Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Piwa kraftowe — dlaczego tak chętnie je wybieramy?

Piwo kraftowe — co to takiego?

Mianem piwa kraftowego określa się trunek przyrządzany w browarze rzemieślniczym. Tego typu miejsca nierzadko poszczycić mogą się wieloletnimi tradycjami w zakresie produkcji trunków. Do cech charakterystycznych takich browarów zaliczyć można między innymi stosowanie tradycyjnych metod, sięganie po naturalne, niekiedy bardzo oryginalne składniki, warzenie piwa w niewielkich ilościach oraz niezależność od komercyjnych koncernów alkoholowych. Dlaczego warto zdecydować się na zakup piwa kraftowego? To znakomite rozwiązanie dla wszystkich osób, którym znudziły się znane marki i szukają nowych smaków. Wybór piw kraftowych jest na tyle bogaty, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Rodzaje piwa kraftowego

Piwo kraftowe dzieli się na dwa główne rodzaje. Do czynienia możemy mieć między innymi z trunkami dolnej fermentacji, określanymi również mianem Lagerów. Do ich cech charakterystycznych zalicza się długi proces produkcji, leżakowanie w temperaturach od 8 do 12 stopni oraz czysty, orzeźwiający smak. Najpopularniejszymi piwami kraftowymi tego typu są:

  • Lager — jasne piwo ważone z dodatkiem chmielu, cukru drożdży i słodu jęczmiennego lub pszenicznego. Ma ono niski poziom goryczki.
  • Pilsner — piwo z wyrazistą goryczką mające jasną, słomkową barwę i zbożowy zapach.
  • Koźlak — mocny Lager o wyrazistym zapachu i słodowym smaku. Zawiera słód jęczmienny lub pszeniczny.
  • Porter — piwo ważone przeważnie z ciemnego słodu, o mocnym, jęczmiennym smaku. Zawiera ono palone nuty o karmelowym, czekoladowym lub orzechowym smaku.
  • Wotbier — trunek pszeniczny o zbożowym posmaku. Bogaty jest on w drożdże, imbir oraz skórkę pomarańczową.
  • Weissbier — jasne lub ciemne piwo musujące, które wytwarza się ze słodu jęczmiennego oraz pszenicznego. Pachnie ono goździkami, piernikami i gałką muszkatołową.
  • Stout — ciemne piwo, które produkowane jest na bazie słodu jęczmiennego. Przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom trunków z wyczuwalną goryczką.

Drugim rodzajem piw kraftowych są trunki górnej fermentacji, inaczej Ale. Czas ich produkcji jest znacznie krótszy niż w przypadku Lagerów. Piwo to leżakuje w temperaturach wahających się od 16 do 30 stopni. Ma ono bogaty, owocowy smak i aromat. Do piw kraftowych górnej fermentacji zaliczyć można następujące odmiany:

Jak podawać piwo kraftowe?

Aby móc w pełni docenić walory kraftowego piwa, zadbać należy o odpowiednie jego zaserwowanie. Trunek ten przechowywać powinno się w temperaturze nie niższej niż 5 stopni, a podawać w temperaturze od 8 do 16 stopni. Jeżeli będzie ona wyższa lub niższa, straci on swój naturalny smak i aromat. Piwa nigdy nie należy schładzać kostkami lodu — przyczynia się to bowiem to bardzo szybkiego wydzielania gazu i pogorszenia smaku trunku. Piwo kraftowe najlepiej podawać w kuflach z zaokrąglonymi brzegami, dzięki którym zawarte w nim bąbelki ulatniać będą się znacznie wolniej. Trunek ten należy wlewać powoli, do przechylonego na ukos kufla, wypełniając go do 2/3 wysokości. Następnie ustawiamy go pionowo i nalewamy resztę piwa, pamiętając o pozostawieniu piany.

Szukając bogatego wyboru wysokiej jakości piwa kraftowego, warto zajrzeć do Winnicy Lidla. W kilka chwil z łatwością bezpłatnie zarezerwować można tu ulubione trunki, a po kilku dniach odebrać je w wybranym sklepie. Poza piwem dostępne są tutaj również inne alkohole takie, jak wino, whisky czy wódka.

Piwo kraftowe z lokalnego browaru to znakomita alternatywa dla produkowanych na masową skalę trunków.