Martini to jeden z tych drinków, które weszły do klasyki gatunków i zajmują tam jedno z wyższych miejsc. Znane i lubiane połączenie ginu oraz wermutu, zapisało się na kartach historii barmańskiej już wiele lat temu. Swoją popularnością Martini przeniknęło także do różnych dziedzin kultury, w tym filmu. Nie sposób zapomnieć jakim drinkiem raczył się James Bond, czyli słynny agent brytyjskiego wywiadu.
Martini – drink o wyjątkowym smaku
Martini to synonim elegancki i szykowności. Kojarzy się z oficjalnymi spotkaniami, biznesowymi rozmowami, imprezami na poziomie. Jednak ten znany drink z oliwką, to także idealny dodatek do wieczoru spędzonego ze znajomymi czy z rodziną.
Drink Martini został po raz pierwszy przyrządzony prawdopodobnie już na początku XX wieku. Wtedy to, w nowojorskim klubie Knickerbocker, pracował barman o nazwisku Martini, któremu możliwe, że zawdzięczamy to wyjątkowe połączenie alkoholowe. Inna wersja tej historii mówi o powstaniu drinka w koncernie Martini and Rossi. Firma zajmuje się bowiem produkcją wermutu o tej samej nazwie, co też często jest mylone ze słynnym drinkiem. Jaka by jednak prawda nie była, trzeba przyznać, że bez Martini trudno obecnie wyobrazić sobie menu w wielu pubach, klubach czy restauracjach,
Drink Martini to połączenie zaledwie dwóch składników, z możliwością dodania kostek lodu. Jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. Jednak, by go przyrządzić, należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji. Skład Martini to bowiem dwa mocne akcenty – gin oraz wermut. Jeśli zostaną one zaburzone, mogą sprawić, że to zestawienie straci swój niepowtarzalny smak. Dlatego warto kierować się szczegółowymi wskazówkami z przepisu na drinka z Martini.
Klasyczne Dry Martini
Mówiąc o drinku Martini, trzeba wspomnieć, że jego właściwa nazwa to Dry Martini. To klasyczne połączenie znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Przepis na Dry Martini może być wykorzystywany podczas oficjalnych zawodów barmańskich na całym świecie. Dlatego przygotowanie takiego drinka podczas spotkania z bliskimi, będzie świetną atrakcją i dodatkiem do kolacji.
Wytrawne połączenie mocnego alkoholu będzie doskonale pasować do dań mięsnych i sałatek. Gorzki posmak ginu i wermutu idealnie podkreśli aromat zaserwowanych potraw. Jeśli chcecie spróbować także innych drinków z ginem, w Winnicy Lidla przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji.
Wykonanie Dry Martini zajmuje zaledwie kilka chwil. Nie trzeba posiadać w domu shakera, ani innych naczyń lub dodatków, którymi posługują się w swojej pracy barmani. Przyda się natomiast kieliszek koktajlowy o charakterystycznym kształcie, na wysokiej nóżce.
Składniki:
- 60 ml ginu
- 10 ml wytrawnego wermutu, możesz również użyć wina białego półwytrawnego lub wina białego półsłodkiego
- kostki lodu
- 10 ml wytrawnego wermutu, możesz również użyć wina białego półwytrawnego lub wina białego półsłodkiego
Wykonanie:
Do wysokiej szklanki należy włożyć kilka kostek lodu oraz dodać gin i wermut. Całość lekko zamieszać. Następnie przelać do uprzednio schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec drink można udekorować zieloną oliwką.
Vesper Martini – ulubiony drink Jamesa Bonda
Na temat dobrych drinków można mówić w nieskończoność. Tak samo jest z Vesper Martini, czyli połączeniem wódki, ginu i wytrawnego wermutu. To ciekawa modyfikacja klasycznego Dry Martini, znana głównie dzięki bohaterowi filmów i książek o Jamesie Bondzie. Tytułowy agent 007 często kosztował tego drinka, zawsze prosząc o „wstrząśnięty, ale nie zmieszany”.
Vesper Martini to zestawienie łączące w sobie mocne alkohole, dlatego należy uważać z jego ilością, podawaną podczas kolacji. Drink warto pić powoli, delektując się jego smakiem i aromatem.
Dla smakoszy, którzy chcieliby poznać inne drinki z ginu i wermutu, przygotowaliśmy więcej przepisów na wyjątkowe połączenia.
Składniki:
- 20 ml czystej wódki
- 60 ml ginu
- kostki lodu
Wykonanie:
Do shakera należy włożyć kilka kostek lodu. Następnie wlać wódkę, gin i wytrawny wermut. Całość energicznie ze sobą zmieszać, potrząsając naczyniem. Przygotować kieliszek koktajlowy, który uprzednio warto schłodzić w lodówce. Przelać do niego gotowy napój i podać do wypicia.