Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Kieliszki do degustacji whisky – co musisz wiedzieć na początek?

Jeśli nieobce jest Ci poznawanie whisky z różnych półek cenowych, prawdopodobnie udało Ci się spostrzec, że czasem trunek ten podawany jest w czymś innym, niż tradycyjna szklanka do whisky. W barach z dużym asortymentem whisky alkohol ten jest podawany w kieliszkach. Umożliwia to wygodne degustowanie i przede wszystkim poznawanie wszystkich aromatów, jakie powstały podczas produkcji whisky. Co należy wiedzieć o kieliszkach do degustacji? Jak z nich pić?

Kieliszki do degustacji whisky

Kieliszki do degustacji whisky przypominać mogą tradycyjne kieliszki do nalewek czy wódki, które miało się kiedyś w domach. Nie są jednak tak ozdobne i zwykle wykonuje się je z dość grubego, przezroczystego szkła. Kieliszek do degustacji whisky powinien umożliwiać nie tylko wygodne smakowanie i wąchanie, ale także przyglądanie się alkoholowi. Poznawanie trunki odbywa się bowiem na wielu poziomach, przy użyciu kilku zmysłów. Kieliszki degustacyjne do whisky spotyka się zwykle w miejscach, które w tego typu alkoholach się specjalizują. Zwykłe bary czy restauracje raczej pozostają przy tradycyjnym szkle do whisky – szklance z grubym, ciężkim dnem, którą nazywa się old fashioned (jest idealna do przygotowywania drinków o tej samej nazwie).

Jeśli jednak whisky ma być poznawana, degustowana, tak samo jak w przypadku wina, musi ona znajdować się w odpowiednim kieliszku, który umożliwia wydobycie jak największej ilości aromatów oraz walorów smakowych. Właśnie dlatego wybór kieliszka jest niezwykle istotny, gdy po raz pierwszy poznajesz smak nowej whisky. Kieliszek do degustacji warto mieć w domu, by najpierw dowiedzieć się, jakie walory smakowe posiada dany trunek. Do tego jednak konieczna jest także wiedza, w jaki sposób prawidłowo go używać. Dzięki temu przyjemność z poznawania nowych whisky z całego świata będzie jeszcze większa.

Czytaj także:

Jak wyglądają kieliszki do degustacji whisky?

Podobnie jak w przypadku wina, kieliszki do degustacji whisky muszą posiadać odpowiedni kształt, który umożliwia zwiększenie smakowych i zapachowych odczuć. Kieliszki do whisky są znacznie mniejsze od tych do wina – nie ma bowiem potrzeby, by nalewać duże ilości tego trunku. 20-30 mililitrów stanowczo wystarczy, by móc spokojnie degustować whisky, odkrywając wszystkie jej zalety. Kieliszek do degustacji przypomina niewielkiego tulipana – tu znów podobieństwo do szkła przeznaczonego do wina. Oczywiście jego powierzchnia jest znacznie mniejsza. Kształt ten jednak idealnie nadaje się do degustowania mocnych, wysokoprocentowych alkoholi, takich jak whisky czy Bourbon. Wszystko ze względu na pękatą czaszę, utrzymującą trunek, oraz zwężającą się ku górze część kieliszka, która pozwala na transportowanie aromatów. Gdyby kieliszek posiadał większą powierzchnię, był szerszy lub nie posiadał tej wąskiej szyjki, zapach szybko rozszedłby się po szkle, a następnie wyparował. To znacznie utrudniłoby degustację, która polega przecież nie tylko na smakowaniu, ale także na wąchaniu whisky.

Jak już wspomnieliśmy, kieliszki degustacyjne wykonane są z przezroczystego szkła, które umożliwia obserwowanie alkoholu, sprawdzanie jego barwy. Dodatkowym elementem kieliszka, który odróżnia go od innych szkieł do alkoholi, jest wysoka nóżka, choć zdążają się modele zupełnie pozbawione nóżki (ot kwestia gustu i przyzwyczajenia). Pisząc o nóżce, jej zadanie jest dwojakie. Po pierwsze ma ona chronić przed zbyt szybkim ogrzewaniem alkoholu w dłoniach. Whisky powinna być podawana w temperaturze pokojowej, a zatem około 20-22 stopni. Ogrzana w dłoniach nie będzie już smakować tak dobrze, ani też pachnieć tak intensywnie. Kolejnym zadaniem długiej nóżki jest także zapobieganie przed zbliżaniem ręki do nosa, co mogłoby zafałszować aromaty odczuwane podczas degustacji. Nos powinien odbierać sygnały wyłącznie z kieliszka. Dlatego tak ważne jest, by nie rozpoczynać degustacji bez odpowiedniego kieliszka.

