Regiony produkcji whisky w Szkocji
Zgodnie z klasyfikacją Scotch Whisky Association Szkocja dzieli się na pięć następujących regionów produkcji whisky – Lowlands, Highlands, Speyside, Campbeltown oraz Islay. Jaka szkocka whisky jest produkowana w każdym z nich? I jakie destylarnie należą do najważniejszych zakładów działających na obszarze danej krainy? Przyjrzyjmy się tej kwestii.
Lowlands whisky
Whisky produkowana w Lowlands, południowym regionie Szkocji, wyróżnia się delikatnym smakiem, jasną barwą oraz przyjemnym zapachem, w którym główną rolę odgrywają akcenty cytrusowe i kwiatowo-trawiaste. Słodki smak whisky w intrygujący sposób kontrastuje z jej wytrawnym finiszem. Whisky z Lowlands może, chociaż nie jest to warunek konieczny, być destylowana trzykrotnie, co upodabnia ją do trunków produkowanych w pobliskiej Irlandii. Za sprawą łagodnego klimatu panującego w tym regionie whisky dojrzewa w beczkach o wiele szybciej niż w innych częściach Szkocji. Obecnie na terenie Lowlands działają 3 destylarnie – Auchentoshan, Bladnoch oraz Glenkinchie.
Highlands whisky
Highlands, leżący na północ od Lowlands, to największy ze szkockich regionów whisky, oferujący konsumentom olbrzymią różnorodność smaków i zapachów. Ze względu na uwarunkowania klimatyczne i geograficzne region ten dzieli się dodatkowo na kilka podregionów, którymi są głównie szkockie wyspy, jak: Orkney, Harris, Skye, Mull, Jura, Arran. Highlands whisky to zazwyczaj trunek łagodny, o ciekawym, słodkawym lub wytrawnym finiszu. W bukietach doskonałych napitków z północnej części Szkocji wyczujemy często kwiaty bzu, miód, przyprawy korzenne oraz subtelne akcenty dymu torfowego. Do najważniejszych destylarni z tego regionu z pewnością powinniśmy zaliczyć Old Pulteney, Aberfeldy, Ben Nevis, Dalmore, Loch Lomond, Glengoyne, Oban czy Glen Garioch.
Whisky Speyside
Mimo stosunkowo niewielkiej powierzchni region Speyside, położony w północno-wschodniej części kraju, stanowi centrum produkcji szkockiej whisky – zarówno whisky single malt, jak i blended whisky. Trunki ze Speyside to prawdopodobnie najsłodsze ze wszystkich maltów produkowanych na terenie Szkocji. Olbrzymia różnorodność wytwarzanych przez lokalnych mistrzów specjałów, od trunków o niezwykle subtelnym aromacie, poprzez trunki bardzo zrównoważone, aż po whisky o zdecydowanie ciężkim bukiecie, z wyraźnym posmakiem Sherry, sprawia, że każdy koneser bez problemu znajdzie napitek odpowiedni dla siebie. Wśród najbardziej renomowanych marek produkujących whisky Speyside powinniśmy wymienić Balvenie, The Macallan, Glenlivet, Glenfiddich oraz Mortlach.
Zastanawiasz się, jakimi przepysznymi koktajlami z whisky blended możesz zaskoczyć swoich bliskich? W takim razie polecamy Ci nasz wcześniejszy tekst– Jakie drinki z whisky? 7 niezawodnych przepisów!
Islay whisky
Wyspa Islay to region, który słynie z trunków doskonale wpisujących się w definicję szkockiej. Są one mocne, wyraźnie dymne i morskie (dzięki akcentom soli i jodu). Oryginalny charakter różnych rodzajów szkockiej whisky single malt z Islay jest w dużej mierze zasługą leżakowania trunków w beczkach składowanych w nadmorskich magazynach oraz suszenia słodu dymem torfowym. Jakie destylarnie zajmują się produkcją whisky Islay? Zaliczamy do nich m.in. Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Caol Ila, Lagavulin czy Laphroaig.
Campbeltown whisky
Campbeltown to najmniejszy ze szkockich regionów whisky, znajdujący się na wyspie Kintyre. Niegdyś na jego terenie działało ponad 30 destylarni, obecnie zaś jedynie 3 – Springbank, Glengyle oraz Glen Scotia. W smaku i aromacie whisky z Campbeltown wyczujemy akcenty morskie oraz subtelne niuanse torfowe.
Poznając wyjątkowe aromaty i smaki oryginalnej szkockiej whisky, warto zapoznać się z trunkami produkowanymi w poszczególnych regionach kraju. Każdy z nich ma nam bowiem wiele do zaoferowania. Jeśli poszukujesz dodatkowych informacji związanych z whisky, zajrzyj do naszego artykułu Jak powinno się pić whisky? 5 rad od barmanów! Pamiętaj, że najlepszą szkocką whisky zarezerwujesz za pośrednictwem Winnicy Lidla!