Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky blended – co trzeba o niej wiedzieć

Whisky blended – co to znaczy?

Whisky blended – co to za oznaczenie i o czym nas informuje? Z tym napisem możemy spotkać się na etykietach wielu whisky. Co to znaczy whisky blended? To jeden z dwóch podstawowych typów whisky, która powstaje poprzez zmieszanie kilku różnych rodzajów whisky. Whisky blended reprezentuje alkohole mocne. Produkowany jest minimum z dwóch, a nierzadko nawet z kilkunastu rodzajów whisky. W skład whisky blended wchodzą zwykle whisky z jęczmienia (single malt) oraz destylaty z innych zbóż. Poszczególne whisky mogą pochodzić z różnych destylarni. Producenci whisky blended zazwyczaj nie podają wieku trunku, ponieważ jej składowe mogą powstawać w różnym czasie.

Whisky blended to niemal 90 procent całej whisky szkockiej sprzedawanej na świecie. To trunek kierowany o wyważonym smaku, który z dużym prawdopodobieństwem trafi w gusta większości konsumentów. Jako że produkuje się ją masowo, największy nacisk kładzie się tu na powtarzalność smaku i aromatu każdej partii produkcyjnej. Chodzi o to, by whisky blended określonej marki smakowała tak samo w każdym miejscu na świecie.

Przeczytaj także: O whisky z okazji 27 mara: Międzynarodowego Dnia Whisky

Jak powstaje whisky blended?

Whisky mieszana powstaje w kilkuetapowym procesie. Na początku ziarna poddaje się słodowaniu. Namacza się je przez kilka godzin, doprowadzając do kiełkowania i wydzielania enzymów. Następnie ziarna są osuszane, by zatrzymać kiełkowanie i przejść do zacierania. W Szkocji popularne jest suszenie dymem z palonego torfu, czemu tamtejsza whisky zawdzięcza typowy, dymny charakter. Zacieranie polega na zmieleniu słodu i przepłukaniu go wodą o ściśle ustalonej temperaturze. Takich płukań wykonuje się trzy, za każdym razem w coraz wyższej temperaturze. W ten sposób enzymy w słodzie rozkładają skrobię na cukry proste.

Teraz przechodzi się do fermentacji przy udziale drożdży. W jej wyniku otrzymujemy alkohol etylowy, który należy poddać destylacji. Destylację blendów przeprowadza się w aparacie kolumnowym. Alkohol lekko rozcieńczony wodą przelewa się do dębowych beczek, gdzie dojrzewa przez następne lata. Czas tego procesu to minimum 3 lata. By uzyskać whisky blended, należy zmieszać destylaty z kilku beczek (a nawet kilku zakładów produkcyjnych). Przed rozlaniem do butelek, whisky można przefiltrować na zimno (zwiększenie klarowności trunku) i zabarwić karmelem w celu wyrównania kolorytu.

Blended whisky – rodzaje

Bardzo trudno jest wyróżnić jednoznacznie rodzaje whisky blended. Dzieje się tak dlatego, że producenci używają niekiedy nawet kilkudziesięciu destylatów do wyprodukowania jednej whisky. Zwykle nie podają przy tym na etykiecie składu mieszanki.

Rozróżnienia można dokonać na podstawie kraju produkcji. Opisany wcześniej proces wytwarzania dotyczy przede wszystkim whisky szkockiej. Amerykańska whiskey powstaje natomiast z przewagą żyta (rye whiskey) lub kukurydzy (corn whiskey). Destylaty amerykańskiej blended whiskey muszą mieć ponad 80 procent alkoholu i dojrzewać w beczkach przynajmniej 2 lata. Whisky produkuje się też w Irlandii, Japonii, Szwecji czy Indiach. Np. whisky irlandzka wyróżnia się trzykrotną destylacją i trzyletnim okresem leżakowania w beczkach.

Warto doczytać: Whisky ze Szkocji – 5 najlepszych wyborów

Single malt a blended. Czym się różnią?

Jaka jest różnica między single malt a blended? Whisky single malt to whisky w całości wyprodukowana z jęczmienia, od początku to końca przez jedną destylarnię. Uprawa i słodowanie jęczmienia jest procesem trudnym i drogim, o wiele bardziej wymagającym, niż produkcja whisky z innych rodzajów zbóż. Wynika to m.in. z innej metody destylacji. Single malty destyluje się alembikowo, blendy natomiast kolumnowo. Pierwsza metoda jest mniej wydajna, a przez to droższa, jednak wyprodukowana w ten sposób whisky ma o wiele lepszą jakość. Różnica w produkcji obu rodzajów whisky pociąga więc za sobą różnicę w cenie produktu końcowego.

Różnice w smaku poszczególnych marek whisky blended nie są aż tak silne, jak pomiędzy różnymi single maltami. Whisky single malt produkuje się na mniejszą skalę, często oznacza się je jako whisky rocznikowe, są szlachetniejsze i stworzone do tego, by powoli się nimi delekować. Blended jest dobrą bazą do drinków, single malty pijemy wyłącznie solo, na lodzie bądź z niewielkim dodatkiem wody.

Blended czy single malt – co jest lepsze?

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że whisky single malt jest lepsza od blended. Wszystko zależy od oczekiwań konkretnego konsumenta. Do degustacji przez wprawionego znawcę whisky nadaje się wyłącznie whisky single malt, a do picia na co dzień – whisky mieszana. Chodzi nie tylko o jakość, ale i cenę. Na butelkę kosztującą 200-600 zł mogą sobie pozwolić tylko nieliczni. Dzięki istnieniu blendów, wiele osób ma w ogóle szansę rozpocząć swoją przygodę z whisky. Ponadto blendy są świetną bazą do drinków. A drinki z whisky – rozwiązaniem dla osób, którym nie odpowiada smak whisky w czystej postaci.

Blended scotch whisky – jak pić

Jak pić whisky blended? Jak już ustaliliśmy, nie jest to najlepszy trunek do powolnego smakowania. Nie oznacza to oczywiście, że nie można go pić w czystej postaci – dobre marki blendów nadają się jako zwieńczenie pracowitego dnia i towarzystwo wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Wystarczy kilka kostek lodu, szklanka z grubym dnem i nieduża ilość whisky blended. Jak pić ją w formie drinku? Bardzo prosto – dopełniając szklankę colą i sokiem z cytryny.

Whisky blended to whisky o przystępnej cenie. Pozwala wejść do świata koneserów whisky i nauczyć się kultury jej picia. Jest mniej zobowiązująca niż whisky single malt, więc możemy jej śmiało używać w mniej lub bardziej skomplikowanych drinkach. To whisky na każdego!