Piwo kraftowe — co to takiego?
Co to jest piwo kraftowe? Jedną z cech charakterystycznych takiego trunku jest jego unikalna, autorska receptura oraz skład. Alkohole tego typu wytwarza się wyłącznie z wysokiej jakości składników takich, jak słody jęczmienne czy pszeniczne oraz chmiel, który nadaje trunkowi charakterystycznej goryczki. Piwa kraftowe są pozbawione wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków.Zawierać mogą natomiast różnego rodzaju nietypowe składniki, których zadaniem jest podkreślenie unikalności danego piwa. Kluczową rolę w tworzeniu piw kraftowych odgrywa znany z imienia i nazwiska piwowar, który bardzo często jest również właścicielem danego browaru i uczestniczy w poszczególnych etapach produkcji. Tego typu trunki często powstają w niewielkich, lokalnych browarach. By móc mówić o piwie kraftowym, jego roczna produkcja nie powinna przekraczać 5 000 hektolitrów
Czym piwo kraftowe różni się od rzemieślniczego? Drugie z nich warzone jest w domowych warunkach. Jego receptura znana jest wyłącznie najbliższym osobom z otoczenia rzemieślnika, który ma pełną kontrolę na poszczególnymi procesami produkcyjnymi. Często spotkać można się również z określeniem, jakim jest piwo kontraktowe. Najprościej opisać można je jako wyrób niezależnego rzemieślnika, który zdecydował się na przekazanie receptury swojego trunku oraz niezbędnych do jego przyrządzenia surowców innemu browarowi, umożliwiając jego produkcję na większą skalę. Piwowar ma tutaj pełen nadzór nad całym procesem — od gotowania, aż po rozlewanie. Nierzadko zajmuje się on także działaniami związanymi z dystrybucją, sprzedażą czy marketingiem.
Piwa kraftowe z WinnicyLidla
Szukając dobrego piwa kraftowego, warto zapoznać się z ofertą Winnicy Lidla. Zarezerwować można tu trunki takie, jak:
- Piwo kraftowe Kwas NY — doskonała propozycja dla koneserów. Piwo to zostało bowiem zakwaszone bakteriami kwasu mlekowego i odfermentowane przy pomocy specjalnego szczepu drożdży stworzonego z myślą o mocnych alkoholach. To trunek kwaśny, wytrawny, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owocowymi.
- Piwo kraftowe Not So Scary — jasne piwo w stylu New England IPA zawierające 5,2% alkoholu. Jest ono mętne, gładkie, słodkie, z krótką goryczką i cytrusowym aromatem.
- Piwo kraftowe Some Like it Hot — orzeźwiające piwo pszeniczne, które swoją lekkość oraz cytrusowy aromat zawdzięcza odpowiednio dobranym chmielom oraz zawartości trawy cytrynowej.
- Piwo kraftowe Crazy Mike — trunek o 9% zawartości alkoholu, który pachnie żywicą, cytrusami oraz tropikalnymi owocami. Zasługą tego jest mieszanka 5 odmian amerykańskiego chmielu.
- Piwo kraftowe Tropical Black IPA — produkt ten przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom unikalnych piw. To trunek mocno goryczkowy, o zapachu cytrusów i owoców tropikalnych.
- Piwo kraftowe Meteor — trunek o bogatym, mocno słodowym aromacie, z subtelnymi nutami karmelu i suszonych owoców. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest słodowość oraz delikatna owocowość.
- Piwo kraftowe SangriAle — piwo zawierające 4,9% alkoholu, które stanowi połączenie sangrii oraz Pale Ale. W jego składzie znaleźć można naturalnie tłoczony sok z wiśni oraz czerwonej pomarańczy i puree mandarynkowe.
Miłośnikom oryginalnych alkoholi do gustu przypadną również dostępne w Winnicy Lidla piwa trapistów. Wytwarzane są one w klasztorach trapistów, głównie w Belgii, na bazie unikalnych receptur tworzonych przez mnichów. To piwa butelkowe, górnej fermentacji.
Jesteście ciekawi, jaki wpływ na nasze zdrowie ma piwo? Koniecznie przeczytajcie ten wpis (Czy piwo jest zdrowe? 4 fakty! oraz Piwa kraftowe — dlaczego tak chętnie je wybieramy?).