Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Lód w kostkach – szara eminencja drinków, nieodzowny składnik wielu wyśmienitych kompozycji, którego obecność jest tak oczywista, że często nawet pomijana w przepisach. I my w tej kwestii nie jesteśmy bez winy, dlatego bijemy się w piersi. Prawda jest taka, że to właśnie zmrożonej wodzie przyjmującej kubistyczne kształty w dużej mierze zawdzięczamy wspaniałe właściwości orzeźwiające spożywanych trunków. Lód pasuje nie tylko do napojów i drinków, także bezalkoholowych, lecz również do specjałów z procentem spożywanych solo, m.in. whisky, a niekiedy i wina. Jak zrobić kostki lodu – te zwykłe i te jak najbardziej niezwykłe, idealne na zabawę, tłumaczymy w niniejszym wpisie!

Jak zrobić kostki lodu?

A zatem jak zrobić kostki lodu – do koktajli, lemoniady, wina czy whisky? Możliwości mamy naprawdę sporo. A co ważne – żaden z omawianych sposobów nie powinien okazać się zbyt skomplikowany. Do naszego specjalnego zadania możemy wykorzystać specjalne foremki wykonane z plastiku lub gumy, czy też woreczki, które napełniamy wodą, a następnie umieszczamy w zamrażarce aż do czasu dokonania się procesu krzepnięcia. Coraz częściej odpowiedzi na pytanie, w czym zrobić kostki lodu, udzielają nam nowoczesne lodówki wyposażone w kostkarki. Amatorzy orzeźwiających koktajli mogą również zainwestować w specjalne dodatkowe kostkarki pasujące do większości zamrażarek, w których jednorazowo można stworzyć nawet kilkadziesiąt kostek lodu.

Fantazjując na temat przepysznego drinka, często obrazujemy sobie pływające w nim z gracją bezbarwne, krystalicznie czyste kostki lodu. Praktyka jednak pokazuje, że w wielu przypadkach nasze oczekiwania rozmijają się z rzeczywistością, a kostki po wyjęciu z foremek okazują się matowe, żeby nie powiedzieć – mętne. Kto jest temu winien oprócz nas samych? Wszędobylskie powietrze. A zatem jak zrobić idealnie przezroczyste kostki do lodu? Wystarczy, że wodę wykorzystywaną do produkcji lodu wcześniej przygotujemy raz lub dwa. Jeszcze lepiej, jeśli przed podgrzaniem ciecz uda nam się przefiltrować, a tym samym pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.

Istnieje jeszcze jeden sposób na to, by stworzyć idealnie przezroczyste kostki do lodu. Wypełnijmy otwarty pojemnik wodą i umieśćmy go na nie dłużej niż dobę w zamrażarce. Po upływie tego czasu wyjmijmy bryłę lodu i – ciepłym ostrzem (wystarczy zamoczyć je na chwilę w gorącej wodzie) – odetnijmy mętną warstwę lodu. Następnie natnijmy bryłę (ilość i głębokość cięć powinna zależeć od naszego zapotrzebowania na kostki) i, posługując się tłuczkiem, wytłuczmy kostki. Pozostałą, nienaruszoną część bryły możemy ponownie umieścić w pojemniku i odstawić do zamrażarki.

Przezroczyste kostki lodu to zaledwie jedna z opcji. Jeśli marzy nam się wystrzałowa impreza, możemy zaskoczyć naszych gości przebojowym, wielobarwnym lodem! Jak zrobić kolorowe kostki lodu? Jak łatwo się domyślić – decydujące znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich składników. Bezbarwną ciecz powinniśmy bowiem zastąpić sokami, napojami gazowanymi lub wodą z dodatkiem syropu (np. grenadiny). Mowa o kostkach bezalkoholowych – miłośnicy trunków z procentami mogą z kolei postawić na zachwycające wyglądem w każdej postaci likiery! Kolorowe kostki lodu w wydaniu bezalkoholowym z pewnością oczarują zarówno najmłodszych, jak i dorosłych. Pamiętajmy, że stawiając na tego typu lód (z procentami lub bez), jesteśmy w stanie dodatkowo wzbogacić smak serwowanego specjału!

