Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Z czym pić Koniak? 5 sposobów

Z czym pić Koniak? 5 sposobów

Koniak – co to za alkohol?


Koniak to wysokoprocentowy destylat winny, wytwarzany w miejscowości Cognac we Francji; co ważne, tylko stamtąd mogą pochodzić oryginalne alkohole sygnowane nazwą Koniak. Tamtejszy region Charente, dzięki korzystnym oceanicznym wiatrom, żyznym glebom oraz krótkim i łagodnym zimom zapewnia doskonałe warunki do wzrostu trzem wymagającym szczepom białych winogron: Folle Blanche, Colombard i Ugni Blanc. To właśnie z nich wytwarzany jest Koniak, który po skomplikowanym procesie produkcji, trafia do dębowych beczek. W tych ostatnich leżakuje przez długi czas, nabierając unikalnych walorów smakowych i aromatycznych. Nad przebiegiem każdego z etapów bacznie czuwa maître de chai, czyli szef piwnicy – jego rolą jest zadbać o to, by powstający trunek miał jak najwyższą jakość.

 

Czym różni się brandy od Koniaku?


Koniak a brandy – na czym właściwie polega różnica? Można powiedzieć, że każdy Koniak to brandy, ale nie każda brandy to Koniak. Nazwa brandy pochodzi od słowa brandewijn, którym Holendrzy określali alkohol powstały z destylowanego lub wypalonego wina. Swoją drogą, to właśnie niderlandzcy kupcy handlujący francuskim winem wpadli na pomysł, aby poddawać wino procesowi destylacji, dzięki czemu zmniejszało ono swoją objętość i łatwiej było je transportować.

 

Różnica pomiędzy alkoholami polega na tym, że brandy, poza winogronem, można wytwarzać z innych sfermentowanych owoców, natomiast Koniak powstaje jedynie ze ściśle określonych odmian białych winogron. Istotny jest również fakt, że Francuzi zastrzegli sobie prawo do nazwy handlowej „Koniak”.

 

Koniak a whisky


Koniak nierzadko jest też mylony z whisky. To zasługa charakterystycznego, podobnego koloru obydwu trunków oraz ich intensywnego aromatu. W praktyce jednak, alkohole te znacznie się od siebie różnią, zwłaszcza w zakresie przebiegu procesu produkcyjnego. Przede wszystkim, Koniak powstaje z owoców (winogron), natomiast whisky ze zbóż. Oba trunki łączy natomiast proces dojrzewania w dębowych beczkach, w których zyskują podobny aromat.

 

Koniak – rodzaje


Poszczególne Koniaki, w zależności od długości leżakowania, różnią się smakiem, aromatem, a także ceną. Każdy ma za to specjalne oznaczenie na etykiecie, potwierdzające rodzaj i wysoką jakość trunku.

Najmłodszy Koniak posiada oznaczenie V.S. (skrót od Very Special), które informuje, że leżakował minimum 2 lata. Natomiast V.S.O.P. - czyli Very Superior Old Pale, to minimum 4-letni Koniak. “Napoleon” to ceniony typ Koniaku dojrzewającego minimalnie 6 lat. Najwyżej w hierarchii Koniaków stoją X.O. (Extra Old), to trunki conajmniej 9 letnie.

 

Koniak – jak pić i z czym?


Koniak należy podawać w temperaturze 21 stopni Celsjusza, w charakterystycznych kieliszkach z pękatą czaszą na krótkiej nóżce. Koniak powinno spożywać się nie w trakcie, a po skończonym posiłku. Przed degustacją trunek należy powąchać, wręcz zanurzyć nos w kieliszku, tak by poczuć jego aromat, a następnie wziąć niewielki łyk. Warto pamiętać, że ten rodzaj alkoholu pije się powoli, delektując jego smakiem.

 

Choć mówi się, że łączenie Koniaku z czymkolwiek to świętokradztwo, aż żal nie wykorzystać tak bogatego w aromaty trunku do drinków. Dużą popularnością cieszy się przede wszystkim Koniak z colą – wytrawny charakter alkoholu w połączeniu ze słodyczą i bąbelkami coli daje przyjemny, unikalny efekt.

 

Dobrym pomysłem na drink z udziałem Koniaku będzie połączenie trunku z sokami – wiśniowym i z limonki. Możesz dodać go do jednego z nich lub wymieszać z obydwoma. Dobrze komponuje się również z grejpfrutem, pomarańczą czy ananasem.

 

A z czym pić Koniak Napoleon? Trunek doskonale pasuje do deserów np. ciasta, tortu, a także gorzkiej czekolady. W letnie dni warto dodać do niego kilka kostek lodu. Napoleona możesz też przygotować w drinku, równoważąc jego wytrawny, cierpki smak likierem wiśniowym lub z czarnej porzeczki. Dodając do mieszkanki piwo imbirowe, uzyskasz prawdziwą eksplozję smaków i aromatów, idealnych na zimowe popołudnie.

 

Orzeźwiającym drinkiem jest Koniak z sokiem jabłkowym, tonikiem, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz lodem. Taka schłodzona mieszkanka będzie idealna na wakacje.

 

Interesującą kompozycją dla fanów słodszych drinków będzie mieszanka Koniaku z bananem. Dodaj do tego wino musujące i kruszony lód, a otrzymasz wyjątkowy koktajl z procentami!