Dodaj kruszony lód. Wlej wódkę i uzupełnij wodą gazowaną, całość delikatnie wymieszaj długą łyżką. Gotowy drink udekoruj listkiem mięty i plasterkiem limonki.
Luxury Mojito
Musująca opowieść o kubańskiej miksturze
Co będzie potrzebne?
3 ósemki limonki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 gałązki mięty
40 ml białego rumu (lub wódki)
kostki lodu
wino musujące białe, półwytrawne do uzupełnienia
Sposób przygotowania:
Na dnie szklanki umieść cząstki limonki i liście z dwóch gałązek mięty. Dosyp cukier i zmiażdż wszystko razem tak, aby limonka puściła sok, a mięta aromat. Szklankę uzupełnij po brzegi kostkami lodu. Wlej rum (lub wódkę) i uzupełnij winem musującym. Dodaj słomki i delikatnie przemieszaj całego drinka.
Mojito truskawkowe
Owocowe szaleństwo z nutą rumu w tle
Co będzie potrzebne?
ok 6-7 szt. truskawek
80 ml rumu
ok 10 listków mięty
2 łyżeczki brązowego cukru
4-5 cząstek limonki
woda gazowana
lód kruszony
Sposób przygotowania:
Umyj truskawki i pokrój je na pół. Limonki podziel na cząstki. Wszystko ugnieć muddlerem. Wrzuć listki mięty i dodaj cukier, ponownie ugniataj całość. Szklankę wypełnij do połowy kruszonym lodem. Wlej rum, a całość wymieszaj. Drinka dopełnij wodą gazowaną. Gotową miksturę można ozdobić truskawkami.
Mojito bezalkoholowe
Limonkowe orzeźwienie na późne śniadanie
Co będzie potrzebne?
50 ml Sprite lub 7Up
150 ml wody gazowanej
łyżka brązowego cukru
sok z 1 limonki
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki włóż kilka listków mięty, sok z limonki i cukier brązowy. Rozgnieć miętę i wymieszaj cukier z sokiem cytrynowym. Dodaj pokruszony lód i sprite. Całość uzupełnić wodą gazowaną i lekko zamieszaj.
Sekrety z barmańskiego świata,
które wzniosą Twoje drinki na wyższy poziom
Domowe drinki czy mikstury spod ręki profesjonalnego barmana? Lubimy jedne i drugie. Znając kilka barmańskich sztuczek,
te przygotowywane w domu będą tak samo zachwycały smakiem i aromatem.
Porozmawiajmy o limonce
Częsty błąd początkujących to miażdżenie skórki. To prosta droga do uwolnienia goryczy, która może popsuć smak.
Chcąc wycisnąć sok z limonki, najlepiej skorzystać z muddlera, czyli barmańskiego tłuczka starając się miażdżyć sam miąższ.
Poczuj miętę
Jej charakterystyczny aromat dodaje miksturom niepowtarzalnego sznytu. Pamiętaj, żeby usunąć łodygę - to liście grają
pierwsze skrzypce. Druga kwestia to uwalnianie aromatu. W tym celu należy ścisnąć lub delikatnie uderzyć dłonią w listki.
Efekt orzeźwienia gwarantowany.
Porcja od serca
Wskazane w przepisach proporcje nie są przypadkowe. Tworząc drinki warto sięgnąć po jigger - miarkę barową.
Na smak często wpływają niuanse, więc przygotowując koktajle “na oko” można zgubić “to coś”.
Tylko świeże rozdanie
Jakość składników ma kluczowy wpływ na ostateczny smak drinka. Właśnie dlatego soki warto wyciskać chwilę
przed rozpoczęciem przygotowywania koktajlu, a owoce do ozdoby trzymać w lodówce.