Jak zrobić kostki lodu bez foremki

Jak zrobić kostki lodu bez foremki czy profesjonalnej kostkarki? Po pierwsze – nie poddawajmy się w drodze po orzeźwienie. W tym przypadku liczy się bowiem przede wszystkim nasza pomysłowość – na dobrą sprawę możemy wykorzystać wszystko, co nada wodzie po przeobrażeniu w lód kształt mniej lub bardziej przypominający kostkę. Podążając za ideologią zero lub less waste możemy więc napełnić wodą nakrętki butelek po wodzie mineralnej lub zagłębienia w tackach po pralinkach. Następnie oczywiście powinniśmy poddać ją działaniu minusowej temperatury. Jak jeszcze można szybko zrobić kostki lodu? Napełniając wodą miseczkę lub innego rodzaju pojemnik (także woreczek – zwykły lub strunowy), a po wyjęciu z zamrażarki – podzielić lód na kostki (lub po prostu mniejsze bryłki) przy użyciu specjalnej piłki, noża, tłuczka do mięsa, blendera lub szpikulca do lodu rodem z Nagiego instynktu.

Kostki lodu do whisky

Chociaż wielu koneserów twierdzi, że wysokiej jakości whisky (lub whiskey) powinniśmy spożywać bez żadnych dodatków, znajdą się i tacy (i to bardzo często), którzy spożywają miedziano-złoty trunek w drinkach, z odrobiną wody lub wrzucając kostki lodu do whisky. Lód bowiem pozwala nam nie tylko schłodzić trunek, lecz również, topniejąc, umożliwia równomierne uwalnianie się aromatów tworzących jej bukiet. Kostka lodu może zatem uczynić przygodę z whisky jeszcze przyjemniejszą!

Część smakoszy (i to znaczna) nie godzi się jednak na rozcieńczanie whisky wodą w stanie ciekłym ani wodą w stanie stałym, która i tak niepowstrzymanie dąży do powrotu do stanu ciekłego. W takim przypadku nieocenione mogą okazać się kamienne kostki lodu do whisky, znane też jako kamienie!

Kamienne kostki lodu do whisky

Kamienne kostki lodu do whisky (lub metalowe), czyli whiskey stones, to kusząca alternatywa dla wszystkich tych, którzy ten wyborny trunek pragną spożywać w temperaturze o wiele niższej od tej pokojowej, jednak nie godzą się na zubożenie jego wspaniałego smaku nawet jedną kropelką wody. Kamienne kostki lodu do whisky powinniśmy umieścić w zamrażarce na kilka godzin przed planowaną degustacją, a następnie – w naszym ulubionym szkle. Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo estetyczny wygląd (istnieje wiele wersji kamieni – m.in. bazaltowe, granitowe czy steatytowe), wytrzymałość oraz fakt, że nie przejmują zapachu ani smaku trunku. Co istotne, kamienne kostki do whisky, dzięki zaokrąglonym krawędziom, nie zagrażają zbytnio naszym pięknym szklankom!

Ile kostek lodu do whisky schłodzenia wykorzystujemy? Przynajmniej dwie lub trzy. Jednak kostka bowiem zbyt szybko roztopi się i rozcieńczy alkohol. No chyba, że właśnie o to nam w tym wszystkim chodzi. Jeśli postawimy na kamienie, do nadania specjałowi niskiej temperatury powinniśmy wykorzystać ich około 3-4 na szklankę!

Kula lodu do whisky

Po co chłodzić trunek kilkoma małymi kostkami lodu, skoro równie dobrze sprawdzi się wielka kula lodu do whisky i innych specjałów, która nie dość, że błyskawicznie obniża temperaturę otaczającej ją cieczy, to na dodatek wygląda zjawiskowo? Aby przygotować kulę lodu do whisky, wystarczy, że zaopatrzymy się w specjalną foremkę o kulistym kształcie. Gwarantujemy, że majestatyczne lodowe kule zrobią furorę podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej! A tak porzucając już tematykę whisky – kulę lodową naturalnie możemy przygotować w wersji kolorowej z użyciem soków lub innych napojów – będzie jak znalazł do tropikalnych koktajli!

Kostki lodu do wina

Kostki lodu do wina dodawane bywają przez degustatorów raczej nieczęsto, co nie oznacza, że schłodzenie trunku z winogron z użyciem lodu zawsze jest błędem. Wystarczy wspomnieć o hiszpańskiej tradycji, zgodnie z którą lekkie wino czerwone serwowane jest wraz z wodą mineralną (lub oranżadą), lodem właśnie i plasterkiem cytryny. Mowa oczywiście o tinto de verano. Dlaczego więc kostki lodu do wina zdaniem wielu koneserów nawet nie tyle nie pasują, ile stanowią coś w rodzaju profanacji? Z przyczyn oczywistych – rozcieńczają trunek, a zatem zubażają jego właściwości smakowo-aromatyczne. Gdyby tylko istniał sposób na stworzenie kostek lodu do wina, które nie rozwadniałyby specjału! I tu przychodzą z pomocą kostki do wina… z wina. Wiedząc, jak zrobić lód do drinków, nie powinniśmy mieć najmniejszych problemów z przygotowaniem tych pasujących lepiej do aromatycznych propozycji renomowanych producentów.

