Whisky jest w stanie zapewnić nam niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Jednak jeden z typów tego trunku wyróżnia się pod tym kątem. Uznawana jest za płynny dym, pachnący spalenizną, ogniskiem, asfaltem a nawet bandażami. To whisky dymna, która znana jest przede wszystkim jako whisky torfowa. Czym się charakteryzuje?
Whisky dymna – jaką wybrać?
Whisky dymna może wydawać się niezwykle trudna do przyswojenia przez osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę w świecie whisky. I dużo w tym prawdy. Whisky dymna (torfowa) dzieli i łączy – niektórzy jej nienawidzą, inni uwielbiają. Prawdą jest, że nuty aromatu torfowego wyczuwalne są w większościach whisky – single malt czy też blended. Różnica polega na stężeniu. O co chodzi? Whisky dymiona, a właściwie torfowa, powstaje dzięki procesowi spalania torfu podczas osuszania skiełkowanego jęczmienia. Jest to jeden z pierwszych etapów produkcji whisky, jednak dym torfowy jest tak silny, że można wyczuć go w efekcie końcowym – gdy whisky trafia do beczek, do butelek, a później do naszej szklanki. Torfowość whisky, a zatem jej stopień zadymienia i wyrazistości, jest tym większy, im więcej związków fenolowych znajduje się w słodzie. 15 PPM (parts per million) oznacza lekko torfową whisky – w sam raz na pierwsze spróbowanie. Whisky o niewielkim stopniu „zadymienia” jest na przykład Scapa Glansa. Wszystko przez to, że torfowość pochodzi z beczek po torfowej whisky, w której dojrzewa ten trunek, nie zaś z procesu suszenia skiełkowanego jęczmienia nad torfem.
Czytaj także:
- Bourbon a whisky – co musisz wiedzieć?
- Najlepsza Whisky z Lidla – 5 typów sommeliera
- Jaki alkohol do ciasta – podpowiadamy!
- Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów!
- Dobra whisky do 300 złotych – nasze propozycje
- Która whisky najlepsza? Jak rozpoznać dobrą whisky?
- 4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu
- Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?
Whisky dymne – ranking
Najbardziej dymna whisky zawierała związki fenolowe na poziomie ponad 250 PPM. Takiego trunku nie uraczysz jednak w sklepach. W tej chwili mocno dymna whisky posiada od 55 do 80 PPM – te ostatnie ilości dotyczą jednak edycji specjalnych. Najlepsza dymna whisky to z pewnością kwestia gustu. Niektóre z tych trunków posiadają delikatny posmak soli i wyczuwalną w aromacie morską bryzę. Inne są słodkie, z nutami owocowymi, które tłumione są jednak przez konkretny torfowy zapach i dymny smak. Aby wybrać swoją ulubioną dymną whisky, musisz eksperymentować i próbować. Najlepiej w whisky barze, gdyż butelka torfowej whisky nie należy raczej do najtańszych przyjemności. Tania whisky dymna może kosztować poniżej 100 złotych, jednak ceny butelek zwykle zaczynają się od 130 złotych.
Czytaj także:
- Jak Szkoci piją whisky? Poradnik winnicalidla.pl
- Drink whisky z tonikiem – jak zrobić?
- Jaka whisky do Old Fashioned?
- Czym się różni brandy od whisky?
- Drinki z Jamesonem – jak wykorzystać tę whisky?
- Drinki z whisky z colą – 4 wariacje na temat
Whisky dymna czy torfowa?
Whisky dymna to określenie, które odnosi się głównie do zapachu i smaku trunku. Trudno jest opisać go inaczej, choć whisky może mieć zapach także lizolu, bandaży, palonych kabli czy asfaltu. Tak, te aromaty są jak najbardziej pożądane! Jeśli jednak będziesz szukać dymnej whisky w sklepie, znajdziesz whisky torfową. To prawidłowe określenie. O torfowej whisky napisaliśmy długi artykuł Whisky torfowa – 4 propozycje z WinnicaLidla.pl [tu linkowanie do Whisky torfowa – 4 propozycje z WinnicaLidla.pl] wyczerpujący temat. Dowiesz się z niego:
- Jak powstaje torfowa whisky?
- Jak pachnie i smakuje?
- Dlaczego warto jej spróbować?
- Jak pić torfową whisky?
- Czy można robić z niej drinki?
- Jakie propozycje torfowej whisky znajdziesz na stronie WinnicaLidla.pl?
Jeśli interesuje Cię bogaty świat whisky i zastanawiasz się, czy torfiaki mogą Ci zasmakować, koniecznie przeczytaj nasz tekst, w którym opisujemy także konkretne whisky dymne. Z całą pewnością torfowe whisky nie są tak straszne, jak niektórzy je malują. Warto przekonać się o tym podczas degustacji.