Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Biały rum to składnik wielu aromatycznych drinków, przyrządzanych w niemalże każdym klubie, pubie czy restauracji. Cieszy się niesłabnącą popularnością oraz delikatnym i słodkim smakiem. Drinki z białym rumem sprawdzają się zarówno w porze letniej, jak i zimowej. Są zatem ciekawym połączeniem z alkoholem mocnym, które przypadnie do gustu wielu smakoszom. Biały rum może być łączony w drinki z innymi dodatkami, tworząc przyciągające uwagę zestawienia.

Produkowany jest w większości na terenie Portoryko. Rum biały nazywany jest także srebrnym, a drink z jego udziałem ma zazwyczaj jasną barwę.

Z racji swojej delikatności i słodkości, wykorzystywany jest w połączeniach zarówno z dodatkami mniej wyrazistymi w smaku, jak i z mocniejszymi alkoholami. Stanowi jeden z głównych składników popularnych na całym świecie koktajli. Drinki na białym rumie sprawdzą się podczas spotkań z bliskimi, na imprezach ze znajomymi czy na oficjalnych spotkaniach biznesowych.


Przepis na drink Mojito

Mojito to król wakacyjnych imprez. Jego słodko-kwaśny smak w połączeniu z miętą dodaje orzeźwienia i wytchnienia podczas upalnych nocy. Nic więc dziwnego, że to jeden z najpopularniejszych drinków wprost z gorącej Kuby.

SKŁADNIKI:

  • 45 ml białego rumu
  • 20 ml soku z limonki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • woda gazowana do uzupełnienia
  • lód
  • 50 ml białego rumu
  • 120 ml coli
  • 10 ml świeżego soku z limonki
  • kostki lodu

WYKONANIE:

Do wysokiej szklanki wlej sok z limonki, dodaj kilka listków mięty i cukier trzcinowy. Za pomocą muddlera rozgniataj produkty aby w jak największym stopniu rozpuścić cukier i rozdrobnić miętę.Wypełnij szklankę lodem. Na lód nalej rum i uzupełnij szklankę wodą gazowaną. Za pomocą długiej łyżki dobrze wymieszaj składniki. Na koniec ozdób listkami mięty i ćwiartką limonki.


Przepis na Piña Colada

Słodki drink z białego rumu. Tym razem alkohol mocny łączony jest z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z ananasa. Piña Colada znana jest na całym świecie i można spotkać ją w menu wielu klubów czy restauracji. Może być serwowana także w domowych warunkach. Jest prosta i szybka do wykonania. Warto jednak pamiętać, że do jego przygotowania potrzebny będzie blender elektryczny.

Piña Colada znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Wykonywana jest według ustalonej receptury podczas zawodów barmańskich.

SKŁADNIKI:

  • 50 ml białego rumu
  • 30 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml soku z ananasa
  • kostki lodu

WYKONANIE:

W kielichu blendera elektrycznego należy umieścić kostki lodu. Następnie dodać biały rum, mleczko kokosowe i sok z ananasa. Całość miksować przez kilka sekund. Gotowy napój wystarczy przelać do dużej szklanki. Drink można serwować ze słomką, kawałkiem ananasa i jedną wiśnią jako dekoracja.


Przepis na Cuba Libre

Sztandarowy przykład drinka na białym rumie. Cuba Libre to połączenie cenione na całym świecie i cieszącą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Drink z białym winem kubańskiego pochodzenia jest łatwy w przygotowaniu, a do jego wykonania wystarczą zaledwie cztery składniki- biały rum, cola, świeży sok z limonki oraz kostki lodu. Doskonale gasi pragnienie w okresie letnim, jak i stanowi orzeźwienie w zimowe wieczory. Może być serwowany zarówno na oficjalnych, jak i prywatnych spotkaniach.

Podobnie jak dwa poprzednie drinki, Cuba Libre również wchodzi w skład listy Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA).

SKŁADNIKI:

WYKONANIE:

Do wysokiej szklanki typu highball należy włożyć kostki lodu, a następnie wlać biały rum, sok z limonki i uzupełnić colą. Całość delikatnie wymieszać. Gotowy napój można podać z plasterkiem limonki.