Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Flor de Cana rum z historią wulkanu w tle 

 

Historia rumu Flor de Cana rozpoczęła się w 1875 roku, kiedy Alfredo Francisco Pellas Canessa, młody poszukiwacz przygód z Genui we Włoszech, zaryzykował wszystko, zostawiając rodzinę i wygodę starego kontynentu, aby udać się do egzotycznego kraju- Nikaragui. Pierwszą rzeczą, w którą zainwestował była łódź parowa przewożąca pasażerów i towary na krótszej i bezpieczniejszej trasie ze wschodniego wybrzeża USA na zachodnie wybrzeże, trasa wiodła przez Nikraguę. Trasa okazała się ogromnym sukcesem, ale kiedy pojawiły się wieści o budowie Kanału Panamskiego i amerykańskiej linii kolejowej od wybrzeża do wybrzeża, Alfredo Francisco wiedział, że nadszedł czas na nową przygodę. W 1890 roku znalazł idealne miejsce dla gorzelni Flor de Caña u podnóża wulkanu San Cristóbal, najwyższego i najbardziej aktywnego wulkanu w Nikaragui. Żyzność okolicznych gleb, wzbogacona woda i gorący wulkaniczny klimat okazały się pomocne w kształtowaniu wyjątkowego charakteru rumu. W ciągu swojej 130-letniej historii marka, firma i rodzina przeżyły katastrofę lotniczą, wojnę domową, nacjonalizację, hiperinflację, pożary, huragany, trzęsienia ziemi i wybuchy wulkanów. Przez cały ten czas i wbrew wszelkim przeciwnościom firma była w stanie pozostać firmą rodzinną przez pięć pokoleń. Co ciekawe tylko 3 na 10 000 firm rodzinnych udało się utrzymać firmę w swoich rękach do piątej generacji.

 

Wulkan, który stworzył rum

Najwyższy i najbardziej aktywny wulkan w Nikragui, San Cristóbal, miał niewątpliwy wpływ na rozwój marki. Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna, nawożona jest stale przez popioły wydalane przez wulkan, a więc stanowi świetne podłoże do uprawy trzciny cukrowej. Wulkan wzbogaca w minerały wodę, która wykorzystywana jest do produkcji rumu, a wysokie temperatury przyczyniają się do szybkości parowania rumu i sprzyjają bardziej intensywnej i dynamicznej interakcji między beczką a rumem.

 

 

 

Winnica Lidla poleca:

 

 

 

 

 

Rumy starzone naturalnie – portfolio marki Flor de Cana

Marka Flor de Cana prezentuje kilka kolekcji rumów. Pierwsza z nich to kolekcja Luxury, w której znajdziemy tylko jedną pozycję, rum Flor de Cana 25. Kolejna kolekcja to Ultra Premium prezentująca dwa rumy – Flor de Cana 12 i Flor de Cana 18. Super Premium Collection również zawiera dwa rumy, jest to biały 7 Cristalino oraz złoty 7 Gran Reserva. Premium Collection to rum biały 4 Extra Seco, rum 4 Anejo Oro oraz 5 Anejo Clasico. Ostatnia z kolekcji nosi nazwę Specialties Collection, w jej skład wchodzą: kawowy likier na bazie rumu Spresso, likier kokosowy Ultra Coco oraz starzony w beczkach po bourbonie rum Perfect 10.