Drinki z ginem i martini – klasyka na 3 sposoby
Współcześnie Martini dostępne jest pod wieloma postaciami. To nie tylko nazwa znanego drinka, o określonych proporcjach ginu i wytrawnego wermutu, ale także marka samego wermutu, dostępnego w kilku odmianach – czerwonej, białej i różowej.
Wśród najpopularniejszych koktajli alkoholowych można wskazać na drinki z Martini Bianco.
Połączenie Martini z ginem to propozycja dla osób, które lubią wyraziste, ziołowe smaki. Oba alkohole z racji swojego charakteru warto podawać podczas posiłku, zwłaszcza przy potrawach mięsnych i sałatkach. Jednak drink z Martini smakuje równie dobrze w wersji solo.
Gin, który również wchodzi w skład tego połączenia, cieszy się popularnością od wielu pokoleń. Ten anglosaski rodzaj jałowcówki, powstał już w XVII w. i został rozpowszechniony przez Brytyjczyków, zwłaszcza przez Wilhelma III. Obecnie stanowi doskonały aperitif, jak i jest wykorzystywany w wielu aromatycznych zestawieniach alkoholowych. Drinki z ginem mają wciąż rosnące grono zwolenników i cieszą się dużą sławą. Dzisiaj gin produkuje się na całym świecie – w Winnicy Lidla znajdziecie chociażby szkocki gin Botanist, włoski gin Bacur, polski gin Lubuski czy angielski Fifty Pounds London Dry.
Domowe drinki z Martini można wykonać bez znajomości specjalistycznej sztuki barmańskiej. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, po których można zaserwować swoim gościom smaczne połączenia. Drinki Martini z ginem wykonać można przy użyciu shakera lub szklanicy barmańskiej. Przygotowaliśmy kilka przepisów, którymi można pochwalić się podczas spotkania ze znajomymi.
Przepis na Dry Martini
Najbardziej klasyczna wersja drinka Martini, która została wpisana na listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) i wykonywana jest podczas oficjalnych zawodów barmańskich. Dry Martini to proste połączenie, składające się z dwóch głównych składników oraz kostek lodu. Miesza się tu odpowiednie proporcje ginu oraz wytrawnego wermutu, przez co drink jest wyrazisty w smaku, jasny i klarowny. Sprawdzi się podczas oficjalnych, jak i prywatnych okazji.
SKŁADNIKI:
60 ml ginu
10 ml wytrawnego wermutu
kostki lodu
WYKONANIE:
Do szklanicy barmańskiej lub połówki shakera należy włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać gin oraz wytrawny wermut. Całość delikatnie zamieszać i przecedzić do chłodnego kieliszka koktajlowego. Drink można udekorować kawałkiem skórki cytrynowej lub kilkoma oliwkami.
Przepis na drink Negroni
Drink w słodszej wersji niż Dry Martini. Negroni to połączenie ze słodkim wermutem, który również dobrze smakuje z ginem. Dla zwolenników innych zestawień ginu i słodkich dodatków, polecamy drinki z ginem i grenadiną, dostępne w Winnicy Lidla.
Prosty do wykonania, jest też nie mniej popularny jak jego wytrawna odmiana. Drink Negroni jest chętnie polecany przez barmanów i można spotkać go w wielu restauracjach czy pubach. Składa się z kilku prostych elementów,
dlatego da się go bez problemu wykonać w zaciszu domowym.
SKŁADNIKI:
30 ml ginu
30 ml Campari
30 ml słodkiego, czerwonego wermutu
kostki lodu
WYKONANIE:
Do niskiej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać pozostałe składniki – gin, Campari i czerwony wermut. Całość lekko zamieszać i udekorować skórką pomarańczową. Gotowy drink podać do spożycia.
Przepis na Knickerbocker
Nie jest tak popularny, jak Dry Martini czy Negroni, jednak posiada już swoją długą historię. Drink Knickerbocker to połączenie mocnego alkoholu, jakim jest gin, wytrawnego wermutu oraz słodkiego wermutu. Znany jest od początku XX wieku, a pierwsza wzmianka na jego temat pojawiła się już ok. 1930 roku, w poradniku dla barmanów „The Savoy Coctail Book”. Od tamtego czasu nieustannie gości podczas oficjalnych, jak i prywatnych przyjęć.
Inne smaczne przepisy na drinki z ginu i wermutu, dostępne są na www.winnicalidla.pl
SKŁADNIKI:
60 ml ginu
10 ml wytrawnego wermutu
10 ml słodkiego wermutu
kostki lodu
WYKONANIE:
Do szklanicy lub shakera należy włożyć kilka kostek lodu.
Dodać gin, słodki i wytrawny wermut, a następnie całość zmieszać ze sobą. Gotowy napój przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego i udekorować skórką z cytryny.