Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Negroni – jak zrobić?

Negroni – jak zrobić?

Wermuty to wyborne, mocne wina aromatyzowane, które doskonale wzmagają apetyt, urozmaicają desery i współtworzą wyśmienite koktajle. Jeśli zaś już mowa o koktajlach, innym niezwykle cennym komponentem drinków jest gin – czyli szlachetnie cierpka jałowcówka, nadająca drinkom charakterystyczną, orzeźwiającą gorycz. Co powstaje z połączenia wermutu i ginu? Wyborne Martini. A jeśli oba składniki połączymy dodatkowo z włoskim likierem Campari? Wtedy to będziemy mieć okazję nacieszyć się doskonałym drinkiem Negroni! Co musisz wiedzieć o tej kompozycji? Zapraszamy do lektury!

 

 

 

Negroni drink – historia

Drink Negroni ma już ponad 100 lat. Zgodnie z najpopularniejszą wersją historii jego powstania pomysł na oryginalne połączenie wermutu, ginu i likieru narodził się w głowie barmana Fosco Scarselli, który – jak tego zapragnął słynny we florenckich wyższych sferach hrabia Camillo Negroni – miał za zadanie stworzyć nieco mocniejszą wersję popularnego drinka Americano. Barman pracujący w Cafe Casoni zastąpił znajdującą się w oryginalnym przepisie wodę mineralną ginem, tworząc tym samym dobrze nam znany Negroni Drink. Kolejna opowieść o pochodzeniu Negroni każe nam wierzyć, że przepis zawdzięczamy innemu członkowi nobliwej rodziny Negroni, generałowi Pascalowi Oliverowi de Negroni, który w połowie XIX wieku opracował koktajl mający przede wszystkim łagodzić dolegliwości żołądkowe, a dopiero później doskonale smakować.

Bez znaczenia, komu w ostateczności zawdzięczamy powstanie drinka Negroni – nie podlega dyskusji fakt, że obecnie uważany jest on za jeden z najpopularniejszych koktajli serwowanych w barach na całym świecie (a nawet drugi najczęściej zamawiany – zaraz po Whisky Old Fashioned). Niezmienną popularnością cieszy się także w naszym kraju – zarówno za sprawą swojego świetnego smaku, jak i orzeźwiających właściwości oraz łatwości przyrządzenia.

 

 Z czego jest Negroni?

Koktajl Negroni to zderzenie wyśmienitych włoskich smaków, które wspiera wyśmienity gin. Stworzymy je z połączenia czerwonego wermutu (czyli wina wzmacnianego aromatyzowanego ziołami, przyprawami czy owocami), który swoją soczystą barwę zawdzięcza ciemnym winogronom lub naturalnym barwnikom, likieru Campari, słynnego pomarańczowego bittersa, a więc cennego barmańskiego dodatku aromatyzującego, oraz oryginalnego ginu, czyli wysokoprocentowego alkoholu aromatyzowanego jagodami jałowca i innymi składnikami botanicznymi. Negroni Campari to najpopularniejsza wersja koktajlu Negroni, ale nie jedyna warta wypróbowania. Więcej o nich piszemy w dalszej części tekstu.

 

Negroni drink – jak go zrobić?

Wymieniliśmy już składniki tego wybornego, na wskroś włoskiego specjału. W przypadku wersji podstawowej należą do nich gin, wino aromatyzowane (słodki, czerwony wermut) oraz likier Campari. Przyda się oczywiście także kilka kostek lodu oraz pół plasterka pomarańczy. Wszystkie osoby zastanawiające się, jak zrobić Negroni Drink, skoro nie posiadają shakera, uspokajamy – wymienione składniki, zachowując podane drinka Negroni proporcje, należy po prostu przelać do szklanki – lub kieliszka koktajlowego – koniecznie wypełnionej lodem!

