Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky jest w stanie zapewnić nam niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Jednak jeden z typów tego trunku wyróżnia się pod tym kątem. Uznawana jest za płynny dym, pachnący spalenizną, ogniskiem, asfaltem a nawet bandażami. To whisky dymna, która znana jest przede wszystkim jako whisky torfowa. Czym się charakteryzuje?

Whisky dymna – jaką wybrać?

Whisky dymna może wydawać się niezwykle trudna do przyswojenia przez osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę w świecie whisky. I dużo w tym prawdy. Whisky dymna (torfowa) dzieli i łączy – niektórzy jej nienawidzą, inni uwielbiają. Prawdą jest, że nuty aromatu torfowego wyczuwalne są w większościach whisky – single malt czy też blended. Różnica polega na stężeniu. O co chodzi? Whisky dymiona, a właściwie torfowa, powstaje dzięki procesowi spalania torfu podczas osuszania skiełkowanego jęczmienia. Jest to jeden z pierwszych etapów produkcji whisky, jednak dym torfowy jest tak silny, że można wyczuć go w efekcie końcowym – gdy whisky trafia do beczek, do butelek, a później do naszej szklanki. Torfowość whisky, a zatem jej stopień zadymienia i wyrazistości, jest tym większy, im więcej związków fenolowych znajduje się w słodzie. 15 PPM (parts per million) oznacza lekko torfową whisky – w sam raz na pierwsze spróbowanie. Whisky o niewielkim stopniu „zadymienia” jest na przykład Scapa Glansa. Wszystko przez to, że torfowość pochodzi z beczek po torfowej whisky, w której dojrzewa ten trunek, nie zaś z procesu suszenia skiełkowanego jęczmienia nad torfem.

Czytaj także:

Whisky dymne – ranking

Najbardziej dymna whisky zawierała związki fenolowe na poziomie ponad 250 PPM. Takiego trunku nie uraczysz jednak w sklepach. W tej chwili mocno dymna whisky posiada od 55 do 80 PPM – te ostatnie ilości dotyczą jednak edycji specjalnych. Najlepsza dymna whisky to z pewnością kwestia gustu. Niektóre z tych trunków posiadają delikatny posmak soli i wyczuwalną w aromacie morską bryzę. Inne są słodkie, z nutami owocowymi, które tłumione są jednak przez konkretny torfowy zapach i dymny smak. Aby wybrać swoją ulubioną dymną whisky, musisz eksperymentować i próbować. Najlepiej w whisky barze, gdyż butelka torfowej whisky nie należy raczej do najtańszych przyjemności. Tania whisky dymna może kosztować poniżej 100 złotych, jednak ceny butelek zwykle zaczynają się od 130 złotych.

Czytaj także:

Whisky dymna czy torfowa?

Whisky dymna to określenie, które odnosi się głównie do zapachu i smaku trunku. Trudno jest opisać go inaczej, choć whisky może mieć zapach także lizolu, bandaży, palonych kabli czy asfaltu. Tak, te aromaty są jak najbardziej pożądane! Jeśli jednak będziesz szukać dymnej whisky w sklepie, znajdziesz whisky torfową. To prawidłowe określenie. O torfowej whisky napisaliśmy długi artykuł Whisky torfowa – 4 propozycje z WinnicaLidla.pl [tu linkowanie do Whisky torfowa – 4 propozycje z WinnicaLidla.pl] wyczerpujący temat. Dowiesz się z niego:

  • Jak powstaje torfowa whisky?
  • Jak pachnie i smakuje?
  • Dlaczego warto jej spróbować?
  • Jak pić torfową whisky?
  • Czy można robić z niej drinki?
  • Jakie propozycje torfowej whisky znajdziesz na stronie WinnicaLidla.pl?

Jeśli interesuje Cię bogaty świat whisky i zastanawiasz się, czy torfiaki mogą Ci zasmakować, koniecznie przeczytaj nasz tekst, w którym opisujemy także konkretne whisky dymne. Z całą pewnością torfowe whisky nie są tak straszne, jak niektórzy je malują. Warto przekonać się o tym podczas degustacji.