Czytaj także:

Jak degustować whisky?

Degustowanie whisky, tak samo jak każdego innego trunku, to sztuka, której uczymy się przez cały czas. Wyrobiony nos i kubki smakowe znacznie szybciej wyczują nuty, których kompozycję w swojej mądrości stworzył master blender odpowiedzialny za produkcję danego trunku. W degustacji pomaga oczywiście nie tylko dobry alkohol, ale także odpowiednio dobrane szkło. Degustacja whisky w domu powinna rozpocząć się od wybrania odpowiedniej dla nas marki alkoholu. Zdecyduj się na taki trunek, którego jeszcze nie znasz. Nie sprawdzaj, jakie nuty posiada alkohol, nie czytaj opisu producenta ani recenzji – zamiast tego zdaj się na swoje zmysły. Whisky degustacyjne powinno być dla Ciebie tajemnicą do odkrycia, sama degustacja zaś procesem, który umożliwia poznanie całej złożoności alkoholu. Jak degustować whisky, jeśli ma się już zarówno trunek, jak i odpowiedni kieliszek?

  1. Wlej whisky do kieliszka – pamiętaj, że pijesz głównie w celach poznawczych. Dlatego 20-30 mililitrów w zupełności wystarczy. Dodatkowo zapełniając całość kieliszka sprawiasz, że w szyjce nie ma miejsca na uwalniający się aromat, który przez to szybko się ulatnia. Poza tym z whisky wlaną „pod korek” trudno będzie wykonać kolejny punkt.
  2. Zakręć kieliszkiem z whisky kilka razy – wszystkie aromaty, które znajdują się na samym dnie szkła, dzięki temu zabiegowi zostają wzbudzone. Możesz podziwiać je tuż po zatrzymaniu się trunku. Zanim jednak to zrobisz, przyjrzyj się kieliszkowi. Sprawdź, w jaki sposób alkohol spływa po jego ściankach. W przypadku mocnych whisky ślady zwane łzami są gęstsze, niż wtedy, gdy alkohol jest słabszy, mniej oleisty. To sygnał, który mówi wiele o mocy zawartej w whisky, ale także o finiszu, który będziecie odczuwać w trakcie degustacji.
  3. Wąchanie – zanim przystawisz nos do kieliszka, poczekaj chwilę. Zbyt szybkie wąchanie zawartości może sprawić, że Twój nos odmówi posłuszeństwa. To przecież ogromna moc i naprawdę duża ilość alkoholu, która za sprawą ostrości całkowicie paraliżuje zmysł węchu i uniemożliwia przeprowadzenie rzeczywistej degustacji. Wąchaj delikatnie i pozwól, by nos przyzwyczaił się do alkoholu. Wciągnij powietrze i sprawdź, jakie nuty zapachowe odczuwasz. Po czasie znajdziesz ich znacznie więcej, niż na początku, dlatego nie kończ degustacji po pierwszym wciągnięciu powietrza nosem. Szukaj aromatów i zapisuj je w pamięci. Teraz przyszedł czas na smakowanie. Co wyczuwasz? Jakie smaki wyróżniają się, które znajdują się w tle, a które dopiero przy finiszu? Teraz możesz już sprawdzić opis producenta i przeczytać recenzje. Ciekawe, czy udało Ci się zauważyć wszystko to, co wpływa na smak i zapach whisky.