 

Negroni Drink – przepis

Powiemy później co nieco o ciekawych wariantach włoskiego drinka, które z pewnością zainteresują najbardziej nowatorskich z koneserów. W tym miejscu pragniemy jednak zaprezentować klasyczny przepis na Negroni Campari pełne unikalnego charakteru. Oto on!

 

SKŁADNIKI:

  • 30 ml ginu

  • 30 ml czerwonego, słodkiego wermutu

  • 30 ml likieru Campari

PRZYGOTOWANIE:

Jak już pisaliśmy – przygotowanie tego wyśmienitego koktajlu nie powinno dla nikogo stanowić trudności. Zgodnie z przepisem na Negroni wystarczy, jeśli wszystkie składniki, przelejemy do szklanki i wymieszamy koktajl łyżeczką lub mieszadełkiem. Gotowe! Drinka możemy dodatkowo pięknie udekorować – np. kawałeczkiem pomarańczy. Z pewnością na to zasługuje. PamiętajMY, że gdy mowa o Negroni – proporcje decydują o smaku koktajlu!

 

 Jakie Martini do Negroni?

Zgodnie z przepisem IBA do Negroni powinniśmy wykorzystać 30 ml czerwonego słodkiego wermutu. Właściwym wyborem będzie zatem Martini Rosso. Jeśli natomiast po głowie chodzi nam Negroni White, sięgnijmy po Martini Bianco, w przypadku Negroni Sbagliato – wybierzmy Martini Prosecco. Uwaga, na stronie Martini znajdziemy też propozycję zastąpienia likieru z tradycyjnego Negroni Campari unikatową propozycją producenta, a więc Martini Bitter.

 

Negroni Drink – przepisy na różne warianty koktajlu

Koneserzy, którzy doskonale znają Negroni i poszukują pewnego urozmaicenia, mogą skusić się na jedną z interesujących wersji smakowych koktajlu. Pierwsza modyfikacja jest najłatwiejsza do przeprowadzenia – wystarczy, że do przygotowanego drinka dodamy nieco gazowanej wody mineralnej, otrzymując w ten sposób przyjemnie orzeźwiające połączenie. Wermut możemy zastąpić winem z bąbelkami, tworząc Negroni Sprtiz. Znawcy, którzy nie przepadają za charakterystycznym posmakiem ginu (czy to w ogóle możliwe?), mogą zastąpić go wódką. Amatorzy whisky natomiast mają prawo skorzystać z przepisu na Negroni Boulevardier, który wymaga dodania do koktajlu porcji bourbona (zamiast ginu). Zastępując aperitif Campari Aperloem, wyczarujesz Negroni Aperol.

Modyfikacje mogą dotyczyć także charakteru i barwy wykorzystanego wermutu – jeśli słodkie wino aromatyzowane zastąpimy wytrawnym, a zamiast ginu wykorzystamy Prosecco, będziemy mogli uraczyć się świetnym musującym drinkiem Negroni Sbagliato. Wermut czerwony możemy w końcu zastąpić białym (Negroni White) i liczyć na równie doskonałe efekty, jak wtedy, gdy postanowimy postać wiernymi oryginalnemu przepisowi na Negroni Campari. Ciekawą opcję dla wszystkich tych, którzy unikają procentów, stanowi też Negroni bezalkoholowe, z bezalkoholowym ginem, wermutem i aperitifem.

Wyborny smak drinka Negroni uczynił to włoskie szlacheckie nazwisko znanym i wymawianym z nieukrywanym szacunkiem przez miłośników koktajli na całym świecie. Także i my możemy mieć okazję posmakować nieco Italii już podczas najbliższej wizyty w dobrym barze lub restauracji. Albo w swoim domu! Winnica Lidla gorąco zachęca do spróbowania swoich sił w sztuce barmańskiej i skorzystania z jednego z przytoczonych przepisów na koktajl Negroni w różnych wersjach. Negroni Campari? A może Aperol Negroni lub Negroni White? Wybór należy do Ciebie!