Jeśli koniecznie zamierzamy dodać do wina parę kostek lodu, o wiele lepiej na tym wyjdziemy, jeśli postawimy na wino o barwie jasnej lub różowej, bowiem to właśnie wino białe oraz wino różowe lepiej smakuje w nieco niższych temperaturach. Kostki lodu, które nieco rozwodnią nasz trunek, o wiele mniejszą krzywdę uczynią napitkom o wyraźnej kwasowości, czyli np. tym z odmian Riesling lub Sauvignon Blanc. Niektórzy koneserzy ponadto twierdzą, że idealne połączenie na upalne dni to wino musujące z lodem. Warto w tym miejscu wspomnieć o specjalnych propozycjach, takich jak wino półsłodkieMoet & Chandon Ice Imperial Champagne Rose lub Moet & Chandon Champagne Ice Imperial, które zostały wręcz stworzone do serwowania z lodem. W towarzystwie wina z bąbelkami często doskonale odnajdują się również tzw. owocowe kostki lodu, a raczej – zmrożone owoce, a zwłaszcza truskawki (choć zamraża się też porzeczki, borówki czy kawałeczki pomarańczy). Zwyczaj serwowania Szampana na lodzie znajduje wielu zwolenników zwłaszcza w południowej części Francji

Kostki lodu do drinków.. i nie tylko!

Pora na małe podsumowanie – kostki lodu do drinków (i nie tylko) jesteśmy zatem w stanie przygotować zarówno z wykorzystaniem specjalnych foremek… jak i foremek improwizowanych. Możemy również stworzyć większą bryłę lodu i podzielić ją na mniejsze fragmenty. Warto również pamiętać o tym, że zamrozić mamy prawo nie tylko wodę (jeśli zależy nam na przezroczystości lodu – niech będzie to woda przegotowana), lecz również soki, napoje gazowane czy likiery, uzyskując tym samym wielobarwne kostki idealne na przyjęcia. Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się również owocowe kostki lodu, czyli po prostu zmrożone owoce. Najbardziej pomysłowi smakosze, dla cennych wrażeń estetycznych oraz dodatkowych niuansów smakowych, tworzą również kostki lodu z miętą, bazylią czy kwiatami jadalnymi.

Co do whisky, choć niektórzy jej znawcy mogą uważać to za niegodziwość, bywa ona serwowana zarówno z tradycyjnymi kostkami (najlepiej przynajmniej trzema), jak i intrygującymi kulami czy eleganckimi kamieniami zwanymi wiecznymi kostkami lodu. Problematyczna jest również kwestia dodawania lodu dla wina. Większość smakoszy jest na nie, trzeba jednak zwrócić uwagę, że w pewnych kręgach w ten sposób schłodzony trunek z winogron bywa traktowany jako letni specjał. Istnieją w końcu eleganckie Szampany, w przypadku których kostki lodu do wina pasują doskonale – producenci reklamują je wręcz jako napitki najlepiej smakujące właśnie na lodzie. Wino w towarzystwie kostek lodu często możemy spotkać również w imprezowych koktajlach!

À propos wybornych winnych propozycji – zarówno wina wytrawne, jak i wina półwytrawne czy wina słodkie zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy. Sam zadecyduj, czy zechcesz je spożywać z lodem! Kto wie – może w ten sposób znajdziesz nowy, doskonały sposób na orzeźwienie?

Czytaj także:

Jak serwować wino?

Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

Jakie wino — słodkie czy wytrawne?

Wino lekkie na lato – 5 propozycji

Wino ciężkie – co to znaczy?

Wino czerwone słodkie – do czego pasuje?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?

Dobre wino czerwone półwytrawne: 5 konkretnych propozycji

Wino białe wytrawne na prezent – podpowiadamy, jakie wybrać!

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!

Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?

Whisky słodowa – co musisz o niej wiedzieć?

Whisky blended – co trzeba o niej wiedzieć