Degustacja whisky to fantastyczny proces, który pozwala naprawdę poznać i docenić trunek, który dojrzewa przez wiele lat. Dzięki temu można zauważyć także, jak wiele pracy wymaga przygotowanie idealnych smaków i zapachów przez master blendera. Degustacje whisky naprawdę otwierają oczy na sztukę tworzenia whisky. Za każdym razem, gdy w Twoim domu pojawi się nowa buteleczka tego trunku, koniecznie najpierw poznaj go w taki sposób. Dopiero później przejdź do cieszenia się nim w tradycyjny sposób. Co naprawdę kryje się w whisky? Degustacja jest w stanie powiedzieć Ci o alkoholu znacznie więcej, niż nawet najprzyjemniejsze smakowanie go ze szklaneczki z lodem.

Czytaj także:

Kieliszki do degustacji whisky – Krosno

Wybierając kieliszki do degustacji whisky, warto wybrać zaufaną markę, która rzeczywiście jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy oraz znawców mocnych trunków. Idealnym tego przykładem jest Krosno. Kieliszki do degustacji whisky Krosno charakteryzują się doskonałym kształtem (tulipan), który umożliwia zintensyfikowanie doznań podczas smakowania alkoholu. Szklane tulipany wykonane są z wysokiej jakości materiału o wysokiej przejrzystości, która umożliwia obserwowanie alkoholu w trakcie procesu degustacji. Kieliszek powinien być zaprojektowany tak, by whisky nie ogrzewała się pod wpływem dłoni. Kieliszki do degustacji whisky Epicure (a obecnie Pure – marka zmieniła nazwę swojego najbardziej flagowego produktu do degustacji), spełniają wszystkie konieczne parametry. Są odporne na matowienie i uszkodzenia, dzięki czemu przetrwają w twoim domu wiele degustacji. Komplet takich kieliszków to idealny pomysł na prezent – w sam raz dla osoby, która nie tylko lubi whisky, ale także się na niej zna. Kolejny idealny przykład naczynia do smakowania wysokoprocentowych trunków jest kieliszek do degustacji whisky Paisley. Ten kieliszek marki Krest charakteryzuje się idealnym kształtem o klasycznej szerokiej czaszy ze zwężeniem na górze. Pozwala aromatom skumulować się wewnątrz kieliszka, by można było rozpoznać wszystkie nuty zapachowe znajdujące się w trunku. Oprócz tego kieliszek Paisley posiada jeszcze jeden element, którego nie miały kieliszki Krosno. Chodzi o pokrywkę. Czy jest ci potrzebna do degustacji?

Czytaj także:

Kieliszki do degustacji whisky z przykrywką

Kieliszek degustacyjny whisky może występować w różnych wariantach. Istotny jest jego kształt – jak wspomnieliśmy to tulipan o zwężającej się ku górze czasy. Na rynku spotkać można także kieliszki do degustacji whisky z przykrywką. Czy ten element jest konieczny, by degustacja się udała? Nie, aczkolwiek z pewnością pomoże Ci w jeszcze lepszym poznaniu aromatów ukrytych w alkoholu. Kieliszki do degustacji whisky z pokrywką używane są dokładnie tak samo, jak te bez pokrywki. Wyglądają identycznie, jednak posiadają niewielką, często ręcznie wykonaną pokrywkę. Jej zadaniem jest zebranie aromatów w środku kieliszka i ochrona przed ulotnieniem się zapachu. Dzięki temu wszystkie nuty zapachowe kumulują się w jednym miejscu. Po podniesieniu pokrywki osoba degustująca może skupić się na odczuciach zapachowych, dopiero później zaś na smakowych. Jeśli posiadasz już kieliszek do degustacji, a nie masz pokrywki, nie przejmuj się. Nie jest ona konieczna, by cieszyć się aromatem i smakiem doskonałej whisky.

Chociaż whisky najczęściej widuje się w prostych szklankach z grubym dnem, nie zawsze są one najlepszym wyborem. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z degustowaniem trunków, koniecznie zaopatrz się w kieliszek, który pozwoli Ci poznawać whisky z każdej możliwej strony – wzrokowej, zapachowej i oczywiście smakowej. Degustacja to forma zabawy w rozpoznawanie mieszanej zapachowych i smakowych znajdujących się w whisky. Sprawdź, czy uda Ci się odnaleźć wszystkie nuty, które master blender umieścił w swoim trunku.